Otwarte ravioli ze szpinakiem, krewetkami i gorgonzolą
- 8 sztuk makaronu lasagne szpinakowego
- 300 g liści szpinaku baby
- 1 posiekana szalotka
- 1 pokrojony w paski ząbek czosnku
- 300 g surowych, obranych i oczyszczonych krewetek
- 100 g sera gorgonzola
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 garście uprażonych orzeszków pinii
- 2 garście świeżo startego sera parmezan
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Siekamy krewetki i myjemy szpinak. Na maśle klarowanym podsmażamy szalotkę i stopniowo dodajemy krewetki i czosnek. Po 2 minutach wkładamy liście szpinaku. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy do momentu, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę i mieszamy aż do rozpuszczenia. W osolonej wodzie z odrobiną oleju gotujemy płaty makaronu.
Ugotowany makaron wyjmujemy łyżką cedzakową i dzielimy na dwie części. Na jednej części płata umieszczamy odrobinę farszu i przykrywamy go drugą częścią makaronu. Kiedy zrobimy tak ze wszystkimi makaronami, polewamy je sosem z patelni. Dodatkowo, posypujemy je orzeszkami pinii, startym parmezanem i czarnym pieprzem. Polecamy kosztować je od razu. Smacznego!
Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl
Podziel się opinią
Komentarze