WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Pyszne gołąbki krok po kroku. Smakują jak babcine

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Przydatne sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma chyba nic lepszego niż tradycyjne babcine gołąbki. Mimo że mięso owinięte w liście, wcale nie wywodzi się w polskiej kuchni, a najprawdopodobniej z greckiej lub tureckiej, na dobre zadomowiło się nad Wisłą. Wydaje wam się, że przyrządzenie gołąbków to trudna sztuka, która na dodatek pochłania mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zobaczcie, jak przygotować to pyszne danie.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF.COM

W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego. Nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczak. Co kto lubi. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi) albo warzywami (np. cebulą, fasolą, papryką).

/ 5W co zawijać?

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy pekińskiej. Do gołąbków nadają się równiez liście chrzanu, buraków, czy - bardziej egzotycznie - winogron lub porzeczki. Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty.

/ 5Wieńczy dzieło

Obraz
© 123RF.COM

Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobraźani. Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym.

/ 5Babcine sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Zwijanie gołąbków jest proste, wymaga jednak nieco wprawy. Z kapusty wycinamy głąb, a następnie gotujemy główkę w całości przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu obieramy z liści. Z każdego liścia usuwamy zgrubiałą część. Farsz formujemy w niewielkie podłużne kotlety. Układamy go na brzegu liścia i zawijamy jak krokiety. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liśćmi kapusty.

*Zobacz też: Tradycyjna polska kuchnia *

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień