Niezwykłe właściwości kminku

To jedna z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Te drobne nasiona są na tyle silne, aby wyleczyć wiele dolegliwości zdrowotnych. Oto liczba wyjątkowych właściwości kminku i dowody na to, że warto go mieć w swojej kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedna z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Kminek zwyczajny można spotkać rosnący w naturalnych warunkach w Europie, Północnej Afryce, Azji oraz Australii. Hodowany jest także w Polsce - głównie na Żuławach Wiślanych. Okres kwitnienia tego zioła przypada na przełom czerwca i lipca, a zbiory następują późnym latem. Można wykorzystać zarówno jego nasiona, jak i korzeń czy liście - wszystkie te elementy przydadzą się w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Oto liczba wyjątkowych właściwości kminku i dowody na to, że warto go mieć w swojej kuchni.

Pomaga w trawieniu

Kminek to nie tylko źródło cennych soli mineralnych, ale również flawonoidów i garbników, które działają rozkurczowo, przeciwbiegunkowo i bakteriobójczo, a także kwasu kawowego, który dodatkowo chroni przed miażdżycą. Dzięki zawartości żelaza skutecznie też poprawia metabolizm. Specjaliści żywienia zalecają więc, aby dodać kminek do potraw, które mogą znacznie obciążyć nasz żołądek. Chodzi szczególnie o dania tłuste, ciężkostrawne oraz smażone. Dlatego, więc w wielu przepisach znajdziemy go w połączeniu z czerwonym mięsem, kiszoną kapustą, ćwikłą, pieczywem, owocami morza. Kminek pasuje również do zup czy słodkich wypieków. Napar z kminku zaleca się również przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy problemach z wątrobą, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka.

Działa przeciwzapalnie

Ze względu na zawarte w nim składniki, w szczególności sporą dawkę witaminy C, kminek sprawdzi się również w przypadku infekcjach dróg moczowych, zapaleniu oskrzeli, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. W tych przypadkach leczenie tym ziołem polega na sporządzaniu specjalnej herbatki. Najpierw należy zmiażdżyć nasiona, a następnie jedną łyżeczkę tak przygotowanego kminku zalać szklanką wody. Napar przykryć na 10-15 minut, tak aby całość się zaparzyła. W celu poprawienie funkcjonowania moczowego, zaleca się pić taki napój trzy razy dziennie.

Przyprawa idealna dla pań

Dobra informacja dla wszystkich kobiet. W przypadku bolesnych miesiączek, spożywanie kminku znacznie zmniejsza dyskomfort w trakcie "trudnych dni". Dodatkowo przyprawa ta reguluje cykl menstruacyjny, a także pobudza laktację u karmiących matek. W celu uzyskania oczekiwanych efektów również należy pić melisę z dodatkiem tej przyprawy.

Wzmacnia odporność

Kolejną zaletą kminku jest fakt, że skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i substancjami, które zanieczyszczają nasz organizm. Zawarta w nim witamina C wspomaga układ immunologiczny w walce z infekcjami i wirusami. W okresie największej zachorowalności na przeziębienie i grypę, warto spożywać np. wcześnie przygotowaną nalewkę z tego zioła. Do dwóch łyżeczek wcześniej zmiażdżonych nasion kminku należy dodać łyżeczkę cukru. Taką mieszankę następnie zalewamy 40 proc. wódką (0,5 litra) i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie trunek należy przefiltrować, zamknąć w butelce i przed wypiciem odczekać jeszcze dziewięć tygodni.

Lekarstwo na bezsenność

Zwolennicy ziołolecznictwa w tej przyprawie odnajdują również sprzymierzeńca do walki z bezsennością. Na problemy ze snem zaleca się picie naparu z kminku lub stosowanie olejków z tego produktu. Pozyskiwany z nasion kminku olej można dodać np. do kąpieli, co przyniesie ulgę po ciężkim dniu, zredukuje zmęczenie i zrelaksuje.

Skuteczny na anemię

Kminek zawiera sporą dawkę żelaza, a także kumaryny (substancja rozrzedzająca krew). Ze względu na te składniki, jest doskonałą przyprawą w przypadku zdiagnozowanej niedokrwistości. W przypadku tych zaburzeń zaleca się spożywanie go nie tylko jako dodatku do dań, ale również regularne picie naparu.

Przeciwwskazania Kminku nie powinny stosować osoby uczulone na rośliny z rodziny baldaszkowatych (należą do nich m.in. koper, seler, marchew czy pasternak). Należy zachować również szczególną ostrożność wobec niemowląt - wobec najmłodszych nie wolno używać olejku z kminku, a przyprawę należy stopniowo wprowadzać do diety dziecka.

mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę