WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Opiekacz, grill i gofrownica. Pyszne śniadania przez okrągły rok

Urządzenie, dzięki któremu szybko i łatwo przygotujesz ciepły oraz smaczny posiłek, jest nie do przecenienia. Dlatego warto zainwestować w praktyczny opiekacz. Cała rodzina z pewnością ucieszy się z kanapek na ciepło. Ich podgrzanie zajmie dwie minuty.

Smaczne propozycje ciepłych śniadań
Źródło zdjęć: © Fotolia | koss13

Można zjeść je od razu po przygotowaniu lub zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Do opiekacza możesz wrzucić dowolny rodzaj pieczywa i ulubione składniki. Każdego dnia będziesz cieszyć się unikatowymi kanapkami.

Codziennie inne kanapki

Na rynku można znaleźć opiekacze, które mają różną budowę i sposób działania. Standardowo są przystosowane do przygotowywania kanapek z pieczywa tostowego, można to poznać po wyżłobieniach na płycie grzewczej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wybrać sprzęt, którego wnętrze przypomina elektrycznego grilla. Pozwoli on na przygotowywanie kanapek z dowolnego rodzaju pieczywa.

Sandwich maker great and convenience kitchenware
© iStock.com | venusphoto

Moc teflonu

Aby kanapka nie przywierała do rozgrzanego metalu, powinien on być pokryty wysokiej jakości powłoką teflonową. Płyty grzewcze to kluczowy element każdego opiekacza, dlatego trzeba się upewnić, że są bez zarzutu. To, jak długo urządzenie będzie w stanie sprawnie działać, zależy właśnie od rodzaju i stanu użytej powłoki.

Aby służyła ci jak najdłużej, musisz podjąć pewne środki ostrożności. Przede wszystkim nie możesz dopuścić do przypalenia kanapek. Zwęglone resztki fatalnie wpływają na jakość teflonu, sprawiają że materiał zaczyna odpryskiwać, a w efekcie pogorszają się jego właściwości. Pamiętaj więc o regularnym czyszczeniu. Warto też wiedzieć, że nie powinno się czyścić płyty grzewczej metalowym druciakiem. Jej powłoka jest niezwykle delikatna i łatwo ją porysować.

Opiekacze 3w1

Na szczególną uwagę zasługują modele łączące w sobie trzy urządzenia: opiekacz do kanapek, grill elektryczny i gofrownicę. Wszystko to za sprawą wyjmowanych nakładek z różnego rodzaju wyżłobieniami. Taki praktyczny model pozwoli ci zaoszczędzić sporo miejsca w szafce.

Przy wyborze urządzenia pamiętaj, że każde z nich potrzebuje różnej mocy do tego, by działać bez szwanku. Zwróć więc uwagę na to, jakie parametry ma urządzenie – im więcej, tym lepiej. Przydatna jest również funkcja regulacji mocy. W ten sposób dostosujesz stopień przyrumienienia potrawy do własnych upodobań.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia