Obowiązkowy dodatek do wielkanocnych wypieków. Jak wybierać?
Zdrowe bakalie
Keks, sernik czy mazurki nie mogą się obejść bez bakalii. Dyskonty kusza nas promocjami, warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Jak wybrać najlepsze suszone owoce i orzechy?
Brzydkie najlepsze
Jemy oczami, dlatego najchętniej wybieramy duże, miękkie i ładnie wybarwione bakalie. Niestety takie owoce najprawdopodobniej zostały potraktowane chemią. Najzdrowsze są drobne, ciemne i twarde morele czy rodzynki. Kupując orzechy i nasiona, wybierajmy te z łupinami. Naturalne opakowania są bowiem dla nich najlepsze. Obrane orzechy na wagę w plastikowych dużych pojemnikach mogą się psuć i wysychać.
Biały nalot
Niepokoi cię, że suszone śliwki czy figi są pokryte białą substancją? Spokojnie, to nie jest pleśń, lecz cukier. Wytrącanie się fruktozy nie oznacza, że produkt jest zepsuty czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie. Cukier na powierzchni świadczy o tym, że zebrane do suszenia owoce były bardzo słodkie i dojrzałe, a więc najlepszej jakości.
Na wagę w supermarkecie
Kandyzowane kawałki ananasów, suszone banany czy orzechy nerkowca w ogromnych workach lub skrzynkach to jedno z miejsc, których lepiej unikać w sklepie. Ich ilość sprawia, że mogą tygodniami leżeć w pojemnikach, a przez to twardnieć, tracąc smak i właściwości. Pomiędzy nimi mogą pojawić się też zalążki niebezpiecznej pleśni, która wywołuje m.in. zatrucia pokarmowe. Zapasy spoczywające na samym dnie, mogą być zwietrzałe i stare, ale z drugiej strony te z wierzchu mogą być dotykane przez różnych klientów - nie mamy bowiem gwarancji, że każdy klient higienicznie zakłada jednorazowe rękawiczki do nakładania porcji bakalii czy orzechów.
Uważaj na siarkę i tłuszcz
Jeśli mamy ochotę na suszone owoce - najlepiej ususzyć je w domu. Można również kupić je w porcjowanych opakowaniach. Warto jednak czytać etykiety. Najlepsze bakalie to takie, które w swoim składzie zawierają jedynie owoce czy orzechy. Producenci dodają do bakalii cukier, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej palmowy, regulator kwasowości: kwas jabłkowy. Szczególnie niebezpieczne są siarczany. Podkręcają ładny kolor owoców i chronią przed wilgocią, ale mogą wywołać bóle głowy oraz problemy z układem oddechowym. Unikajmy również oleju palmowego.