Trwa ładowanie...
d23uivl
d23uivl

Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas

Przepis

Hiszpańska tortilla to nic innego jak omlet z ziemniakami. Jest grubszy od francuskiego i przypieka się go z obu stron. Aby go odwrócić, nakryj patelnię dużym talerzem i odwróć, tak by placek się na nim znalazł. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i umieść na niej omlet surową stroną do dołu. Możesz go również przygotować w piekarniku.

4.2
(13 głosów)
Oceń:
d23uivl
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas
123
Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas
Składniki
  • 2 jajka
  • 2 ugotowane średnie ziemniaki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kawałek sera gruyère
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Przepis

Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza "wtłoczymy" ubijając jajka).

Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem, następnie dodaj posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.

Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną.

d23uivl
Omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d23uivl
d23uivl
d23uivl

d23uivl
d23uivl
d23uivl