Niedoceniany szczaw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Nie tylko do zupy

Obraz
© 123RF.COM

Bez trudu znajdziemy go na łące lub w ogrodzie. Ma wydłużone, ciemnozielone liście o strzałkowatym kształcie. W smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty. Wzbogaci smak wielu dań - sałatek, zup, tart, omletów. Sos szczawiowy pasuje do jaj i ryb. Młode listki można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować. Nadaje się także do kiszenia i mrożenia. Najsmaczniejszy jest właśnie teraz. Z naszej galerii dowiecie się, dlaczego warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw, jak go wykorzystać w kuchni i kto powinien go unikać.

/ 6Co znajdziemy w liściach szczawiu?

Obraz
© 123RF.COM

Młode listki szczawiu zawierają beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo, potas i wapń, a także rutynę oraz błonnik pokarmowy. Szczaw jest niskokaloryczny, 100 g dostarczy 20 kalorii. Zawarty w liściach beta-karoten to silny antyutleniacz, niszczy wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry. Z kolei rutyna uszczelnia naczynia krwionośne. Ekstrakt ze szczawiu pobudza trawienie, działa moczopędnie, łagodzi kaszel i katar.

/ 6Szczaw nie dla wszystkich

Obraz
© Shutterstock.com

Warto wykorzystać sezon na szczaw i włączyć te listki do naszego menu. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Szczaw jedzony w zbyt dużych ilościach może wywołać wzdęcia i biegunkę. Poza tym szczawiany (obecnie także w rabarbarze czy szpinaku) wypłukują wapń z organizmu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do odwapnienia kości. Zawarte w liściach szczawiu szczawiany mogą się odkładać w nerkach i pęcherzu, co skutkuje nawet kamicą nerkową.

/ 6Zupa szczawiowa według Magdy Gessler

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg świeżego szczawiu, 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych, 100 ml kremówki, 4 surowe żółtka, 4 jajka na ugotowane na twardo, 50 g masła, sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie: liście szczawiu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szczaw i duś przez kilka minut, aż zmniejszy objętość. Bulion podgrzej, przełóż do niego liście. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

/ 6Masło szczawiowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g masła, 8 liści młodego szczawiu, sól morska, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: pół kostki masła rozpuść na patelni. Dodaj posiekane liście szczawiu i smaż przez chwilę, uważając, by liście się nie zrumieniły. W rondelku rozpuść pozostałą część masła, dodaj oliwę i wymieszaj. Dopraw solą. Przelej do rondelka masło ze szczawiem. Zawartość rondelka zlej do miseczki i wstaw do lodówki.

/ 6Wiosenna sałatka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g młodego szczawiu, 1 czerwona cebula, 3 jajka ugotowane na twardo, pół puszki kukurydzy, pęczek koperku, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Przygotowanie: szczaw opłucz, osusz i przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę pokrojoną w krążki i pokrojone w kostkę jajka. Kukurydzę osącz i przesyp do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj olej, sok z cytryny i miód, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Posyp posiekanym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść