Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas
Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu. Możesz go również przygotować w piekarniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza "wtłoczymy" ubijając jajka).
Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem, następnie dodaj posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze