Pączki
- 1 kg mąki,
- 10 dkg cukru
- 10 dkg drożdży
- 1/2 l mleka
- 10 żółtek
- 10 żółtek
- 5 łyżek oliwy
- 50 ml spirytusu lub wódki
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli
- otarta skórka z jednej cytryny
- (można też bez skórki ,według uznania )
Odlać 1/2 szkl mleka ,1 łyżka cukru ,łyżkę mąki ,drożdże
zrobić rozczyn (mleko musi być letnie)
Żółtka, ubić z cukrem ,dodać ,letnie mleko ,rozczyn z drożdży ,oliwę
wódkę ,otartą skórkę z cytryny (według uznania lub bez skórki),mąkę i wyrobić ciasto .Odstawić do wyrośnięcia .
(Sól najlepiej też rozpuścić w mleku )
Nadziewamy marmoladą lub konfiturą z truskawek
Z porcji wychodzi 30 szt
Smażymy w głębokim tłuszczu (olej, smalec)
Uwaga !spirytusu lub wódki dodajemy aby pączki nie ,,chłonęły ' zbyt dużo tłuszczu
Po upieczeniu osączać na papierowym ręczniku
Posypać cukrem pudrem lub polukrować
Przepis dodał użytkownik Ewus71
Podziel się opinią
Komentarze