Olej z awokado - jeden z najzdrowszych olejów na świecie

Nawilża, wspomaga walkę z trądzikiem, wygładza, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom dziąseł, zmniejsza objawy zapalenia stawów, pozytywnie wpływa na wzrok - w nieskończoność można wymieniać walory oleju z awokado. To prawdziwa skarbnica zdrowia, którą warto mieć pod ręką.

Awokado to prawdziwy cud natury.
Źródło zdjęć: © 123RF

Awokado to owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej z awokado z linii Oleje Świata otrzymywany jest z najdorodniejszych owoców metodą tłoczenia na zimno - co ważne, toczy się go z miąższu, a nie z pestek, jak w przypadku większości olejów. Kusi bogatym aromatem i łagodnym owocowym smakiem. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych.

Zawartość bioaktywnych fitozwiązków w surowym oleju z awokado jest zbliżona do składu świeżego owocu. 80-85 proc. kwasów tłuszczowych w oleju z awokado to tłuszcze nienasycone, a zdecydowaną większość stanowi kwas oleinowy - tłuszcz jednonienasycony o potwierdzonym korzystnym wpływie na serce i układ krążenia.

Obok cennych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszczów, olej z awokado zawiera szereg witamin:
• witaminy z grupy B - stabilizują pracę układu nerwowego i poprawiają nastrój,
• witaminę E - zapewnia zdrowy wygląd skóry oraz sprzyja leczeniu chorób dermatologicznych i hamuje procesy starzenia,
• witaminę A - niezbędną w procesie widzenia, wzmacniającą układ odpornościowy,
• biotynę (witamina H, B7) - potrzebną do utrzymania dobrej kondycji skóry i włosów, bierze udział we wspomaganiu przemiany materii,
• witaminę K - odpowiadającą za właściwą krzepliwość krwi,

a także magnes, potas, krzem i fosfor. Zawarta w nim luteina zapobiega rozwojowi chorób oczu - redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy oraz pozytywnie wpływa na widzenie oraz chroni oczy. Dzięki temu spożywanie oleju z awokado zapewnia piękny wygląd oraz harmonijną pracę całego organizmu.

Oleje Świata to linia wysokiej jakości olejów ze wszystkich stron świata. Powstają ze starannie wyselekcjonowanych nasion, owoców i pestek metodą tłoczenia na zimno. Dzięki temu zachowują cenne składniki odżywcze, zwłaszcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są smaczne i aromatyczne. Oleje stanowią doskonały składnik sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw oraz innych potraw na zimno. Sprawdzą się także jako dodatek do lodów, ciast, ryżu i deserów owocowych. W kolekcji Oleje Świata znajdują się także oleje rafinowane, które doskonale nadają się do stosowania na ciepło, również do smażenia i duszenia, pozwalając zachować naturalny smak potraw.

Oleje Świata to bogactwo smaku, zamknięte w eleganckich, szklanych butelkach, które chronią przed utlenianiem cennych wartości odżywczych, między innymi, kwasów omega 3-6-9. Wszystkie oleje, o ile nie wspomniano inaczej, należy spożywać na zimno. Nie wolno ich podgrzewać ani smażyć na nich potraw.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości