Odkryj amuse-bouche - co serwować, aby zaostrzyć apetyt? Sprawdź odpowiedzi najzdolniejszych szefów kuchni

Amuse-bouche, to małe dzieło sztuki na maksymalnie trzy kęsy, które rozpoczyna kolację i stanowi preludium do kulinarnej uczty. To również pokaz umiejętności Szefa Kuchni oraz niespodzianka, na którą warto czekać. Amuse-bouche jest bohaterem letniej edycji Dining Weeka (6-31 lipca) - 3 i 5-daniowe menu w cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabatu z Visa) wzbogacone jest o festiwalowy cocktail i niespodziankę dla podniebienia. Co serwować, aby zaostrzyć smak Gości? Sprawdźcie odpowiedzi najzdolniejszych Szefów Kuchni biorących udział w Festiwalu! Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl.

Odkryj amuse-bouche - co serwować, aby zaostrzyć apetyt? Sprawdź odpowiedzi najzdolniejszych szefów kuchniDining Week.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Tradycja podawania amuse-bouche narodziła się we Francji, ale jest już obecna w większości najlepszych restauracji na świecie. Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu pomysłowych, autorskich przepisów na oryginalne przekąski, które potrafią zmieniać nawet kilka razy w ciągu dnia!

Jak zaznacza Michał Zjawiński, Szef Kuchni z krakowskiej restauracji 4 Seasons: amuse-bouche to drobna porcja "na raz" otwierająca kolację, wprowadza ona Gościa w klimat kolejnych posiłków. Jest to etap pobudzający zmysły i apetyt, zachęcający do dalszego ucztowania. Najlepszym wyborem są propozycje na zimno, o wyważonych, nie dominujących smakach kwaskowatych, pikantnych lub ziołowych.

- Amuse bouche powinien być przede wszystkim kreatywny, nieduży, najlepiej na jeden-dwa kęsy, świeży, lekki, pięknie zaprezentowany i zaskakujący w smaku, jak i w formie. Powinien intrygować wyglądem, rozbudzać wyobraźnię, kusić zapachem a w ustach, jak sama nazwa wskazuje, dawać wesołość i przyjemność. Nie ma ograniczeń z jakich produktów będzie przygotowany, dopóki nie będzie deserowy. Może być to ryba, mięso, owoce, warzywa. Wszystkie produkty świetnie się nadają, aby rozbudzić kubki smakowe i zmysły. - dodaje Andrea Camastra, Szef stołecznej restauracji NUTA.

Dining Week.
Dining Week. © materiały partnera

Smak tkwi w prostocie?

Zwykle amuse-bouche komponuje się z najprostszych składników, które pozwalają stworzyć niezapomniany smak. Zdarza się, że Szefowie starają się nawiązać w nich do smaków z dzieciństwa, kuchni serwowanej w domu rodzinnym. - Jako amuse-bouche podajemy coś małego i pięknego, coś co daje radość w ustach. To brak reguł jeżeli chodzi o wykorzystywane produkty. To po prostu coś przyjemnego i pobudzającego apetyt na więcej. - wyjaśnia Bertrand Spławski z poznańskiej In by Splawski.

Ważny jest zarówno rodzaj przekąski, jak również sposób jej podania. Amuse-bouche ma być spójne z charakterem restauracji i odpowiednio komponować się z daniami przedstawionymi w karcie menu. Jak zauważa Andera Camastra: amuse-bouche musi być ściśle związany z menu, które poprzedza. Jeżeli przygotowuję menu polskie z twistami włoskimi naturalnym jest, że podam czekadełko nawiązujące do tych dwóch kuchni. Zaserwowanie czegoś tradycyjnego np. z kuchni RPA nie miałoby sensu i uzasadnionego połączenia. Może być inspirowane kuchnią południowoafrykańską, ale musi w jakiś sposób być związana z terytorium, na którym mieszkam i moim dziedzictwem.

Dining Week.
Dining Week. © materiały partnera

A jakie smaki poleca Tomasz Łagowski z Belvedere Łazienki Królewskie?: - Amuse-bouche powinno być wyrazistym i zarazem lekkim akcentem, która ma wprowadzić Gości do głównej części jaką jest menu degustacyjne. Najlepiej serwować lekkie i wyraziste smaki, które w dużej mierze mają za zadanie orzeźwić nasze kubki smakowe, takie jak ostrygi, kawior, ale też ceviche ze sporą ilością limonki. Świetnie sprawdzą się też owoce takie jak papaja, mango z odrobiną imbiru i wina musującego.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal?

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Najlepsi Szefowie Kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabatu z Visa) dostępne będą 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl. Warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, by mieć pewność dostępu do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach.

Informacja prasowa: Dining Week
Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad