Owocowy zawrót głowy. Wszystko, co najlepsze z owoców

Pozbawione sztucznych barwników i aromatów, bez cukru i konserwantów. Soki Oleofarm to smaki polskich lasów i sadów oraz dalekich, egzotycznych zakątków świata, zamknięte w szklanej butelce. W stu procentach wyciskane z owoców, stanowią naturalne wsparcie dla zbilansowanej diety.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Owocowy zawrót głowy. Wszystko, co najlepsze z owoców
(123RF)
WP

Słodkie maliny, delikatnie kwaśna żurawina, soczysty granat. Soki Świata Oleofarm mają naturalny zapach i smak owoców, wyciskanych, a nie odtwarzanych z koncentratu. Zamknięte w butelce z ciemnego szkła, zachowują cenne właściwości odżywcze i stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Soki urozmaicą smak koktajli oraz orzeźwiających napojów. Mogą być również rozcieńczane z wodą lub spożywane samodzielnie w postaci energetycznych shotów (według dziennej dawki zalecanej przez producenta). Smaczne i naturalne, sprawdzą się zarówno latem, jak i w trudnych dla organizmu okresach, wiosennego przesilenia oraz na przełomie jesieni i zimy.

Leśne skarby

Drobne owoce rosnące na skrajach lasu to małokaloryczne źródło witamin i minerałów. Znane ze swoich właściwości odżywczych i bogatego smaku, mają szerokie zastosowanie w kuchni, lecznictwie, a nawet kosmetologii. Żurawina to wiecznie zielona krzewinka z rodziny wrzosowatych. Już w XIX wieku odkryto jej cenne właściwości w leczeniu infekcji dróg moczowych. Zawarte w owocach składniki odżywcze mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, zmniejszają ryzyko powstawania wrzodów żołądka oraz chorób dziąseł wywołanych bakteriami. Żurawina jest również silnym antyoksydantem.

Aromatyczny smak owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.) zna niemal każdy. Ta charakterystyczna roślina, o dużej zawartości witaminy C, od lat stosowana jest jako naturalny środek w walce z przeziębieniem. Dodatkowo owoc ten jest źródłem błonnika, istotnego składnika zdrowej diety. Naturalnie kwaśny, o czerwonopurpurowym kolorze, może być spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz przesilenia wiosennego. Sok dostępny jest również w wersji z dodatkiem ekstraktu z kwiatu lipy. Lipa bogata w antyoksydanty, chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Suplement diety należy spożywać według dziennej dawki wskazanej przez producenta (50 ml dla osoby dorosłej).

WP

Jeżyna, zwana również ostrężyną, to roślina blisko spokrewniona z maliną. Niewielkie, ciemnofioletowe lub czarne owoce są bogate w składniki odżywcze, w szczególności witaminę C, która poprawia odporność organizmu. Mają także działanie antybakteryjne i grzybobójcze. Zawarte w roślinie przeciwutleniacze (antyoksydanty) spowalniają procesy starzenia. Delikatnie cierpki sok może stanowić smaczne uzupełnienie orzeźwiających napojów i koktajli.

Dzika róża to ciernisty krzew o szerokim zastosowaniu w kosmetologii i farmaceutyce. Owoce dzikiej róży to bogate źródło witaminy C, której zawartość jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa w niż w owocach cytrusowych. Popularna roślina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz nerwowego, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Sok z dzikiej róży (Rosa canina L.). o charakterystycznym kwaśnym smaku i naturalnej, pomarańczowoczerwonej barwie. Sok wyciskany bezpośrednio ze świeżych owoców, cechuje duża zawartość witaminy C, dzięki temu stanowi on wartościowe uzupełnienie zdrowej diety.

Aronia to krzew z rodziny różowatych, niezbyt popularny, mimo swoich bogatych właściwości odżywczych. W lecznictwie wykorzystywana jest odmiana aronia melancorpa (aronia czarnoowocowa). Niewielkie, ciemnogranatowe owoce zawierają duże ilości bioflawonoidów, cennych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Są również źródłem witamin C, B2, B3 i E oraz kwasu foliowego. Kwaśny, lekko cierpki sok, o bogatym kolorze, to doskonałe uzupełnienie zbilansowanej diety. Może być spożywany przez osoby w każdym wieku. Polecany szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz przesilenia wiosennego.

Pokrzywa, często traktowana jako niepotrzebny chwast, to roślina od wieków obecna w medycynie ludowej. Ziele pokryte nieprzyjaznymi, parzącymi włoskami, wykazuje silne właściwości oczyszczające. Wspomaga wydalanie z organizmu mocznika, chlorków oraz innych toksyn, pomagając w walce z chorobami układu moczowego. Zawarte w pokrzywie kwas foliowy, żelazo i witamina K wspierają krążenie i wzmacniają organizm. Sok o specyficznym smaku można rozcieńczyć z wodą lub wykorzystywać jako dodatek do zdrowych napojów i koktajli. Dzienna dawka spożycia dla osoby dorosłej to 50 ml soku przed lub w trakcie posiłku.

WP

Bogactwo warzyw

Warzywa to jedna z najzdrowszych grup produktów spożywczych. Stanowią kluczowy element piramidy żywienia i tym samym są nieodłączną częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Burak to popularne w Polsce warzywo, cenione nie tylko za smak, ale również właściwości odżywcze. Zawarte w nim barwniki, betalainy, to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki oraz wspomagają krążenie krwi w organizmie. Buraki bogate są również w witaminę C i kwas foliowy. Ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Sok otrzymywany bezpośrednio z buraka zwyczajnego, naturalnie zakonserwowany, dzięki wykorzystaniu procesów laktofermentacji. Produkt ma delikatnie słodki smak oraz charakterystyczną dla warzywa głęboką, ciemnoczerwoną barwę. Sok może stanowić bazę dla tradycyjnego barszczu lub być dodatkiem do smacznych koktajli.

W owocowym sadzie

Uprawiane w sadach i ogrodach soczyste owoce, to naturalne źródło energii, dzięki zawartych w nich cukrach prostych. Bogate w błonnik i antyoksydanty są smacznym dopełnieniem codziennej diety. Czarny bez to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, o intensywnie pachnących, białych kwiatach. Ciemnofioletowe, tworzące grona, owoce bzu są cennym źródłem rutyny, pektyny, kwasów owocowych, witamin (w szczególności A i C), a także soli mineralnych. Mają właściwości przeciwbólowe, oczyszczające i antyoksydacyjne, pomagają obniżyć gorączkę, a także wspierają organizm w walce z wirusami. Sok pozyskiwany z dojrzałych owoców czarnego bzu (Sambucus nigra). Cierpki, lekko kwaśny smak to doskonałe uzupełnienie orzeźwiających napojów i zdrowych koktajli. Sok ma bogate właściwości zdrowotne - wspomaga układ odpornościowy, a dzięki obecności antyoksydantów, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Polecany zarówno latem, jak i w trudnych dla organizmu okresach, jesienno-zimowym oraz wiosennego przesilenia.

Pigwa, określana mianem polskiej cytryny, to roślina często spotykana w sadach i przydomowych ogródkach. Jej żółte owoce, wyglądem przypominające jabłka, są twarde i kwaśne, stąd rzadko spożywane na surowo. Ich miąższ ma jednak bardzo wiele cennych właściwości odżywczych. Owoce pigwy bogate są w witaminy B i C oraz związki mineralne, które wspierają funkcjonowanie organizmu i podnoszą odporność. Zawarte w nich pektyny to naturalny błonnik, który odpowiada za usuwanie toksyn, a także usprawnienie pracy jelit.

Sok pozyskiwany bezpośrednio z owoców pigwy pospolitej (Cydonia oblonga Mill.). Wyrazisty w smaku, o charakterystycznym zapachu, może być aromatycznym dodatkiem do napojów i koktajli, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosenno-letnim.

WP

Czarna porzeczka to roślina należące do rodziny agrestowatych, nieco mniej popularna siostra odmiany czerwonej. Drobne, ciemnopurpurowe owoce obfitują w ważną dla budowy odporności, witaminę C, pomagają zwalczać choroby układu oddechowego i nerwowego. Zawarte w nich flawonoidy oczyszczają organizm oraz obniżają poziom cholesterolu. Czarna porzeczka jest również bogatym źródłem witaminy A, cennej dla oczu. Pozyskiwany bezpośrednio z dojrzałych owoców sok ma delikatnie kwaśny, aromatyczny smak. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, sok warto pić zarówno w okresie jesienno-zimowym, jak i letnim.

Porastające sady wiśnie kojarzą się z ciepłym, polskim latem oraz słodkimi przetworami. Niskokaloryczne, lekko kwaśne owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Obecny w nich błonnik wspiera procesy trawienne, a witaminy A i C obniżają ryzyko chorób krążenia. Dodatkowo zawarte w nich przeciwutleniacze są cennym składnikiem dla sportowców. Antocyjany obecne w owocach wiśni modyfikują przebieg procesu zapalnego i usprawniają przepływ krwi, redukując powysiłkowy ból mięśni, znany powszechnie jako zakwasy. Aromatyczny sok z wiśni wzbogaci smak orzeźwiających napojów i odżywczych koktajli.

Egzotyczne smaki

Zielone wyspy Pacyfiku, barwny Meksyk, dzikie obszary południowo-zachodniej Azji, a nawet dalekie Chiny. Z tych inspirujących zakątków świata pochodzą owoce i rośliny o egzotycznych smakach i niezwykłych walorach zdrowotnych. Granat w medycynie wschodu uważany jest za źródło długowieczności oraz „drzewo życia”. Charakterystyczny owoc wypełniony soczystymi ziarnami zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników. Jest również bogatym źródłem witamin C, E, B i A oraz substancji mineralnych. Ma zastosowanie w profilaktyce chorób serca oraz wspomaga metabolizm. Bezpośrednio wyciskany, naturalnie kwaśny sok, jest bogaty w cenne dla organizmu polifenole (1000 mg w 100 ml soku). Wzbogaci smak orzeźwiających napojów i koktajli.

Morwa indyjska, znana jako noni, to krzew pochodzący z egzotycznych wysp Pacyfiku. Jest to roślina w całości jadalna, jednak największą popularność zyskały jej owoce, szczególnie bogate w substancje odżywcze. Zawarte w nich antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Poprawiają funkcjonowanie organizmu oraz chronią układ krążenia. Naturalny sok uzyskiwany jest poprzez bezpośrednie wyciskanie świeżych owoców noni. To doskonałe uzupełnienie każdej diety, szczególnie tej mającej na celu oczyszczenie organizmu.

WP

Jagody goji porastają pochodzący z Chin kolcowój szkarłatny. Niewielkie owoce, zwane „czerwonymi diamentami Wschodu”, zawierają wiele składników odżywczych, na czele ze wspierającą układ odpornościowy witaminą C. Są źródłem antyoksydantów, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także miedzi, żelaza i selenu, które wspomagają układ krążenia oraz metabolizm organizmu. Sok może być spożywany w towarzystwie innych napojów lub rozcieńczony z wodą.

Aloes to popularna roślina z rodziny sukulentów, o grubych, mięsistych liściach. Znajdujący się w nich gęsty miąższ o konsystencji żelu kryje w sobie mnóstwo aktywnych substancji o właściwościach bakteriobójczych. Liście aloesu są źródłem witamin C i E, które hamują procesy zapalne i przyspieszają gojenie ran. Zawierają także aminokwasy i błonnik, wpływające pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Sok otrzymywany bezpośrednio z miąższu liści aloesu ma wyrazisty smak i zapach. Sok można pić nierozcieńczony (50 ml soku dziennie) lub z dodatkiem innych napojów owocowych. Produkt dostępny jest również w wersji z kawałkami miąższu.

Bogactwo polskich wybrzeży

Rokitnik to krzew, który szczególnie upodobał sobie bałtyckie wydmy i klify. W niewielkich owocach tej rośliny znajduje się wiele bioaktywnych substancji takich, jak kwasy tłuszczowe, mikroelementy, flawonoidy oraz antyoksydanty. Owoce rokitnika, dzięki zawartości witaminy C, pomagają w walce z przeziębieniem. Dodatkowo obecne w nich karotenoidy poprawiają kolor skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym. ok z owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.) polecany jest szczególnie w okresie zwiększonej ekspozycji na słońce oraz w okresie jesienno-zimowym. Sok ożna pić rozcieńczony wodą lub innym sokiem owocowym w stosunku 1:3 (1 część soku i 3 części wody lub innego soku).

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP