Ośmiornica ze szczypiorkiem w oliwie. Niebo w gębie!
Wbrew pozorom obróbka ośmiornicy nie wymaga olbrzymiego doświadczenia kulinarnego, każdy powinien poradzić sobie z nią bez większego problemu. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z produktem mrożonym, wcześniej wypatroszonym i oczyszczonym, a zazwyczaj w takiej postaci ośmiornica pojawia się w polskich sklepach. Wypróbujcie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- ośmiornica (u mnie mrożona)
- 1 laska cynamonu
- 300 ml oliwy z oliwek
- 4 duże ząbki czosnku
- szczypiorek drobno posiekany
- sok z dwóch cytryn
- sól, pieprz
- Ośmiornicę przełóż z zamrażalnika do lodówki – im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona, zagotuj duży garnek osolonej wody i dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami – często jest w sprzedaży już przygotowana.
- Chwyć ośmiornicę za głowę i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły. Włóż ośmiornicę do garnka i gotuj przez około 40 minut.
- W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą, dodawaj po trochu soku z cytryny i oliwę – energicznie mieszaj, aby powstała zawiesista emulsja. Na koniec dodaj pieprz.
- Kiedy ośmiornica się ugotuje, odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki około 2 cm i zalej czosnkową emulsją. Schłódź w lodówce i podawaj po kilku godzinach. Najlepiej przygotuj ją dzień wcześniej. Podaj posypaną szczypiorkiem z bagietką. Bardzo lubimy ją jeść z tatzikami i z chłodzonym białym lub różowym winem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze