Oliwa z oliwek dla zdrowia, smaku i urody

Oliwa z oliwek już w mitologii nazywana była "złotym płynem", stanowiąc symbol odporności i witalności. Znajdowała ona swoje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała. Współcześnie, niektóre jej korzystne właściwości wciąż pozostają przez nas nieodkryte i niedocenione. dlatego warto wiedzieć, jak najlepiej wykorzystać cenne składniki tego wartościowego produktu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Na tle pozostałych olejów wyróżnia ją fakt, iż nie jest filtrowana i dzięki temu zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze korzystne dla organizmu. Ze względu na naturalne pochodzenie sprawdzi się doskonale nie tylko w kuchni, ale także znacząco wpłynie na zdrowie i urodę.

Kulinarna mistrzyni

Wyrazisty charakter oliwy z oliwek sprawia, że posiada ona szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to co najlepsze w danej potrawie. Dodatek ziół, czosnku, czy octu balsamicznego wystarczy by stworzyć na jej bazie wspaniały sos vinegrette do sałatek lub aromatyczną marynatę, nadającą mięsom odpowiedniej chrupkości. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Uosobienie zdrowia

Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).

Bogini urody

Czysta postać oliwy z oliwek przynosi doskonałe rezultaty jako kosmetyk, gdyż posiada dużą zawartość witaminy E, znanej ze swych odmładzających właściwości. Wnikając w skórę wygładza zmarszczki, natłuszcza i działa kojąco na wszelkie podrażnienia. Oliwa może być stosowana jako nawilżający balsam do ciała lub zmieszana z miodem jako balsam do ust, zapobiegający ich pierzchnięciu i pękaniu. Masaż z jej udziałem pobudza krążenie i w dużym stopniu redukuje cellulit. Stosowana jest także do kąpieli, maseczek i peelingów domowej roboty, nadając całemu ciału zdrowego i promiennego wyglądu. Oliwa korzystnie wpływa również na nasze włosy, sprawiając że stają się odżywione, gładkie i bardziej lśniące. Warto również nawilżać oliwą z oliwek paznokcie, gdyż dzięki takiemu zabiegowi będą zawsze mocne, wytrzymałe i zadbane.

Praktyczne wskazówki dla wielbicieli oliwy

Kupując ten produkt warto unikać propozycji w plastikowych pojemnikach lub przezroczystych, szklanych butelkach. Takie opakowania znacznie obniżają jakość oliwy. Nie bez znaczenia jest również miejsce przechowywania oliwy w domu. Jednym z najczęstszych błędów jest stawianie jej blisko źródła ciepła lub wystawianie na promienie słoneczne. Powinna znajdować się w kuchennej szafce, gdzie jest sucho, ciemno i panuje temperatura pokojowa. Należy również pilnować jej terminu ważności do spożycia - zazwyczaj jest to okres 12 miesięcy. Wykorzystując oliwę z oliwek do smażenia należy zwrócić uwagę na temperaturę, do której ją rozgrzewamy. Zbyt duży ogień niweluje walory smakowe i cenne składniki - zwłaszcza antyoksydanty.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze