Orzechy, które musisz znać

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 7Pyszna i zdrowa przekąska

Obraz
© Shutterstock.com

Pośród wszystkich bakalii to orzechy są najbardziej wartościowymi produktami. Owszem, posiadają dużą ilość tłuszczów, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm – powinny o tym pamiętać osoby będące na diecie. Dowiedz się które orzechy warto jeść i dlaczego.

Polecamy wideo: Lecznicze właściwości miodu

/ 7Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy włoskie posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Są co prawda bardzo kaloryczne, ale to nie są puste kalorie. Dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka i wyjątkowo zdrowego tłuszczu. Do pewnego stopnia mogą nawet zastąpić w codziennej diecie ryby. Są bowiem bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom złego cholesterolu. Wystarczy zjeść trzy orzechy dziennie, by dostarczyć całą potrzebną dawkę tych substancji. Komponują się praktycznie z każdą potrawą – możesz dodać je do mięs, ciast, deserów, owsianki czy koktajlu.

/ 7Orzechy nerkowca

Obraz
© Shutterstock.com

Dzięki delikatnie słodkiemu, lekko migdałowemu miąższowi nerkowce zyskały miano najsubtelniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Wiodą prym wśród wszystkich orzechów ze względu na zawartość białka, fosforu, magnezu, cynku i żelaza. Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek.

/ 7Orzechy laskowe

Obraz
© Shutterstock.com

Zawierają najwięcej witaminy E, nazywanej witaminą młodości. 100 g wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę aż na 4 dni. Zawarty w nich fosfor wspomaga pracę mózgu. Przyszłe mamy powinny je jeść ze względu na kwas foliowy, pomagają także przy zaparciach. Mają dużo witaminy B6, zawierają ok. 60 proc. tłuszczów. Wystrzegać powinny się ich osoby mające problemy ze zgagą. Orzechy laskowe świetnie nadają się do sałatek, białych mięs, ciast i deserów.

/ 7Pistacje

Obraz
© 123RF.COM

Pistacje wyróżniają się nietypową, intensywnie zieloną barwą oraz najmniejszą kalorycznością ze wszystkich orzechów. Jeden zawiera tylko 3 kalorie! To doskonałe źródło miedzi, manganu, magnezu i fosforu. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik oraz witaminy i potas, który reguluje pracę serca. Jedna porcja zaspokaja 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Pistacje używane są głównie do przygotowywania słodkich wyrobów takich jak lody, budynie, farsze. Do sałatek, sosów czy mięs dodaje się posiekane, surowe lub prażone.

/ 7Orzechy brazylijskie

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy te są jednym z najcenniejszych źródeł selenu, który dzięki właściwościom antyoksydacyjnym może zapobiegać chorobom nowotworowym. Do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, wystarczy zjeść jeden orzech brazylijski – to ważna informacja, szczególnie dla mężczyzn, których dieta powinna być bogata w ten pierwiastek. Orzechy brazylijskie najczęściej jemy na surowo, ale tak jak migdały, możemy dodawać praktycznie do każdego dania, zaczynając na sałatkach owocowych, a kończąc na sosach i potrawach mięsnych.

/ 7Orzechy piniowe

Obraz
© 123RF.COM

Inaczej piniole lub orzeszki piniowe. Pozyskiwane są z szyszek śródziemnomorskiej sosny i należą do jednych z najdroższych bakalii. Są niewielkie, dlatego bez potrzeby siekania posypujemy nimi makarony czy sałatki, z którymi się idealnie komponują ze względu na swój delikatny smak. Zawierają małą ilość białka, ale za to dużo cynku i magnezu. Niewiele osób wie, że orzeszki pinii stosuje się do łagodzenia stanów zapalnych i w przypadku suchego kaszlu. Są głównym składnikiem popularnego sosu pesto – to prosty i szybki sos, który dobrze smakuje z makaronami lub ciastem francuskim albo po prostu na kromce świeżego chleba.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem