Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
festiwal kulinarny
Informacja prasowa
15-07-2022 16:31

Odkryj amuse-bouche - co serwować, aby zaostrzyć apetyt? Sprawdź odpowiedzi najzdolniejszych szefów kuchni

Amuse-bouche, to małe dzieło sztuki na maksymalnie trzy kęsy, które rozpoczyna kolację i stanowi preludium do kulinarnej uczty. To również pokaz umiejętności Szefa Kuchni oraz niespodzianka, na którą warto czekać. Amuse-bouche jest bohaterem letniej edycji Dining Weeka (6-31 lipca) - 3 i 5-daniowe menu w cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabatu z Visa) wzbogacone jest o festiwalowy cocktail i niespodziankę dla podniebienia. Co serwować, aby zaostrzyć smak Gości? Sprawdźcie odpowiedzi najzdolniejszych Szefów Kuchni biorących udział w Festiwalu! Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl.

Informacja prasowa: Dining Week
Dining Week. Dining Week. Źródło: materiały partnera
d2hsd7c
d2hsd7c

Tradycja podawania amuse-bouche narodziła się we Francji, ale jest już obecna w większości najlepszych restauracji na świecie. Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu pomysłowych, autorskich przepisów na oryginalne przekąski, które potrafią zmieniać nawet kilka razy w ciągu dnia!

Jak zaznacza Michał Zjawiński, Szef Kuchni z krakowskiej restauracji 4 Seasons: amuse-bouche to drobna porcja "na raz" otwierająca kolację, wprowadza ona Gościa w klimat kolejnych posiłków. Jest to etap pobudzający zmysły i apetyt, zachęcający do dalszego ucztowania. Najlepszym wyborem są propozycje na zimno, o wyważonych, nie dominujących smakach kwaskowatych, pikantnych lub ziołowych.

- Amuse bouche powinien być przede wszystkim kreatywny, nieduży, najlepiej na jeden-dwa kęsy, świeży, lekki, pięknie zaprezentowany i zaskakujący w smaku, jak i w formie. Powinien intrygować wyglądem, rozbudzać wyobraźnię, kusić zapachem a w ustach, jak sama nazwa wskazuje, dawać wesołość i przyjemność. Nie ma ograniczeń z jakich produktów będzie przygotowany, dopóki nie będzie deserowy. Może być to ryba, mięso, owoce, warzywa. Wszystkie produkty świetnie się nadają, aby rozbudzić kubki smakowe i zmysły. - dodaje Andrea Camastra, Szef stołecznej restauracji NUTA.

Dining Week. materiały partnera
Dining Week. Źródło: materiały partnera

Smak tkwi w prostocie?

Zwykle amuse-bouche komponuje się z najprostszych składników, które pozwalają stworzyć niezapomniany smak. Zdarza się, że Szefowie starają się nawiązać w nich do smaków z dzieciństwa, kuchni serwowanej w domu rodzinnym. - Jako amuse-bouche podajemy coś małego i pięknego, coś co daje radość w ustach. To brak reguł jeżeli chodzi o wykorzystywane produkty. To po prostu coś przyjemnego i pobudzającego apetyt na więcej. - wyjaśnia Bertrand Spławski z poznańskiej In by Splawski.

d2hsd7c

Ważny jest zarówno rodzaj przekąski, jak również sposób jej podania. Amuse-bouche ma być spójne z charakterem restauracji i odpowiednio komponować się z daniami przedstawionymi w karcie menu. Jak zauważa Andera Camastra: amuse-bouche musi być ściśle związany z menu, które poprzedza. Jeżeli przygotowuję menu polskie z twistami włoskimi naturalnym jest, że podam czekadełko nawiązujące do tych dwóch kuchni. Zaserwowanie czegoś tradycyjnego np. z kuchni RPA nie miałoby sensu i uzasadnionego połączenia. Może być inspirowane kuchnią południowoafrykańską, ale musi w jakiś sposób być związana z terytorium, na którym mieszkam i moim dziedzictwem.

Dining Week. materiały partnera
Dining Week. Źródło: materiały partnera

A jakie smaki poleca Tomasz Łagowski z Belvedere Łazienki Królewskie?: - Amuse-bouche powinno być wyrazistym i zarazem lekkim akcentem, która ma wprowadzić Gości do głównej części jaką jest menu degustacyjne. Najlepiej serwować lekkie i wyraziste smaki, które w dużej mierze mają za zadanie orzeźwić nasze kubki smakowe, takie jak ostrygi, kawior, ale też ceviche ze sporą ilością limonki. Świetnie sprawdzą się też owoce takie jak papaja, mango z odrobiną imbiru i wina musującego.

Gdzie i kiedy odbywa się festiwal?

Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie www.DiningWeek.pl. Warto się jednak spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 6 do 31 lipca w 7 regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Najlepsi Szefowie Kuchni z ponad 100 najsłynniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni. W festiwalowej cenie 99 zł i 149 zł (25 zł rabatu z Visa) dostępne będą 3 i 5-daniowe doświadczenia wzbogacone o amuse-bouche. Tradycyjnie wszyscy Goście otrzymają w prezencie festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water.

d2hsd7c

Rezerwacje trwają na www.DiningWeek.pl. Warto już dziś dokonać wcześniejszej rezerwacji, by mieć pewność dostępu do najlepszych stolików i najbardziej pożądanych restauracji w festiwalowych miastach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Informacja prasowa: Dining Week
d2hsd7c
d2hsd7c
Więcej tematów