Nostalgiczny "Murzynek"
Murzynek tuż obok szarlotki i sernika, króluje na stołach. "Ciasto to naprawde wychodzi zawsze i każdemu. Jest tanie, szybkie i choć może niezbyt wyszukane – na pewno dostarczy wiele radości dzieciom i dorosłym. I niech się znajdzie taki, co nie oblizuje łyżki z surowego jeszcze ciasta!" - pisze autorka bloga "Kuchenny Kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku
- opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać. Formę "keksówkę" wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę. Piec ok. 50 minut do "suchego patyczka".
Zobacz też: chrupiące krokiety z ziemniaków
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze