Odżywcza bomba. Jagody goji i ich imponujące właściwości dla zdrowia

Suszone jagody goji to antyoksydant, z dużą ilością błonnika i witaminy C. Regulują pracę układu pokarmowego i nie zawierają cukru ani konserwantów.

jagody gojiRegularne dodawanie do posiłków suszonych jagód goji poprawia kondycję fizyczną i reguluje pracę układu pokarmowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Katarzyna Gileta

Suszone jagody goji - kalorie i właściwości

Jagody goji to "owoce długowieczności" i "czerwony diament" o azjatyckim rodowodzie. Bardzo ceni je tradycyjna medycyna chińska i uważa za "szczęśliwe jagody". Suszone jagody goji o pomarańczowo-czerwonej barwie są owocami kolcowoju chińskiego i charakteryzują się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Suszone jagody goji to bogate źródło błonnika pokarmowego, wzmacniającej odporność witaminy C, żelaza (maja go więcej niż szpinak), budującego składniki krwi i dotleniającego tkanki, a także witamin z grupy B, poprawiających ostrość wzroku. Owoce te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, regenerują nerki i wątrobę, poprawiają koncentrację, przeciwdziałają męczliwości.

Stugramowa porcja suszonych jagód goji zawiera około 370 kalorii. Jednej małej łyżeczce owoców odpowiada średnio 30 kalorii. Suszone jagody goji mogą blokować wchłanianie leków, np. środków przeciwzakrzepowych, co podwyższa ryzyko krwawienia.

Pyszne i proste Dutch baby. Naleśniki na każdą okazję

Suszone jagody goji – jak jeść?

Surowe jagody goji lub wyciskany z nich sok są bardzo rzadko spotykane w polskich sklepach. Ekologiczne suszone jagody goji są z kolei bardzo drogie. Jeśli znajdzie się goję w dobrej cenie, są to zazwyczaj suszone owoce sprzedawane na wagę, nie paczkowane. Suszone jagody goji dobrze się przechowują i są uniwersalne, można więc od razu kupić większy zapas.

Suszone jagody goji nie wymagają obróbki termicznej. Ich łagodny smak dobrze komponuje się z zupami, makaronami na słodko, zapiekankami ryżowymi czy warzywnymi gulaszami. Suszone jagody goji są cenionym dodatkiem do napojów, koktajli, shake'ów, soków wieloowocowych, a nawet win. Urozmaicają smak ciast, drożdżówek, babeczek, owsianek, płatków śniadaniowych, batoników zbożowych. Liście oraz surowe lub suszone jagody goji to także baza naturalnych herbat prozdrowotnych.

Suszone jagody goji a odchudzanie

Lekko słodkie suszone jagody goji uznawane są za superfood. Dodatkowo podczas suszenia nie dodaje się do nich cukru ani konserwantów. Nie powinno się spożywać dziennie na raz zbyt dużej ilości suszonych owoców goji, gdyż mogą one wywoływać biegunki. Zalecana ilość suszonych jagód goji do jedzenia w ciągu doby przez osobę dorosłą to 1/4 szklanki. Natomiast dzieci do dziesiątego roku życia mogą bezpiecznie spożywać jedynie połowę tej porcji.

Regularne dodawanie do posiłków suszonych jagód goji poprawia kondycję fizyczną i reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga w tym dodatkowo obecność błonnika, który znacząco usprawnia przemianę materii i ułatwia wypróżnianie. Dietetyczne właściwości suszonych jagód goji potwierdza również fakt, że zawierają one pomocne przy odchudzaniu nienasycone kwasy tłuszczowe, np. linolowy oraz Omega-6. Warto jeść je codziennie jako przekąskę między posiłkami lub dodawać je do dań.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀