Trwa ładowanie...
d2xvtae
20-09-2018 09:07

Nostalgiczny "Murzynek"

Przepis

Murzynek tuż obok szarlotki i sernika, króluje na stołach. "Ciasto to naprawde wychodzi zawsze i każdemu. Jest tanie, szybkie i choć może niezbyt wyszukane – na pewno dostarczy wiele radości dzieciom i dorosłym. I niech się znajdzie taki, co nie oblizuje łyżki z surowego jeszcze ciasta!" - pisze autorka bloga "Kuchenny Kredens".

d2xvtae
3.2
(36 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

kuchennykredens.pl
Źródło: kuchennykredens.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki konfitury bez pestek (polecam malinową lub z czarnej porzeczki!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier lub ekstrakt waniliowy do smaku
  • opcjonalnie: czekolada i masło do wykonania polewy
Przepis

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Do gotowej masy dodać konfiturę lub dżem - ponownie krótko wymieszać. Formę "keksówkę" wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać gotową masę. Piec ok. 50 minut do "suchego patyczka".

Nostalgiczny "Murzynek"
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
16

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xvtae
d2xvtae
d2xvtae
d2xvtae
Więcej tematów
d2xvtae