WAŻNE
TERAZ

Zatrzymano mężczyznę, który groził prezydentowi Nawrockiemu

Obiad na upał. Co jeść, gdy z nieba leje się żar

Lipiec i sierpień to miesiące, w których zazwyczaj przypada okres największych upałów. Wysoka temperatura i duszne powietrze powodują, że szybciej się męczymy i jesteśmy rozleniwieni. I chociaż zawsze powinniśmy pamiętać o właściwej diecie, taka atmosfera nie sprzyja długiemu gotowaniu skomplikowanych dań. Dziś więc pod lupę bierzemy smaczne i szybkie w przygotowaniu pomysły na obiady na upał.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dietetycy podkreślają, że niezwykle ważną czynnością podczas letnich upałów jest picie wody. Dorosły człowiek powinien pić ok. 2,5-3 litrów dziennie. Najlepiej sprawdzi się mineralna woda niegazowana. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz codzienny napój, możemy do niego dodać świeżą miętę, imbir, rozmaryn, limonkę, cytryny, truskawki, a także grejpfruty lub ogórki. Podczas upałów należy pamiętać także o regularnych posiłkach. Mogą być one lekkie i niewielkie. Ważne jednak, aby z nich nie rezygnować i jeść w równych odstępach czasu.

Kuchnia śródziemnomorska

Jeżeli nie mamy pomysłów na obiad w czasie upałów, warto poszukać inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej. Posiłki przygotowywane pochodzące z tego regionu są lekkie i bogate w owoce i warzywa, a także ryby i oliwę z oliwek. Nic dziwnego, że taki rodzaj diety jest uznawany za jeden z najzdrowszych sposobów żywieniowych.

Moc ukrywa w owocach i warzywach

Owoce i warzywa powinny być zawsze elementem naszej codziennej diety. Podczas upałów jednak ich jedzenie jest jeszcze bardziej istotne. Co więc powinniśmy jeść gdy temperatura przekracza 30 stopni? W związku z utratą wody z organizmu świetnie sprawdzą się zielone warzywa bogate w wodę np. cukinie, ogórki, brokuły i sałata. W tym okresie warto także sięgnąć po arbuzy, pomarańcze, melony, grejpfruty, kalafiory, truskawki i pomidory. Jeżeli jednak wciąż nie macie pomysłu na obiad na upał, poznajcie nasze 4 propozycje.

Orzeźwiające chłodniki

Chłodnik świetnie sprawdzi się jako obiad na upał, nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale także w skąpanej słońcem Polsce. Pomidorowe gazpacho, salmorejo, czy migdałowo-czosnkowe* ajo blanco* z dodatkiem soczystych winogron to tylko przykłady aromatycznych potraw z Półwyspu Iberyjskiego. Z kolei w często odwiedzanej przez Polaków Bułgarii, mieszkańcy chłodzą się taratorem, czyli chłodnikiem przygotowanym na bazie maślanki, czosnku, ogórków i kopru. Jeżeli jednak wolimy tradycyjną polską kuchnię, możemy przygotować klasyczny chłodnik z ogórków, botwiny lub rzodkiewek.

Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie.
© 123RF

Lekkie sałatki

Szybkie w przygotowaniu letnie sałatki to prosty, ale smaczny i pożywny pomysł na obiad. Lekki posiłek zapewni nam uczucie sytości, jednocześnie dostarczając wielu korzystnych składników odżywczych. Jakie sałatki możemy przygotować podczas letnich upałów? Tak naprawdę granice wyznacza tylko nasza wyobraźnia. Znakomite połączenie stanowić będzie np. sałatka z rukolą i brzoskwiniami czy sałatka z ryżem, tuńczykiem i papryką. Czerpiąc inspirację z kuchni basenu Morza Śródziemnego, podczas upałów, na obiad możemy przygotować włoską* sałatkę caprese* z pomidorami, oliwą z oliwek, mozzarellą i świeżą bazylią lub orzeźwiająca, pochodzącą z Libanu sałatkę* tabbouleh* z kaszą kuskus, pomidorami, ogórkami, papryką, miętą i czosnkiem.

Smaczne makarony

Pełnoziarnisty makaron z warzywami to zawsze smaczny i lubiany przez wiele osób posiłek. Do jego przygotowania możemy wykorzystać świeże warzywa np. cukinie, pomidory, bakłażany. W upalne popołudnie świetnie także sprawdzi się słynne* cacio e pepe,* czyli makaron z serem i pieprzem lub aglio e olio, wywodzące się z Południa Włoch spaghetti z czosnkiem, papryczką chili, natką pietruszki i oliwą z oliwek.

Faszerowane warzywa

W lecie na lokalnych straganach dostaniemy mnóstwo świeżych i młodych warzyw, które można łatwo i szybko faszerować kaszą, ryżem lub mielonym mięsem. Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i *papryki *z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości