Trwa ładowanie...
abc gotowania
11-08-2014 15:21

Nowy test pozwala wykryć sfałszowaną kawę

Naukowcy opracowali test, który pozwala wykryć w kawie niepożądane dodatki. Ich zdaniem fałszowanie kawy nasili się, gdyż susza i zmiany klimatu powodują coraz większe problemy z jej uprawą - mówili naukowcy na spotkaniu American Chemical Society w USA.

Nowy test pozwala wykryć sfałszowaną kawęŹródło: Shutterstock.com
d4l23o5
d4l23o5

"Nasz test pozwala powiedzieć z 95 proc. dokładnością czy kawa jest czysta, czy została sfałszowana dodatkiem kukurydzy, jęczmienia, pszenicy, soi, ryżu, fasoli, jagód acai, brązowego cukru czy syropu skrobiowego" - wylicza szefowa zespołu, który opracował metodę wykrywania fałszerstwa kawy, Suzana Lucy Nixdorf ze State University of Londrina w Brazylii.

Normalnie wykrycie takiego fałszerstwa jest problemem, gdyż - jak mówi ekspert - "po wypaleniu i zmieleniu ziarna, z powodu ciemnej barwy i oleistej faktury kawy, niemożliwe staje się wykrycie różnicy pomiędzy tańszymi składnikami dodanymi do kawy".

Autorzy badania analizowali też wypełniacze, które uznaje się zwykle raczej za zanieczyszczenia zbioru, niż dodatki służące do fałszowania towaru: kawałki gałązek, pergamin, łupiny, czy nawet grudki ziemi, będące niemal tego samego koloru, co kawa. Część zanieczyszczeń pochodzi z kawowego krzewu i może trafiać do zbioru podczas żniw. W trakcie obróbki takie dodatki powinny być jednak usuwane. Jeśli takich zanieczyszczeń jest wiele - można podejrzewać, że nie trafiły do partii przez przypadek, jak zapewniają czasami producenci, tylko że dodano je celowo - mówi Nixdorf.

Wykorzystywane dotychczas testy jakości kawy są dość subiektywne, gdyż obejmują analizy mikroskopowe i badanie organoleptyczne. Nowy test wykorzystuje wysokosprawną chromatografię cieczową i narzędzia statystyczne, pozwalające z dużą pewnością rozpoznać skład mieszanki - zauważa ekspert.

d4l23o5

Dodatki nie szkodzą zdrowiu, ale sprawiają, że kawa mielona zwiększa objętość, a jej producenci więcej zarabiają.

W 2012 r. naukowcy brytyjscy stwierdzili, że w konsekwencji zmian klimatu do roku 2080 światowa podaż kawy może się zmniejszyć aż o 70 proc. Kawy brakuje już dziś, choć z bardziej tymczasowych przyczyn. Potentat kawy, Brazylia, produkowała średnio co roku 55 mln worków kawy. Według niektórych doniesień prognozowane na rok 2014 zbiory mają wynieść zaledwie 45 mln worków (jako konsekwencja poważnej suszy w styczniu). To zaś oznacza, że w tym roku kawosze z całego świata wypiją o ok. 42 mld filiżanek kawy mniej, niż wypijali przeciętnie dotychczas.

To, że test może się stać popularny, potwierdzają prognozy dotyczące problemów z produkcją kawowego ziarna. Już obecnie w Brazylii dostępność kawy maleje z powodu suszy i chorób roślin. "Przy mniejszej podaży kawy jej ceny na rynku rosną, co stwarza pokusę oszustwa z chęci zysku" - zauważa Nixdorf. (PAP)

zan/ agt/

d4l23o5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4l23o5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj