Pyszne gołąbki krok po kroku. Smakują jak babcine

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Przydatne sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma chyba nic lepszego niż tradycyjne babcine gołąbki. Mimo że mięso owinięte w liście, wcale nie wywodzi się w polskiej kuchni, a najprawdopodobniej z greckiej lub tureckiej, na dobre zadomowiło się nad Wisłą. Wydaje wam się, że przyrządzenie gołąbków to trudna sztuka, która na dodatek pochłania mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zobaczcie, jak przygotować to pyszne danie.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF.COM

W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego. Nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczak. Co kto lubi. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi) albo warzywami (np. cebulą, fasolą, papryką).

/ 5W co zawijać?

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy pekińskiej. Do gołąbków nadają się równiez liście chrzanu, buraków, czy - bardziej egzotycznie - winogron lub porzeczki. Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty.

/ 5Wieńczy dzieło

Obraz
© 123RF.COM

Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobraźani. Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym.

/ 5Babcine sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Zwijanie gołąbków jest proste, wymaga jednak nieco wprawy. Z kapusty wycinamy głąb, a następnie gotujemy główkę w całości przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu obieramy z liści. Z każdego liścia usuwamy zgrubiałą część. Farsz formujemy w niewielkie podłużne kotlety. Układamy go na brzegu liścia i zawijamy jak krokiety. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liśćmi kapusty.

*Zobacz też: Tradycyjna polska kuchnia *

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach