Niedoceniany owoc kaki (persymona). Sprawdź, dlaczego warto go jeść
Owoc kaki (persymona) – właściwości, smak, cena
Owoc kaki, nazywany również persymoną lub sharonem, to jeden z najzdrowszych, najsłodszych i najbardziej niedocenianych owoców egzotycznych. Chociaż można go kupić w niemal każdym supermarkecie, nie wszyscy znają jego właściwości i nie wiedzą, jak go przygotować.
Jak rozpoznać kaki (persymonę)?
Egzotyczny owoc kaki pochodzi z Chin. Kaki, persymona czy sharon to zaledwie kilka z jego nazw. W sklepach czy na targach można go również spotkać pod innymi nazwami, takimi jak hurma wschodnia, chińska śliwka, hebanowiec czy jabłko orientu. Z wyglądu kaki nieco przypomina pomidora. Ma pomarańczową skórkę i słodki, lekko galaretowaty miąższ.
Dojrzałe kaki jest miękkie i bardzo słodkie, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem słodyczy, zwłaszcza dla osób będących na diecie. Jeśli po zakupie kaki jest twarde, wystarczy włożyć je do papierowej torebki z… bananem. W ten sposób owoc szybciej dojrzeje.
Jedna sztuka kaki kosztuje w Lidlu ok. 2 zł.
Właściwości zdrowotne owocu kaki (persymony)
Owoc kaki w znaczącym stopniu przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę. Badania japońskich naukowców z Mie University pokazały, że już po trzech dniach kuracji z zastosowaniem bogatego w polifenole kaki komórki nowotworowe zanikały.
Przeciwutleniacze zawarte w persymonie hamują procesy starzenia skóry. Przy regularnym jedzeniu kaki skóra pozostaje gładka, jędrna i nie traci swojego naturalnego blasku.
Regularne jedzenie owocu kaki wspiera narząd wzroku i zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Zawarty w persymonie beta-karoten hamuje negatywny wpływ wolnych rodników na plamkę żółtą.
Owoc kaki dla zdrowia i urody
100 gramów kaki zawiera jedynie 70 kalorii. Persymona, podobnie jak inne owoce i warzywa, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości.
Prozdrowotne właściwości kaki były znane już w starożytności. Dzięki dużej zawartości mikro- i makroskładników persymona wspomaga prawidłową pracę organizmu, a przy tym… poprawia urodę.
Zawarta w owocach kaki witamina E nawilża skórę, witamina C korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a witamina A wzmacnia wzrok. Regularne spożywanie persymony zmniejsza poziom złego cholesterolu.
Jak jeść owoc kaki (persymonę)?
Najczęściej kaki jada się na surowo. Dojrzały owoc wystarczy przekroić na pół i wyjeść miąższ łyżeczką. Owoc kaki będzie również świetnym uzupełnieniem sałatki owocowej, dodatkiem do owsianki lub twarożku na słodko.
Słodki miąższ persymony doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami cytrusowymi, takimi jak pomelo lub grejpfrut. Z dodatkiem banana lub mleka roślinnego możemy przygotować pyszny (i zdrowy!) egzotyczny koktajl.
Z owoców kaki można również przygotować mus lub dżem. To wspaniały dodatek do pieczywa i naleśników.
Jak przygotować dżem z kaki (persymony)?
- 1 kg owoców kaki (persymony)
- 500 g cukru
- sok z 2 cytryn (można je zastąpić limonkami)
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dojrzałe owoce kaki (persymony) obierz ze skórki i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na kawałki lub rozdrobnij widelcem. Całość przełóż do garnka, dodaj połowę cukru, sok z cytryn (lub z limonek) i cynamon. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 minut. Następnie dodaj pozostały cukier. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików i zakręć.