Czym się różnią pulpety od klopsów? Możesz być zaskoczony
Wielokrotnie na obiad jedliśmy klopsiki albo pulpety. Jeśli jednak zastanowimy się nad tym, czy w ogóle te dwie potrawy różnią się czymś od siebie, czy można ich nazw używać zamiennie, to pojawia się problem. Wielu z nas nawet nie do końca zdawało sobie sprawę z tego, że to przecież dwa różne dania, choć mogą być do siebie nieco podobne. Czym więc różnią się od siebie i jak je prawidłowo przyrządzić?
Czym jest klops, a czym pulpet?
Okazuje się, że nawet Słownik Języka Polskiego PWN przytacza nieco podobne definicje tych dwóch słów.
Pulpet jest to "kulka z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, duszona w sosie lub gotowana". Klops z kolei ma wyróżnione dwa znaczenia. Pierwsze oznacza "duszonego kotleta z mięsa mielonego", co stanowi prawie jednoznaczność z wcześniej definiowanym daniem. Drugie znacznie to "potrawa z mielonego mięsa upieczonego w jednej bryle" – i to już bardziej pokazuje nam różnicę między pulpetem a klopsem.
Pulpet to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku. Nie stosuje się w nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje.
Sposób na idealne kotlety mielone
Klops z kolei zwyczajowo jest po prostu pieczenią z mięsa mielonego, jajka, cebuli, bułki i przypraw. Można ją nadziewać różnego rodzaju farszami i piec w piekarniku. Klopsy to również mniejsze mięsne kulki, które na początku podsmaża się na tłuszczu. Następnie można je wrzucić do garnka z wywarem i gotować podobnie jak pulpety albo też podać na talerzu i dopiero wtedy polać dowolnym sosem. Opcja bez sosu również wchodzi w grę. Wtedy klopsy przypominają po prostu kotlety mielone.
Co ciekawe, zarówno pulpety, jak i klopsy to dania, które prawdopodobnie pochodzą z III wieku p.n.e. ze starożytnych Chin!
Przepis na klopsa wg Magdy Gessler
Składniki:
- mięso mielone wieprzowe (najlepiej z łopatki) – 600 g,
- czerstwa bułka – 1,
- jajka – 2,
- biała cebula – 1,
- tłuste mleko – ½ szkl.,
- czosnek – 2 ząbki,
- bułka tarta – 6 łyżek,
- masło klarowane – 2 łyżki,
- koperek – ½ pęczka,
- przyprawy do smaku – słodka papryka w płatkach, sól, pieprz, bazylia, tymianek.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności musimy czerstwą bułkę zalać mlekiem i zostawić do momentu pełnego namoknięcia. Koperek i cebulę siekamy.
- Na patelni podgrzewamy masło klarowane, na którym następnie podsmażamy cebulkę. Mięso przekładamy do dużej misy. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulę, jajka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego wsypujemy bułkę tartą, koperek i przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięsną masę. Możemy kilka razy uderzyć blaszką o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego keksówkę z mięsem. Pieczemy tak około 50 minut.
- Gotową pieczeń możemy podawać na gorąco jako danie obiadowe albo na zimno jako dodatek do kanapek.
Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym
Składniki:
- mięso mielone z indyka, wieprzowe lub cielęce – 500 g,
- cebula – 1,
- czosnek – 2 ząbki,
- oregano – 1 łyżeczka,
- słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki,
- bułka tarta – 3 łyżki,
- jajko – 1,
- sos sojowy – 1 łyżka,
- bulion drobiowy – ½ szkl.,
- masło, oliwa,
- przecier pomidorowy albo passata – 350 ml.
Przygotowanie:
- Cebulę siekamy drobno i szklimy na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy starty ząbek czosnku i łyżkę masła wraz z przyprawami. Chwilę razem smażymy.
- Mięso mielone umieszczamy w dużej misie. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajka, sos sojowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy niewielkie klopsiki. Podsmażamy je z dwóch stron na patelni natłuszczonej oliwą.
- Pod koniec smażenia dodajemy drugi starty ząbek czosnku. Zrumieniamy go i zalewamy całość gorącym bulionem.
- Przykrywamy i dusimy przez ok. 5-7 minut. W tym czasie raz lekko potrząsamy patelnią, by przemieszać pulpeciki.
- Dodajemy przecier pomidorowy lub passatę. Nie przykrywamy i gotujemy przez ok. 10-15 minut, mieszając 1-2 razy.
- Sos doprawiamy do smaku, dodając też nieco cukru. Podajemy z makaronem i startym serem.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
- mielona łopatka wieprzowa – 500 g,
- czerstwa bułka – 1,
- jajko – 1,
- sól, zioła prowansalskie – po płaskiej łyżeczce,
- pieprz – ½ łyżeczki,
- bulion drobiowy lub warzywny – 1 litr,
- marchewka – 160 g (ok. 3 sztuki),
- śmietanka 30 proc. – 1/3 szkl.,
- koperek – ½ pęczka,
- mąka pszenna – 1 łyżka.
Przygotowanie:
- Bułkę namaczamy w wodzie, mleku lub bulionie. W misce umieszczamy mięso. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko oraz przyprawy.
- Masę dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 minut. W garnku umieszczamy bulion i marchewki pokrojone w cienkie plasterki. Zagotowujemy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu przez około 10 minut.
- Z mięsnej masy formujemy niewielkie kuleczki i wkładamy ostrożnie do gotującego się bulionu. Nie mieszamy, by się nie rozpadły, gdyż na początku są bardzo delikatne.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 minut na małej mocy palnika.
- W miseczce rozrabiamy śmietankę z mąką do czasu, aż nie będzie żadnych grudek. Do masy dodajemy kilka łyżek bulionu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do garnka.
- W tym czasie wrzucamy też posiekany koperek. Doprowadzamy do wrzenia i sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze nieco doprawić.
- Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz dowolną surówką lub ogórkami kiszonymi.