Nietypowe gołąbki. Kilka wariacji na temat tego klasycznego dania

Wymieniając tradycyjne polskie dania, na pewno nie ominiemy gołąbków w sosie pomidorowym. Ta potrawa stała się jednym z polskich hitów kulinarnych. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować i zrobić inną wersję tej potrawy. Pomysłów są setki, oto kilka z nich.

Farsz zawinięty w liście kapusty to nie tylko polski przysmak
Źródło zdjęć: © 123RF

Choć chwalimy się gołąbkami, musimy pamiętać, że nie jest to potrawa typowo polska. Gołąbki przywędrowały do nas prawdopodobnie z Tatarami lub Turkami, którzy od wieków zawijali mięso i ryż w liście winorośli lub kapusty.

Podobne danie znajdziemy w innych częściach Europy i świata. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, na Litwie - balandėliai, a w Rosji - golubcy. W Niemczech znane są w jako Krautwickel. Dotarły także do Szwecji, gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades. Wszystkie te wersje mają jeden wspólny mianownik: trzy podstawowe składniki, czyli kapustę, mięso i ryż. Składniki te można jednak modyfikować.

W polskich górach tradycyjnie przygotowuje się gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów suszonych. Grzyby, namoczone i ugotowane w tej samej wodzie sieka się drobno, miesza z podgotowaną kaszą gryczaną i dodaje podsmażoną cebulkę. Doprawiony solą i pieprzem farsz nakłada się na ugotowane liście kapusty, zwija gołąbki, układa w glinianym naczyniu i zalewa wodą z gotowania grzybów. Po godzinie zapiekania danie jest gotowe.

W Turcji do dolmades, czyli tamtejszych gołąbków, nie dodaje się, z oczywistych względów, wieprzowiny. Głównymi składnikami są kapusta, ryż i mięso jagnięce. Dolmades zawierają również orzeszki pinii, siekaną kolendrę i zieloną pietruszkę, kmin rzymski, sporo pieprzu, a czasem ostre chili. Dolmades najczęściej piecze się bez żadnego sosu lub dusi jedynie w bulionie warzywnym.

Z kolei na wschodzie Polski bardzo popularne są gołąbki, w których zamiast mięsa i ryżu używa się ziemniaków. I w efekcie dostajemy znakomitą potrawę. Najpierw ziemniaki ścieramy na tarce i średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar wody. Mieszamy warzywa z podsmażoną cebulą, której musi być dość sporo i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy w obgotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy kwaśną śmietaną i pieczemy około pół godziny. To danie smakuje lepiej, jeśli surową kapustę zastąpimy kiszoną. Całe główki kiszonej kapusty możemy przygotować jesienią samodzielnie, ale można już kupić je w niektórych sklepach.

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. soczewicy. Wcześniej ziarna gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ulubionych przypraw. Znakomicie sprawdzają się zioła: tymianek, cząber czy majeranek, czosnek, szalotka czy też curry, kmin i ostre chili. Do farszu z soczewicy można dodać ugotowane i zmielone ziemniaki lub kaszę jaglaną. Obowiązkowym dodatkiem do nadzienia będą zioła: świeża mięta, bazylia lub estragon.

Gołąbki z pieczarkami to kolejna z naszych propozycji. Pieczarki kroimy dość drobno i dusimy, razem z posiekaną cebulą i czosnkiem na klarowanym maśle. Grzyby skurczą się podczas duszenia, więc potrzebujemy ich dość sporo. Po kilku minutach dosypujemy do grzybów surowy ryż, zalewamy wszystko bulionem i dusimy, aż ryż zrobi się miękki. Studzimy farsz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wbijamy jajko, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Nakładamy na kapustę i dusimy w bulionie. Takie gołąbki znakomicie smakują z sosem musztardowym, który zrobimy z dwóch łyżek musztardy, kilku łyżek soku cytrynowego, gęstej śmietany i łyżeczki chrzanu.

I na koniec najbardziej nietypowa wersja, do której idealna będzie albo młoda kapusta, albo kapusta włoska. Gołąbki ze szpinakiem i fetą zasmakują każdemu. Farsz przygotowujemy ze szpinaku, który dusimy z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Nie dodajemy soli! Po ostudzeniu dodajemy do szpinaku pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory, pokrojone w kostkę kromki chleba razowego i suszone oregano. Robimy małe gołąbki, dokładnie je zwijamy, układamy ściśle w garnku, skrapiamy oliwą, podlewamy sokiem pomidorowym i dusimy pół godziny. Pyszne, delikatne i wspaniale wakacyjne!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek