Nowy trend zza granicy. Smażenie w piasku

Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?

Według hindusów smażenie w piasku jest tak samo dobre, jak w oleju
Źródło zdjęć: © Youtube.com | Radheesh V
Monika Katarzyna Krupska

Potrawy smażone, choć są smaczne, to wielu ekspertów przestrzega przed tego typu sposobem przyrządzania jedzenia. Dania prosto z patelni są kaloryczne, tłuste i bardzo niezdrowe. Jeśli już jednak chcemy coś usmażyć na patelni, to powinniśmy pamiętać, aby m.in. nie używać tego samego tłuszczu kilkukrotnie. Smażone produkty powinnny również pokrywać powierzchnię patelni, czyli staramy się pozostawić jak najmniej wolnego miejsca. Wolną przestrzeń należy zapełnić, ponieważ tlen atmosferyczny, który się dostaje do dania powoduje powstawanie nadtlenków, które mogą uszkadzać błony komórkowe. Przy smażeniu ważne jest także, aby nie dodawać świeżego tłuszczu (do tego już rozgrzanego), bo uwolnione kwasy tłuszczowe przyspieszają rozkład świeżego tłuszczu. Dlatego ważne jest, aby nasze potrawy miały najlepiej jak najkrótszy kontakt z rozgrzanym np. olejem/smalcem, a ich temperatura dymienia była wysoka.

Obraz
© Youtube.com | anu bhalla

Nie wszyscy są jednak zwolennikami smażenia czegokolwiek, choć na półkach sklepowych do wyboru mamy różne produkty (te bardziej zdrowe i mniej) m.in. olej, masło klarowane, oliwę z oliwek czy smalec. Hindusi alternatywę znaleźli w piasku (!) i proponują go do smażenia frytek czy makaronu. Jak się okazuje w internecie pomysł jest znany i na piasku można również usmażyć np. przysmak świętokrzyski czy popcorn. Wystarczy wsypać go do woka i nasze przysmaki mieszać drewnianą łyżką czy łopatką do momentu aż zbrązowieją.

Smażenie na piasku nie jest proste, jakby mogło to się wydawać. Bo produkty muszą być suche, tak samo jak i nasz "smalec". Wiele osób przestrzega jednak przed tego typu próbą gotowania jedzenia. Bo nie da się pozbyć piachu z ust i przy przeżuwaniu ścieramy zęby. I choć smażenie na piasku nie dostarcza nam tłuszczu, nie jesteśmy przekonane, czy jest to zdrowe i bezpieczne. Przed próbą w kuchni radzimy, aby piasek przesypać przez sitko, tak aby nie znalazły się w nim przez przypadek jakieś kamyki.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟