Obowiązkowy dodatek do wielkanocnych wypieków. Jak wybierać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 5Zdrowe bakalie

Obraz
© Fotolia

Keks, sernik czy mazurki nie mogą się obejść bez bakalii. Dyskonty kusza nas promocjami, warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Jak wybrać najlepsze suszone owoce i orzechy?

/ 5Brzydkie najlepsze

Obraz
© Shutterstock.com

Jemy oczami, dlatego najchętniej wybieramy duże, miękkie i ładnie wybarwione bakalie. Niestety takie owoce najprawdopodobniej zostały potraktowane chemią. Najzdrowsze są drobne, ciemne i twarde morele czy rodzynki. Kupując orzechy i nasiona, wybierajmy te z łupinami. Naturalne opakowania są bowiem dla nich najlepsze. Obrane orzechy na wagę w plastikowych dużych pojemnikach mogą się psuć i wysychać.

/ 5Biały nalot

Obraz
© 123RF.COM

Niepokoi cię, że suszone śliwki czy figi są pokryte białą substancją? Spokojnie, to nie jest pleśń, lecz cukier. Wytrącanie się fruktozy nie oznacza, że produkt jest zepsuty czy niesmaczny. Wręcz przeciwnie. Cukier na powierzchni świadczy o tym, że zebrane do suszenia owoce były bardzo słodkie i dojrzałe, a więc najlepszej jakości.

/ 5Na wagę w supermarkecie

Obraz
© Shutterstock.com

Kandyzowane kawałki ananasów, suszone banany czy orzechy nerkowca w ogromnych workach lub skrzynkach to jedno z miejsc, których lepiej unikać w sklepie. Ich ilość sprawia, że mogą tygodniami leżeć w pojemnikach, a przez to twardnieć, tracąc smak i właściwości. Pomiędzy nimi mogą pojawić się też zalążki niebezpiecznej pleśni, która wywołuje m.in. zatrucia pokarmowe. Zapasy spoczywające na samym dnie, mogą być zwietrzałe i stare, ale z drugiej strony te z wierzchu mogą być dotykane przez różnych klientów - nie mamy bowiem gwarancji, że każdy klient higienicznie zakłada jednorazowe rękawiczki do nakładania porcji bakalii czy orzechów.

/ 5Uważaj na siarkę i tłuszcz

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli mamy ochotę na suszone owoce - najlepiej ususzyć je w domu. Można również kupić je w porcjowanych opakowaniach. Warto jednak czytać etykiety. Najlepsze bakalie to takie, które w swoim składzie zawierają jedynie owoce czy orzechy. Producenci dodają do bakalii cukier, dwutlenek siarki, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej palmowy, regulator kwasowości: kwas jabłkowy. Szczególnie niebezpieczne są siarczany. Podkręcają ładny kolor owoców i chronią przed wilgocią, ale mogą wywołać bóle głowy oraz problemy z układem oddechowym. Unikajmy również oleju palmowego.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości