Nuggets - domowe kąski z kurczaka
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- piersi z kurczaka
- ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek)
- jajko
- mąka
- płatki kukurydziane
- kawałek twardego żółtego sera
- olej do smażenia
Sos musztardowo-miodowy:
- 2 łyżki musztardy
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól do smaku
Sos czosnkowy:
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos musztardowo-miodowy dokładnie wymieszać. Podobnie postępować w przypadku sosu czosnkowego, przy czym czosnek należy przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i majonezem, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Sosy przed podaniem należy odstawić do lodówki na kilkanaście minut, żeby smaki "przegryzły się".
Piersi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w średniej wielkości kawałki, takie, żeby po usmażeniu były "na jeden kęs". Oprószyć ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na minimum 15 minut. Płatki kukurydziane wsypać do mocnego woreczka, najlepiej strunowego. Owinąć czystą ściereczką i wałkiem do ciasta, potłuc je drobno. Ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Jajko roztrzepać widelcem. Przyprawione kawałki kurczaka obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach z serem. Smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kurczaczki podawać z ulubionym sosami - doskonale sprawdzą się czosnkowy i musztardowo-miodowy.
Przepis poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze