Odżywcza bomba. Jagody goji i ich imponujące właściwości dla zdrowia
Suszone jagody goji to antyoksydant, z dużą ilością błonnika i witaminy C. Regulują pracę układu pokarmowego i nie zawierają cukru ani konserwantów.
Suszone jagody goji - kalorie i właściwości
Jagody goji to "owoce długowieczności" i "czerwony diament" o azjatyckim rodowodzie. Bardzo ceni je tradycyjna medycyna chińska i uważa za "szczęśliwe jagody". Suszone jagody goji o pomarańczowo-czerwonej barwie są owocami kolcowoju chińskiego i charakteryzują się niezwykłymi właściwościami prozdrowotnymi. Suszone jagody goji to bogate źródło błonnika pokarmowego, wzmacniającej odporność witaminy C, żelaza (maja go więcej niż szpinak), budującego składniki krwi i dotleniającego tkanki, a także witamin z grupy B, poprawiających ostrość wzroku. Owoce te wykazują silne działanie antyoksydacyjne, regenerują nerki i wątrobę, poprawiają koncentrację, przeciwdziałają męczliwości.
Stugramowa porcja suszonych jagód goji zawiera około 370 kalorii. Jednej małej łyżeczce owoców odpowiada średnio 30 kalorii. Suszone jagody goji mogą blokować wchłanianie leków, np. środków przeciwzakrzepowych, co podwyższa ryzyko krwawienia.
Pyszne i proste Dutch baby. Naleśniki na każdą okazję
Suszone jagody goji – jak jeść?
Surowe jagody goji lub wyciskany z nich sok są bardzo rzadko spotykane w polskich sklepach. Ekologiczne suszone jagody goji są z kolei bardzo drogie. Jeśli znajdzie się goję w dobrej cenie, są to zazwyczaj suszone owoce sprzedawane na wagę, nie paczkowane. Suszone jagody goji dobrze się przechowują i są uniwersalne, można więc od razu kupić większy zapas.
Suszone jagody goji nie wymagają obróbki termicznej. Ich łagodny smak dobrze komponuje się z zupami, makaronami na słodko, zapiekankami ryżowymi czy warzywnymi gulaszami. Suszone jagody goji są cenionym dodatkiem do napojów, koktajli, shake'ów, soków wieloowocowych, a nawet win. Urozmaicają smak ciast, drożdżówek, babeczek, owsianek, płatków śniadaniowych, batoników zbożowych. Liście oraz surowe lub suszone jagody goji to także baza naturalnych herbat prozdrowotnych.
Suszone jagody goji a odchudzanie
Lekko słodkie suszone jagody goji uznawane są za superfood. Dodatkowo podczas suszenia nie dodaje się do nich cukru ani konserwantów. Nie powinno się spożywać dziennie na raz zbyt dużej ilości suszonych owoców goji, gdyż mogą one wywoływać biegunki. Zalecana ilość suszonych jagód goji do jedzenia w ciągu doby przez osobę dorosłą to 1/4 szklanki. Natomiast dzieci do dziesiątego roku życia mogą bezpiecznie spożywać jedynie połowę tej porcji.
Regularne dodawanie do posiłków suszonych jagód goji poprawia kondycję fizyczną i reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga w tym dodatkowo obecność błonnika, który znacząco usprawnia przemianę materii i ułatwia wypróżnianie. Dietetyczne właściwości suszonych jagód goji potwierdza również fakt, że zawierają one pomocne przy odchudzaniu nienasycone kwasy tłuszczowe, np. linolowy oraz Omega-6. Warto jeść je codziennie jako przekąskę między posiłkami lub dodawać je do dań.