Oliwa z oliwek dla zdrowia, smaku i urody

Oliwa z oliwek już w mitologii nazywana była "złotym płynem", stanowiąc symbol odporności i witalności. Znajdowała ona swoje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała. Współcześnie, niektóre jej korzystne właściwości wciąż pozostają przez nas nieodkryte i niedocenione. dlatego warto wiedzieć, jak najlepiej wykorzystać cenne składniki tego wartościowego produktu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Największą wartość stanowi oliwa wytłaczana z dojrzałych owoców na zimno, tzw. extra vergine, która posiada lekko zielonkawy kolor. Na tle pozostałych olejów wyróżnia ją fakt, iż nie jest filtrowana i dzięki temu zachowuje najcenniejsze składniki odżywcze korzystne dla organizmu. Ze względu na naturalne pochodzenie sprawdzi się doskonale nie tylko w kuchni, ale także znacząco wpłynie na zdrowie i urodę.

Kulinarna mistrzyni

Wyrazisty charakter oliwy z oliwek sprawia, że posiada ona szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Zdrowy tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku, dlatego z łatwością eksponuje to co najlepsze w danej potrawie. Dodatek ziół, czosnku, czy octu balsamicznego wystarczy by stworzyć na jej bazie wspaniały sos vinegrette do sałatek lub aromatyczną marynatę, nadającą mięsom odpowiedniej chrupkości. Oliwa wspaniale komponuje się z różnego rodzaju makaronami, ryżem, pizzą i owocami morza. Bez przeszkód można jej używać do nasączenia pieczywa, w zastępstwie masła czy margaryny. Świetnie sprawdzi się również do gotowania, pieczenia i grillowania lub jako wykończenie gotowych już dań.

Uosobienie zdrowia

Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).

Bogini urody

Czysta postać oliwy z oliwek przynosi doskonałe rezultaty jako kosmetyk, gdyż posiada dużą zawartość witaminy E, znanej ze swych odmładzających właściwości. Wnikając w skórę wygładza zmarszczki, natłuszcza i działa kojąco na wszelkie podrażnienia. Oliwa może być stosowana jako nawilżający balsam do ciała lub zmieszana z miodem jako balsam do ust, zapobiegający ich pierzchnięciu i pękaniu. Masaż z jej udziałem pobudza krążenie i w dużym stopniu redukuje cellulit. Stosowana jest także do kąpieli, maseczek i peelingów domowej roboty, nadając całemu ciału zdrowego i promiennego wyglądu. Oliwa korzystnie wpływa również na nasze włosy, sprawiając że stają się odżywione, gładkie i bardziej lśniące. Warto również nawilżać oliwą z oliwek paznokcie, gdyż dzięki takiemu zabiegowi będą zawsze mocne, wytrzymałe i zadbane.

Praktyczne wskazówki dla wielbicieli oliwy

Kupując ten produkt warto unikać propozycji w plastikowych pojemnikach lub przezroczystych, szklanych butelkach. Takie opakowania znacznie obniżają jakość oliwy. Nie bez znaczenia jest również miejsce przechowywania oliwy w domu. Jednym z najczęstszych błędów jest stawianie jej blisko źródła ciepła lub wystawianie na promienie słoneczne. Powinna znajdować się w kuchennej szafce, gdzie jest sucho, ciemno i panuje temperatura pokojowa. Należy również pilnować jej terminu ważności do spożycia - zazwyczaj jest to okres 12 miesięcy. Wykorzystując oliwę z oliwek do smażenia należy zwrócić uwagę na temperaturę, do której ją rozgrzewamy. Zbyt duży ogień niweluje walory smakowe i cenne składniki - zwłaszcza antyoksydanty.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja