Trwa ładowanie...

Obiad na upał. Co jeść, gdy z nieba leje się żar

Lipiec i sierpień to miesiące, w których zazwyczaj przypada okres największych upałów. Wysoka temperatura i duszne powietrze powodują, że szybciej się męczymy i jesteśmy rozleniwieni. I chociaż zawsze powinniśmy pamiętać o właściwej diecie, taka atmosfera nie sprzyja długiemu gotowaniu skomplikowanych dań. Dziś więc pod lupę bierzemy smaczne i szybkie w przygotowaniu pomysły na obiady na upał.

Obiad na upał. Co jeść, gdy z nieba leje się żarŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Dietetycy podkreślają, że niezwykle ważną czynnością podczas letnich upałów jest picie wody. Dorosły człowiek powinien pić ok. 2,5-3 litrów dziennie. Najlepiej sprawdzi się mineralna woda niegazowana. Jeżeli chcemy urozmaicić nasz codzienny napój, możemy do niego dodać świeżą miętę, imbir, rozmaryn, limonkę, cytryny, truskawki, a także grejpfruty lub ogórki. Podczas upałów należy pamiętać także o regularnych posiłkach. Mogą być one lekkie i niewielkie. Ważne jednak, aby z nich nie rezygnować i jeść w równych odstępach czasu.

Kuchnia śródziemnomorska

Jeżeli nie mamy pomysłów na obiad w czasie upałów, warto poszukać inspiracji w kuchni śródziemnomorskiej. Posiłki przygotowywane pochodzące z tego regionu są lekkie i bogate w owoce i warzywa, a także ryby i oliwę z oliwek. Nic dziwnego, że taki rodzaj diety jest uznawany za jeden z najzdrowszych sposobów żywieniowych.

Moc ukrywa w owocach i warzywach

Owoce i warzywa powinny być zawsze elementem naszej codziennej diety. Podczas upałów jednak ich jedzenie jest jeszcze bardziej istotne. Co więc powinniśmy jeść gdy temperatura przekracza 30 stopni? W związku z utratą wody z organizmu świetnie sprawdzą się zielone warzywa bogate w wodę np. cukinie, ogórki, brokuły i sałata. W tym okresie warto także sięgnąć po arbuzy, pomarańcze, melony, grejpfruty, kalafiory, truskawki i pomidory. Jeżeli jednak wciąż nie macie pomysłu na obiad na upał, poznajcie nasze 4 propozycje.

Orzeźwiające chłodniki

Chłodnik świetnie sprawdzi się jako obiad na upał, nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale także w skąpanej słońcem Polsce. Pomidorowe gazpacho, salmorejo, czy migdałowo-czosnkowe* ajo blanco* z dodatkiem soczystych winogron to tylko przykłady aromatycznych potraw z Półwyspu Iberyjskiego. Z kolei w często odwiedzanej przez Polaków Bułgarii, mieszkańcy chłodzą się taratorem, czyli chłodnikiem przygotowanym na bazie maślanki, czosnku, ogórków i kopru. Jeżeli jednak wolimy tradycyjną polską kuchnię, możemy przygotować klasyczny chłodnik z ogórków, botwiny lub rzodkiewek.

Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie. 123RF
Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i papryki z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie. Źródło: 123RF

Lekkie sałatki

Szybkie w przygotowaniu letnie sałatki to prosty, ale smaczny i pożywny pomysł na obiad. Lekki posiłek zapewni nam uczucie sytości, jednocześnie dostarczając wielu korzystnych składników odżywczych. Jakie sałatki możemy przygotować podczas letnich upałów? Tak naprawdę granice wyznacza tylko nasza wyobraźnia. Znakomite połączenie stanowić będzie np. sałatka z rukolą i brzoskwiniami czy sałatka z ryżem, tuńczykiem i papryką. Czerpiąc inspirację z kuchni basenu Morza Śródziemnego, podczas upałów, na obiad możemy przygotować włoską* sałatkę caprese* z pomidorami, oliwą z oliwek, mozzarellą i świeżą bazylią lub orzeźwiająca, pochodzącą z Libanu sałatkę* tabbouleh* z kaszą kuskus, pomidorami, ogórkami, papryką, miętą i czosnkiem.

Smaczne makarony

Pełnoziarnisty makaron z warzywami to zawsze smaczny i lubiany przez wiele osób posiłek. Do jego przygotowania możemy wykorzystać świeże warzywa np. cukinie, pomidory, bakłażany. W upalne popołudnie świetnie także sprawdzi się słynne* cacio e pepe,* czyli makaron z serem i pieprzem lub aglio e olio, wywodzące się z Południa Włoch spaghetti z czosnkiem, papryczką chili, natką pietruszki i oliwą z oliwek.

d3zrlz5

Faszerowane warzywa

W lecie na lokalnych straganach dostaniemy mnóstwo świeżych i młodych warzyw, które można łatwo i szybko faszerować kaszą, ryżem lub mielonym mięsem. Faszerowane pomidory, bakłażany, cukinie i *papryki *z dodatkiem aromatycznych przypraw, szałwii, tymianku, czy ziół prowansalskich mogą być więc niezapomnianą ucztą w upalne popołudnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj