Trwa ładowanie...
15-11-2014 21:22

Niezwykłe właściwości kminku

To jedna z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Te drobne nasiona są na tyle silne, aby wyleczyć wiele dolegliwości zdrowotnych. Oto liczba wyjątkowych właściwości kminku i dowody na to, że warto go mieć w swojej kuchni.

Niezwykłe właściwości kminkuŹródło: 123RF
d24chdj
d24chdj

To jedna z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Kminek zwyczajny można spotkać rosnący w naturalnych warunkach w Europie, Północnej Afryce, Azji oraz Australii. Hodowany jest także w Polsce - głównie na Żuławach Wiślanych. Okres kwitnienia tego zioła przypada na przełom czerwca i lipca, a zbiory następują późnym latem. Można wykorzystać zarówno jego nasiona, jak i korzeń czy liście - wszystkie te elementy przydadzą się w leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Oto liczba wyjątkowych właściwości kminku i dowody na to, że warto go mieć w swojej kuchni.

Pomaga w trawieniu

Kminek to nie tylko źródło cennych soli mineralnych, ale również flawonoidów i garbników, które działają rozkurczowo, przeciwbiegunkowo i bakteriobójczo, a także kwasu kawowego, który dodatkowo chroni przed miażdżycą. Dzięki zawartości żelaza skutecznie też poprawia metabolizm. Specjaliści żywienia zalecają więc, aby dodać kminek do potraw, które mogą znacznie obciążyć nasz żołądek. Chodzi szczególnie o dania tłuste, ciężkostrawne oraz smażone. Dlatego, więc w wielu przepisach znajdziemy go w połączeniu z czerwonym mięsem, kiszoną kapustą, ćwikłą, pieczywem, owocami morza. Kminek pasuje również do zup czy słodkich wypieków. Napar z kminku zaleca się również przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także przy problemach z wątrobą, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka.

Działa przeciwzapalnie

Ze względu na zawarte w nim składniki, w szczególności sporą dawkę witaminy C, kminek sprawdzi się również w przypadku infekcjach dróg moczowych, zapaleniu oskrzeli, stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. W tych przypadkach leczenie tym ziołem polega na sporządzaniu specjalnej herbatki. Najpierw należy zmiażdżyć nasiona, a następnie jedną łyżeczkę tak przygotowanego kminku zalać szklanką wody. Napar przykryć na 10-15 minut, tak aby całość się zaparzyła. W celu poprawienie funkcjonowania moczowego, zaleca się pić taki napój trzy razy dziennie.

Przyprawa idealna dla pań

Dobra informacja dla wszystkich kobiet. W przypadku bolesnych miesiączek, spożywanie kminku znacznie zmniejsza dyskomfort w trakcie "trudnych dni". Dodatkowo przyprawa ta reguluje cykl menstruacyjny, a także pobudza laktację u karmiących matek. W celu uzyskania oczekiwanych efektów również należy pić melisę z dodatkiem tej przyprawy.

d24chdj

Wzmacnia odporność

Kolejną zaletą kminku jest fakt, że skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i substancjami, które zanieczyszczają nasz organizm. Zawarta w nim witamina C wspomaga układ immunologiczny w walce z infekcjami i wirusami. W okresie największej zachorowalności na przeziębienie i grypę, warto spożywać np. wcześnie przygotowaną nalewkę z tego zioła. Do dwóch łyżeczek wcześniej zmiażdżonych nasion kminku należy dodać łyżeczkę cukru. Taką mieszankę następnie zalewamy 40 proc. wódką (0,5 litra) i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie trunek należy przefiltrować, zamknąć w butelce i przed wypiciem odczekać jeszcze dziewięć tygodni.

Lekarstwo na bezsenność

Zwolennicy ziołolecznictwa w tej przyprawie odnajdują również sprzymierzeńca do walki z bezsennością. Na problemy ze snem zaleca się picie naparu z kminku lub stosowanie olejków z tego produktu. Pozyskiwany z nasion kminku olej można dodać np. do kąpieli, co przyniesie ulgę po ciężkim dniu, zredukuje zmęczenie i zrelaksuje.

Skuteczny na anemię

Kminek zawiera sporą dawkę żelaza, a także kumaryny (substancja rozrzedzająca krew). Ze względu na te składniki, jest doskonałą przyprawą w przypadku zdiagnozowanej niedokrwistości. W przypadku tych zaburzeń zaleca się spożywanie go nie tylko jako dodatku do dań, ale również regularne picie naparu.

Przeciwwskazania Kminku nie powinny stosować osoby uczulone na rośliny z rodziny baldaszkowatych (należą do nich m.in. koper, seler, marchew czy pasternak). Należy zachować również szczególną ostrożność wobec niemowląt - wobec najmłodszych nie wolno używać olejku z kminku, a przyprawę należy stopniowo wprowadzać do diety dziecka.

mp/kuchnia.wp.pl

d24chdj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24chdj
Więcej tematów