Trwa ładowanie...
d1radm9
04-07-2022 11:37

Ośmiornica ze szczypiorkiem w oliwie. Niebo w gębie!

Przepis

Wbrew pozorom obróbka ośmiornicy nie wymaga olbrzymiego doświadczenia kulinarnego, każdy powinien poradzić sobie z nią bez większego problemu. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z produktem mrożonym, wcześniej wypatroszonym i oczyszczonym, a zazwyczaj w takiej postaci ośmiornica pojawia się w polskich sklepach. Wypróbujcie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1radm9
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • ośmiornica (u mnie mrożona)
  • 1 laska cynamonu
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 4 duże ząbki czosnku
  • szczypiorek drobno posiekany
  • sok z dwóch cytryn
  • sól, pieprz
Przepis
  • Ośmiornicę przełóż z zamrażalnika do lodówki – im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona, zagotuj duży garnek osolonej wody i dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami – często jest w sprzedaży już przygotowana.
  • Chwyć ośmiornicę za głowę i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły. Włóż ośmiornicę do garnka i gotuj przez około 40 minut.
  • W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą, dodawaj po trochu soku z cytryny i oliwę – energicznie mieszaj, aby powstała zawiesista emulsja. Na koniec dodaj pieprz.
  • Kiedy ośmiornica się ugotuje, odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki około 2 cm i zalej czosnkową emulsją. Schłódź w lodówce i podawaj po kilku godzinach. Najlepiej przygotuj ją dzień wcześniej. Podaj posypaną szczypiorkiem z bagietką. Bardzo lubimy ją jeść z tatzikami i z chłodzonym białym lub różowym winem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ośmiornica ze szczypiorkiem w oliwie. Niebo w gębie!
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1radm9
d1radm9
d1radm9
d1radm9
Więcej tematów
d1radm9