Nowy trend zza granicy. Smażenie w piasku

Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?

Według hindusów smażenie w piasku jest tak samo dobre, jak w oleju
Źródło zdjęć: © Youtube.com | Radheesh V
Monika Katarzyna Krupska
8

Potrawy smażone, choć są smaczne, to wielu ekspertów przestrzega przed tego typu sposobem przyrządzania jedzenia. Dania prosto z patelni są kaloryczne, tłuste i bardzo niezdrowe. Jeśli już jednak chcemy coś usmażyć na patelni, to powinniśmy pamiętać, aby m.in. nie używać tego samego tłuszczu kilkukrotnie. Smażone produkty powinnny również pokrywać powierzchnię patelni, czyli staramy się pozostawić jak najmniej wolnego miejsca. Wolną przestrzeń należy zapełnić, ponieważ tlen atmosferyczny, który się dostaje do dania powoduje powstawanie nadtlenków, które mogą uszkadzać błony komórkowe. Przy smażeniu ważne jest także, aby nie dodawać świeżego tłuszczu (do tego już rozgrzanego), bo uwolnione kwasy tłuszczowe przyspieszają rozkład świeżego tłuszczu. Dlatego ważne jest, aby nasze potrawy miały najlepiej jak najkrótszy kontakt z rozgrzanym np. olejem/smalcem, a ich temperatura dymienia była wysoka.

Obraz
© Youtube.com | anu bhalla

Nie wszyscy są jednak zwolennikami smażenia czegokolwiek, choć na półkach sklepowych do wyboru mamy różne produkty (te bardziej zdrowe i mniej) m.in. olej, masło klarowane, oliwę z oliwek czy smalec. Hindusi alternatywę znaleźli w piasku (!) i proponują go do smażenia frytek czy makaronu. Jak się okazuje w internecie pomysł jest znany i na piasku można również usmażyć np. przysmak świętokrzyski czy popcorn. Wystarczy wsypać go do woka i nasze przysmaki mieszać drewnianą łyżką czy łopatką do momentu aż zbrązowieją.

Smażenie na piasku nie jest proste, jakby mogło to się wydawać. Bo produkty muszą być suche, tak samo jak i nasz "smalec". Wiele osób przestrzega jednak przed tego typu próbą gotowania jedzenia. Bo nie da się pozbyć piachu z ust i przy przeżuwaniu ścieramy zęby. I choć smażenie na piasku nie dostarcza nam tłuszczu, nie jesteśmy przekonane, czy jest to zdrowe i bezpieczne. Przed próbą w kuchni radzimy, aby piasek przesypać przez sitko, tak aby nie znalazły się w nim przez przypadek jakieś kamyki.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne