Ośmiornica ze szczypiorkiem w oliwie. Niebo w gębie!

Wbrew pozorom obróbka ośmiornicy nie wymaga olbrzymiego doświadczenia kulinarnego, każdy powinien poradzić sobie z nią bez większego problemu. Szczególnie, jeśli mamy do czynienia z produktem mrożonym, wcześniej wypatroszonym i oczyszczonym, a zazwyczaj w takiej postaci ośmiornica pojawia się w polskich sklepach. Wypróbujcie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Ośmiornica w oliwieOśmiornica w oliwie
Anna Kamińska

Składniki

  • ośmiornica (u mnie mrożona)
  • 1 laska cynamonu
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • 4 duże ząbki czosnku
  • szczypiorek drobno posiekany
  • sok z dwóch cytryn
  • sól, pieprz

Przepis

  • Ośmiornicę przełóż z zamrażalnika do lodówki – im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona, zagotuj duży garnek osolonej wody i dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami – często jest w sprzedaży już przygotowana.
  • Chwyć ośmiornicę za głowę i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły. Włóż ośmiornicę do garnka i gotuj przez około 40 minut.
  • W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą, dodawaj po trochu soku z cytryny i oliwę – energicznie mieszaj, aby powstała zawiesista emulsja. Na koniec dodaj pieprz.
  • Kiedy ośmiornica się ugotuje, odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki około 2 cm i zalej czosnkową emulsją. Schłódź w lodówce i podawaj po kilku godzinach. Najlepiej przygotuj ją dzień wcześniej. Podaj posypaną szczypiorkiem z bagietką. Bardzo lubimy ją jeść z tatzikami i z chłodzonym białym lub różowym winem.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯