Trwa ładowanie...
d1eyz28
28-08-2014 15:35

Otwarte ravioli ze szpinakiem, krewetkami i gorgonzolą

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1eyz28
Składniki
  • 8 sztuk makaronu lasagne szpinakowego
  • 300 g liści szpinaku baby
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 pokrojony w paski ząbek czosnku
  • 300 g surowych, obranych i oczyszczonych krewetek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 garście uprażonych orzeszków pinii
  • 2 garście świeżo startego sera parmezan
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Przepis

Siekamy krewetki i myjemy szpinak. Na maśle klarowanym podsmażamy szalotkę i stopniowo dodajemy krewetki i czosnek. Po 2 minutach wkładamy liście szpinaku. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy do momentu, aż szpinak zwiędnie. Następnie dodajemy rozdrobnioną gorgonzolę i mieszamy aż do rozpuszczenia. W osolonej wodzie z odrobiną oleju gotujemy płaty makaronu.
Ugotowany makaron wyjmujemy łyżką cedzakową i dzielimy na dwie części. Na jednej części płata umieszczamy odrobinę farszu i przykrywamy go drugą częścią makaronu. Kiedy zrobimy tak ze wszystkimi makaronami, polewamy je sosem z patelni. Dodatkowo, posypujemy je orzeszkami pinii, startym parmezanem i czarnym pieprzem. Polecamy kosztować je od razu. Smacznego!

Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eyz28
d1eyz28
d1eyz28
Więcej tematów
d1eyz28