Obiad na upał. Co jeść, gdy z nieba leje się żar

Lipiec i sierpień to miesiące, w których zazwyczaj przypada okres największych upałów. Wysoka temperatura i duszne powietrze powodują, że szybciej się męczymy i jesteśmy rozleniwieni. I chociaż zawsze powinniśmy pamiętać o właściwej diecie, taka atmosfera nie sprzyja długiemu gotowaniu skomplikowanych dań. Dziś więc pod lupę bierzemy smaczne i szybkie w przygotowaniu pomysły na obiady na upał.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dietetycy podkreślają, że niezwykle ważną czynnością podczas letnich upałów jest picie wody. Dorosły człowiek powinien pić ok. 2,5-3 litrów dziennie. Najlepiej sprawdzi się mineralna woda niegazowana. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz codzienny napój, możemy do niego dodać świeżą miętę, imbir, rozmaryn, limonkę, cytryny, truskawki, a także grejpfruty lub ogórki. Podczas upałów należy pamiętać także o regularnych posiłkach. Mogą być one lekkie i niewielkie. Ważne jednak, aby z nich nie rezygnować i jeść w równych odstępach czasu.

Kuchnia śródziemnomorska

Jeżeli nie mamy pomysłów na obiad w czasie upałów, warto poszukać inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej. Posiłki przygotowywane pochodzące z tego regionu są lekkie i bogate w owoce i warzywa, a także ryby i oliwę z oliwek. Nic dziwnego, że taki rodzaj diety jest uznawany za jeden z najzdrowszych sposobów żywieniowych.

Moc ukrywa w owocach i warzywach

Owoce i warzywa powinny być zawsze elementem naszej codziennej diety. Podczas upałów jednak ich jedzenie jest jeszcze bardziej istotne. Co więc powinniśmy jeść gdy temperatura przekracza 30 stopni? W związku z utratą wody z organizmu świetnie sprawdzą się zielone warzywa bogate w wodę np. cukinie, ogórki, brokuły i sałata. W tym okresie warto także sięgnąć po arbuzy, pomarańcze, melony, grejpfruty, kalafiory, truskawki i pomidory. Jeżeli jednak wciąż nie macie pomysłu na obiad na upał, poznajcie nasze 4 propozycje.

Orzeźwiające chłodniki

Chłodnik świetnie sprawdzi się jako obiad na upał, nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale także w skąpanej słońcem Polsce. Pomidorowe gazpacho, salmorejo, czy migdałowo-czosnkowe* ajo blanco* z dodatkiem soczystych winogron to tylko przykłady aromatycznych potraw z Półwyspu Iberyjskiego. Z kolei w często odwiedzanej przez Polaków Bułgarii, mieszkańcy chłodzą się taratorem, czyli chłodnikiem przygotowanym na bazie maślanki, czosnku, ogórków i kopru. Jeżeli jednak wolimy tradycyjną polską kuchnię, możemy przygotować klasyczny chłodnik z ogórków, botwiny lub rzodkiewek.

Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie.
© 123RF

Lekkie sałatki

Szybkie w przygotowaniu letnie sałatki to prosty, ale smaczny i pożywny pomysł na obiad. Lekki posiłek zapewni nam uczucie sytości, jednocześnie dostarczając wielu korzystnych składników odżywczych. Jakie sałatki możemy przygotować podczas letnich upałów? Tak naprawdę granice wyznacza tylko nasza wyobraźnia. Znakomite połączenie stanowić będzie np. sałatka z rukolą i brzoskwiniami czy sałatka z ryżem, tuńczykiem i papryką. Czerpiąc inspirację z kuchni basenu Morza Śródziemnego, podczas upałów, na obiad możemy przygotować włoską* sałatkę caprese* z pomidorami, oliwą z oliwek, mozzarellą i świeżą bazylią lub orzeźwiająca, pochodzącą z Libanu sałatkę* tabbouleh* z kaszą kuskus, pomidorami, ogórkami, papryką, miętą i czosnkiem.

Smaczne makarony

Pełnoziarnisty makaron z warzywami to zawsze smaczny i lubiany przez wiele osób posiłek. Do jego przygotowania możemy wykorzystać świeże warzywa np. cukinie, pomidory, bakłażany. W upalne popołudnie świetnie także sprawdzi się słynne* cacio e pepe,* czyli makaron z serem i pieprzem lub aglio e olio, wywodzące się z Południa Włoch spaghetti z czosnkiem, papryczką chili, natką pietruszki i oliwą z oliwek.

Faszerowane warzywa

W lecie na lokalnych straganach dostaniemy mnóstwo świeżych i młodych warzyw, które można łatwo i szybko faszerować kaszą, ryżem lub mielonym mięsem. Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i *papryki *z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę