Nie tylko do zupy
Bez trudu znajdziemy go na łące lub w ogrodzie. Ma wydłużone, ciemnozielone liście o strzałkowatym kształcie. W smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty. Wzbogaci smak wielu dań - sałatek, zup, tart, omletów. Sos szczawiowy pasuje do jaj i ryb. Młode listki można jeść na surowo, starsze trzeba poddusić lub zblanszować. Nadaje się także do kiszenia i mrożenia. Najsmaczniejszy jest właśnie teraz. Z naszej galerii dowiecie się, dlaczego warto wzbogacić wiosenne menu o szczaw, jak go wykorzystać w kuchni i kto powinien go unikać.
Co znajdziemy w liściach szczawiu?
Młode listki szczawiu zawierają beta-karoten, witaminę C, składniki mineralne: żelazo, potas i wapń, a także rutynę oraz błonnik pokarmowy. Szczaw jest niskokaloryczny, 100 g dostarczy 20 kalorii. Zawarty w liściach beta-karoten to silny antyutleniacz, niszczy wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry. Z kolei rutyna uszczelnia naczynia krwionośne. Ekstrakt ze szczawiu pobudza trawienie, działa moczopędnie, łagodzi kaszel i katar.
Szczaw nie dla wszystkich
Warto wykorzystać sezon na szczaw i włączyć te listki do naszego menu. Jednak co za dużo, to niezdrowo. Szczaw jedzony w zbyt dużych ilościach może wywołać wzdęcia i biegunkę. Poza tym szczawiany (obecnie także w rabarbarze czy szpinaku) wypłukują wapń z organizmu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do odwapnienia kości. Zawarte w liściach szczawiu szczawiany mogą się odkładać w nerkach i pęcherzu, co skutkuje nawet kamicą nerkową.
Zupa szczawiowa według Magdy Gessler
Składniki: 1 kg świeżego szczawiu, 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych, 100 ml kremówki, 4 surowe żółtka, 4 jajka na ugotowane na twardo, 50 g masła, sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie: liście szczawiu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szczaw i duś przez kilka minut, aż zmniejszy objętość. Bulion podgrzej, przełóż do niego liście. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Masło szczawiowe
Składniki: 200 g masła, 8 liści młodego szczawiu, sól morska, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: pół kostki masła rozpuść na patelni. Dodaj posiekane liście szczawiu i smaż przez chwilę, uważając, by liście się nie zrumieniły. W rondelku rozpuść pozostałą część masła, dodaj oliwę i wymieszaj. Dopraw solą. Przelej do rondelka masło ze szczawiem. Zawartość rondelka zlej do miseczki i wstaw do lodówki.
Wiosenna sałatka
Składniki: 500 g młodego szczawiu, 1 czerwona cebula, 3 jajka ugotowane na twardo, pół puszki kukurydzy, pęczek koperku, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Przygotowanie: szczaw opłucz, osusz i przełóż do dużej miski. Dodaj cebulę pokrojoną w krążki i pokrojone w kostkę jajka. Kukurydzę osącz i przesyp do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj olej, sok z cytryny i miód, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Posyp posiekanym koperkiem.