Pyszne gołąbki krok po kroku. Smakują jak babcine

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Przydatne sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Nie ma chyba nic lepszego niż tradycyjne babcine gołąbki. Mimo że mięso owinięte w liście, wcale nie wywodzi się w polskiej kuchni, a najprawdopodobniej z greckiej lub tureckiej, na dobre zadomowiło się nad Wisłą. Wydaje wam się, że przyrządzenie gołąbków to trudna sztuka, która na dodatek pochłania mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Zobaczcie, jak przygotować to pyszne danie.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF.COM

W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy nadzienie z mięsa mielonego. Nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczak. Co kto lubi. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi) albo warzywami (np. cebulą, fasolą, papryką).

/ 5W co zawijać?

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej do zawijania używamy białej kapusty, ale równie dobrze możemy nafaszerować liście kapusty włoskiej, modrej czy pekińskiej. Do gołąbków nadają się równiez liście chrzanu, buraków, czy - bardziej egzotycznie - winogron lub porzeczki. Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty.

/ 5Wieńczy dzieło

Obraz
© 123RF.COM

Kropką nad i jest sos. W wersji klasycznej pomidorowy z zasmażką bądź grzybowy. Jednak warto dać się ponieść wyobraźani. Gołąbki zawijane w liście młodej kapusty będą świetnie smakować z sosem śmietanowym lub lekkim sosem koperkowym na bazie bulionu. Gołąbki gryczane można z kolei polać sosem pieczeniowym.

/ 5Babcine sztuczki

Obraz
© 123RF.COM

Zwijanie gołąbków jest proste, wymaga jednak nieco wprawy. Z kapusty wycinamy głąb, a następnie gotujemy główkę w całości przez ok. 10 minut. Po wystudzeniu obieramy z liści. Z każdego liścia usuwamy zgrubiałą część. Farsz formujemy w niewielkie podłużne kotlety. Układamy go na brzegu liścia i zawijamy jak krokiety. Dno garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liśćmi kapusty.

*Zobacz też: Tradycyjna polska kuchnia *

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość