Nietypowe gołąbki. Kilka wariacji na temat tego klasycznego dania

Wymieniając tradycyjne polskie dania, na pewno nie ominiemy gołąbków w sosie pomidorowym. Ta potrawa stała się jednym z polskich hitów kulinarnych. Warto jednak od czasu do czasu poeksperymentować i zrobić inną wersję tej potrawy. Pomysłów są setki, oto kilka z nich.

Farsz zawinięty w liście kapusty to nie tylko polski przysmak
Źródło zdjęć: © 123RF
9

Choć chwalimy się gołąbkami, musimy pamiętać, że nie jest to potrawa typowo polska. Gołąbki przywędrowały do nas prawdopodobnie z Tatarami lub Turkami, którzy od wieków zawijali mięso i ryż w liście winorośli lub kapusty.

Podobne danie znajdziemy w innych częściach Europy i świata. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, na Litwie - balandėliai, a w Rosji - golubcy. W Niemczech znane są w jako Krautwickel. Dotarły także do Szwecji, gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades. Wszystkie te wersje mają jeden wspólny mianownik: trzy podstawowe składniki, czyli kapustę, mięso i ryż. Składniki te można jednak modyfikować.

W polskich górach tradycyjnie przygotowuje się gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów suszonych. Grzyby, namoczone i ugotowane w tej samej wodzie sieka się drobno, miesza z podgotowaną kaszą gryczaną i dodaje podsmażoną cebulkę. Doprawiony solą i pieprzem farsz nakłada się na ugotowane liście kapusty, zwija gołąbki, układa w glinianym naczyniu i zalewa wodą z gotowania grzybów. Po godzinie zapiekania danie jest gotowe.

W Turcji do dolmades, czyli tamtejszych gołąbków, nie dodaje się, z oczywistych względów, wieprzowiny. Głównymi składnikami są kapusta, ryż i mięso jagnięce. Dolmades zawierają również orzeszki pinii, siekaną kolendrę i zieloną pietruszkę, kmin rzymski, sporo pieprzu, a czasem ostre chili. Dolmades najczęściej piecze się bez żadnego sosu lub dusi jedynie w bulionie warzywnym.

Z kolei na wschodzie Polski bardzo popularne są gołąbki, w których zamiast mięsa i ryżu używa się ziemniaków. I w efekcie dostajemy znakomitą potrawę. Najpierw ziemniaki ścieramy na tarce i średnich oczkach. Wyciskamy nadmiar wody. Mieszamy warzywa z podsmażoną cebulą, której musi być dość sporo i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zawijamy w obgotowane liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy kwaśną śmietaną i pieczemy około pół godziny. To danie smakuje lepiej, jeśli surową kapustę zastąpimy kiszoną. Całe główki kiszonej kapusty możemy przygotować jesienią samodzielnie, ale można już kupić je w niektórych sklepach.

Wegetariańskie wersje gołąbków w niczym nie ustępują tradycyjnym. Zamiast mięsa do przygotowania farszu można użyć np. soczewicy. Wcześniej ziarna gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem ulubionych przypraw. Znakomicie sprawdzają się zioła: tymianek, cząber czy majeranek, czosnek, szalotka czy też curry, kmin i ostre chili. Do farszu z soczewicy można dodać ugotowane i zmielone ziemniaki lub kaszę jaglaną. Obowiązkowym dodatkiem do nadzienia będą zioła: świeża mięta, bazylia lub estragon.

Gołąbki z pieczarkami to kolejna z naszych propozycji. Pieczarki kroimy dość drobno i dusimy, razem z posiekaną cebulą i czosnkiem na klarowanym maśle. Grzyby skurczą się podczas duszenia, więc potrzebujemy ich dość sporo. Po kilku minutach dosypujemy do grzybów surowy ryż, zalewamy wszystko bulionem i dusimy, aż ryż zrobi się miękki. Studzimy farsz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wbijamy jajko, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Nakładamy na kapustę i dusimy w bulionie. Takie gołąbki znakomicie smakują z sosem musztardowym, który zrobimy z dwóch łyżek musztardy, kilku łyżek soku cytrynowego, gęstej śmietany i łyżeczki chrzanu.

I na koniec najbardziej nietypowa wersja, do której idealna będzie albo młoda kapusta, albo kapusta włoska. Gołąbki ze szpinakiem i fetą zasmakują każdemu. Farsz przygotowujemy ze szpinaku, który dusimy z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków, pieprzu i szczypty gałki muszkatołowej. Nie dodajemy soli! Po ostudzeniu dodajemy do szpinaku pokruszoną fetę, posiekane suszone pomidory, pokrojone w kostkę kromki chleba razowego i suszone oregano. Robimy małe gołąbki, dokładnie je zwijamy, układamy ściśle w garnku, skrapiamy oliwą, podlewamy sokiem pomidorowym i dusimy pół godziny. Pyszne, delikatne i wspaniale wakacyjne!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru