Orientalny kurczak z ryżem, warzywami, curry i miętą
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 filety z kurczaka
- 1-2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki domowego ketchupu
- 450 g warzyw
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny do smaku
- kilka kropel Tabasco do smaku
- mieszanka warzyw mrożonych
Sos jogurtowy:
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- sól himalajska do smaku
- curry do smaku
- świeże listki mięty
Przepis
Ryż ugotuj na sypko z dodatkiem kurkumy. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na patelni, dodaj wodę (tak, aby mięso było w 1/3-1/2 w niej zanurzone) i gotuj na małym lub średnim ogniu do momentu, aż będzie białe w środku i na zewnątrz. Wyjmij z wody, obsyp curry oraz papryką, wymieszaj z ketchupem, aby dokładnie pokrył kawałki mięsa, a następnie wymieszaj z ugotowanym ryżem. Warzywa przygotuj na patelni lub ugotuj, a kiedy będą gotowe dodaj je do ryżu oraz mięsa. Całość dopraw solą, pieprzem i Tabasco. Wymieszaj.
Przepis
W misce wymieszaj ze sobą jogurt, cukier, sól oraz curry. Gotowym sosem polej danie, całość obsyp listkami mięty i już.
Przepis
Zobacz także: przepis na falafel - pyszne kuleczki z ciecierzycy
Przepis
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl