Nowy trend zza granicy. Smażenie w piasku

Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?

Według hindusów smażenie w piasku jest tak samo dobre, jak w oleju
Źródło zdjęć: © Youtube.com | Radheesh V
Monika Katarzyna Krupska

Potrawy smażone, choć są smaczne, to wielu ekspertów przestrzega przed tego typu sposobem przyrządzania jedzenia. Dania prosto z patelni są kaloryczne, tłuste i bardzo niezdrowe. Jeśli już jednak chcemy coś usmażyć na patelni, to powinniśmy pamiętać, aby m.in. nie używać tego samego tłuszczu kilkukrotnie. Smażone produkty powinnny również pokrywać powierzchnię patelni, czyli staramy się pozostawić jak najmniej wolnego miejsca. Wolną przestrzeń należy zapełnić, ponieważ tlen atmosferyczny, który się dostaje do dania powoduje powstawanie nadtlenków, które mogą uszkadzać błony komórkowe. Przy smażeniu ważne jest także, aby nie dodawać świeżego tłuszczu (do tego już rozgrzanego), bo uwolnione kwasy tłuszczowe przyspieszają rozkład świeżego tłuszczu. Dlatego ważne jest, aby nasze potrawy miały najlepiej jak najkrótszy kontakt z rozgrzanym np. olejem/smalcem, a ich temperatura dymienia była wysoka.

Obraz
© Youtube.com | anu bhalla

Nie wszyscy są jednak zwolennikami smażenia czegokolwiek, choć na półkach sklepowych do wyboru mamy różne produkty (te bardziej zdrowe i mniej) m.in. olej, masło klarowane, oliwę z oliwek czy smalec. Hindusi alternatywę znaleźli w piasku (!) i proponują go do smażenia frytek czy makaronu. Jak się okazuje w internecie pomysł jest znany i na piasku można również usmażyć np. przysmak świętokrzyski czy popcorn. Wystarczy wsypać go do woka i nasze przysmaki mieszać drewnianą łyżką czy łopatką do momentu aż zbrązowieją.

Smażenie na piasku nie jest proste, jakby mogło to się wydawać. Bo produkty muszą być suche, tak samo jak i nasz "smalec". Wiele osób przestrzega jednak przed tego typu próbą gotowania jedzenia. Bo nie da się pozbyć piachu z ust i przy przeżuwaniu ścieramy zęby. I choć smażenie na piasku nie dostarcza nam tłuszczu, nie jesteśmy przekonane, czy jest to zdrowe i bezpieczne. Przed próbą w kuchni radzimy, aby piasek przesypać przez sitko, tak aby nie znalazły się w nim przez przypadek jakieś kamyki.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯