Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Paella z kurczakiem

Przepis
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Składniki
  • 4 pałki z kurczaka
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 80 zielonej fasoli szparagowej (może być mrożona)
  • pomidory z puszki
  • 1 limonka
  • 5 g szafranu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 750 ml bulionu drobiowego
Przepis

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku. Mięso umyj, osusz, dopraw papryką, solą i pieprzem.

Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej bulion tak, aby sięgał centymetr ponad ryż (ewentualnie dolej wody). Dokładnie wymieszaj i dodaj szafran.

Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnię przykryj, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

d3dblir

Podziel się opinią

2
Share
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir