WP
WP

Pączki z marchewką i rodzynkami - Przepis

Trwa ładowanie...
Pączki z marchewką i rodzynkami
Podziel się
Składniki
  • 250 g mąki
  • 80 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych lub
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g marchewki krojonej w kostkę
  • 15 g cukru lub miodu
  • 40 g rodzynek wcześniej namoczonych
  • ok. 1 l oleju
Przepis

Do dużej miski wsypujemy mąkę. Robimy rozczyn wlewając w zagłębienie w mące ciepłe (nie gorące) mleko, drożdże i cukier. Mieszamy składniki razem z częścią mąki i czekamy 5-10 minut, aż rozczyn wyrośnie. Dodajemy jajko, roztopione masło i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
Ciasto dobrze wyrabiamy, przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zmrożoną marchewkę przesmażamy z cukrem lub miodem na małym ogniu, aż wyparuje woda.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy marchewkę i rodzynki, ponownie wyrabiamy.
Ciasto porcjujemy na małe kulki za pomocą łyżki i smażymy na głębokim tłuszczu tak, jak tradycyjne pączki. Uwaga! Jeśli rozgrzejemy olej zbyt szybko na dużym ogniu, to pączki będą z zewnątrz spalone, a wewnątrz niedopieczone.
Pączki można posypać cukrem pudrem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP