Orientalny kurczak z ryżem, warzywami, curry i miętą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 filety z kurczaka
- 1-2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki domowego ketchupu
- 450 g warzyw
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- kilka kropel Tabasco do smaku
- mieszanka warzyw mrożonych
Sos jogurtowy:
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- sól himalajska do smaku
- curry do smaku
- świeże listki mięty
Ryż ugotuj na sypko z dodatkiem kurkumy. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na patelni, dodaj wodę (tak, aby mięso było w 1/3-1/2 w niej zanurzone) i gotuj na małym lub średnim ogniu do momentu, aż będzie białe w środku i na zewnątrz. Wyjmij z wody, obsyp curry oraz papryką, wymieszaj z ketchupem, aby dokładnie pokrył kawałki mięsa, a następnie wymieszaj z ugotowanym ryżem. Warzywa przygotuj na patelni lub ugotuj, a kiedy będą gotowe dodaj je do ryżu oraz mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem i Tabasco. Wymieszaj.
W misce wymieszaj ze sobą jogurt, cukier, sól oraz curry. Gotowym sosem polej danie, całość obsyp listkami mięty i już.
Zobacz także: przepis na falafel - pyszne kuleczki z ciecierzycy
Kurczak z ryżem, warzywami, curry i miętą to orzeźwiające danie, które z powodzeniem może również spełniać rolę sałatki podanej w ramach lunchu, obiadu lub kolacji. Curry nadaje całości orientalnego posmaku, kurkuma wspaniale słonecznego koloru. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze