Oliwa z oliwek dla zdrowia, smaku i urody
Oliwa z oliwek już w mitologii nazywana była "złotym płynem", stanowiąc symbol odporności i witalności. Znajdowała ona swoje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała. Współcześnie, niektóre jej korzystne właściwości wciąż pozostają przez nas nieodkryte i niedocenione. dlatego warto wiedzieć, jak najlepiej wykorzystać cenne składniki tego wartościowego produktu.
Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Na tle pozostałych olejów wyróżnia ją fakt, iż nie jest filtrowana i dzięki temu zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze korzystne dla organizmu. Ze względu na naturalne pochodzenie sprawdzi się doskonale nie tylko w kuchni, ale także znacząco wpłynie na zdrowie i urodę.
Kulinarna mistrzyni
Wyrazisty charakter oliwy z oliwek sprawia, że posiada ona szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to co najlepsze w danej potrawie. Dodatek ziół, czosnku, czy octu balsamicznego wystarczy by stworzyć na jej bazie wspaniały sos vinegrette do sałatek lub aromatyczną marynatę, nadającą mięsom odpowiedniej chrupkości. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.
Uosobienie zdrowia
Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).
Bogini urody
Czysta postać oliwy z oliwek przynosi doskonałe rezultaty jako kosmetyk, gdyż posiada dużą zawartość witaminy E, znanej ze swych odmładzających właściwości. Wnikając w skórę wygładza zmarszczki, natłuszcza i działa kojąco na wszelkie podrażnienia. Oliwa może być stosowana jako nawilżający balsam do ciała lub zmieszana z miodem jako balsam do ust, zapobiegający ich pierzchnięciu i pękaniu. Masaż z jej udziałem pobudza krążenie i w dużym stopniu redukuje cellulit. Stosowana jest także do kąpieli, maseczek i peelingów domowej roboty, nadając całemu ciału zdrowego i promiennego wyglądu. Oliwa korzystnie wpływa również na nasze włosy, sprawiając że stają się odżywione, gładkie i bardziej lśniące. Warto również nawilżać oliwą z oliwek paznokcie, gdyż dzięki takiemu zabiegowi będą zawsze mocne, wytrzymałe i zadbane.
Praktyczne wskazówki dla wielbicieli oliwy
Kupując ten produkt warto unikać propozycji w plastikowych pojemnikach lub przezroczystych, szklanych butelkach. Takie opakowania znacznie obniżają jakość oliwy. Nie bez znaczenia jest również miejsce przechowywania oliwy w domu. Jednym z najczęstszych błędów jest stawianie jej blisko źródła ciepła lub wystawianie na promienie słoneczne. Powinna znajdować się w kuchennej szafce, gdzie jest sucho, ciemno i panuje temperatura pokojowa. Należy również pilnować jej terminu ważności do spożycia - zazwyczaj jest to okres 12 miesięcy. Wykorzystując oliwę z oliwek do smażenia należy zwrócić uwagę na temperaturę, do której ją rozgrzewamy. Zbyt duży ogień niweluje walory smakowe i cenne składniki - zwłaszcza antyoksydanty.
mp/WP Kuchnia