Orzeźwiająca moc witamin. 5 powodów, dla których warto jeść melony
Źródło zdrowia
Są niezastąpione do sałatek i owocowych koktajli. Mają słodkawy smak i bardzo intensywny aromat. Są pyszne, jednak mają też szereg leczniczych właściwości. Melony, bo o nich mowa, należą do tej samej rodziny co ogórki.
Warto szukać promocji
Wśród odmian melona wyróżniamy miodowego, kantalupę i galię. Melon galia ma kulisty kształt, żółtą skórkę z wyraźną siateczką na powierzchni i słodki, zielonkawy miąższ. Smakiem przypominają połączenie ogórka i miodu. Kantalupa, jeden z najpopularniejszych na polskim rynku, łatwo rozpoznać po złoto-zielonej skórce, która jest pokryta charakterystyczną białą siateczką. Z kolei miodowy ma żółtą lub zielonkawą skórkę oraz żółty i słodki miąższ. Znajdziemy go teraz w Lidlu. Kilogram kosztuje mniej niż 4 zł.
Zamiast tabletki nasennej
Po melony powinny sięgać osoby żyjące w stresie oraz mające problemy z zasypianiem. Dzięki zawartości witamin z grupy B melon dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – ułatwia zasypianie, poprawia nastrój i koncentrację.
Utrwala opaleniznę
Te owoce powinni docenić zwłaszcza ci, którzy borykają się z nadciśnieniem i miażdżycą, gdyż melon, dzięki zawartości sporej dawki potasu, reguluje poziom ciśnienia i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Dodatkowo wspomaga pracę oczu i - co ciekawe - pozwala na dłużej zachować piękną opaleniznę.
Przyspiesza odchudzanie
melon pomoże ci pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ owoc ten w 90 proc. składa się z wody, a dodatkowo jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu, który przyspiesza odchudzanie. Dlatego osoby, które walczą z nadwagą, powinny koniecznie włączyć melony do swojego jadłospisu.
Odkwasza organizm
Są pyszne!
Melony mają soczysty i aromatyczny miąższ, dlatego są idealnym dodatkiem do sałatek - nie tylko owocowych. Można je łączyć ze szpinakiem, rukolą, orzechami, serami pleśniowymi. Stanowią także świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w jej plastry i wspaniała przystawka gotowa.Idealnie pasuje do dań z owocami morza, a także do deserów, lodów i koktajli.