Niedoceniany owoc kaki (persymona). Sprawdź, dlaczego warto go jeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Owoc kaki (persymona) – właściwości, smak, cena

Obraz
© 123RF

Owoc kaki, nazywany również persymoną lub sharonem, to jeden z najzdrowszych, najsłodszych i najbardziej niedocenianych owoców egzotycznych. Chociaż można go kupić w niemal każdym supermarkecie, nie wszyscy znają jego właściwości i nie wiedzą, jak go przygotować.

/ 6Jak rozpoznać kaki (persymonę)?

Obraz
© 123RF

Egzotyczny owoc kaki pochodzi z Chin. Kaki, persymona czy sharon to zaledwie kilka z jego nazw. W sklepach czy na targach można go również spotkać pod innymi nazwami, takimi jak hurma wschodnia, chińska śliwka, hebanowiec czy jabłko orientu. Z wyglądu kaki nieco przypomina pomidora. Ma pomarańczową skórkę i słodki, lekko galaretowaty miąższ.

Dojrzałe kaki jest miękkie i bardzo słodkie, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem słodyczy, zwłaszcza dla osób będących na diecie. Jeśli po zakupie kaki jest twarde, wystarczy włożyć je do papierowej torebki z… bananem. W ten sposób owoc szybciej dojrzeje.

Jedna sztuka kaki kosztuje w Lidlu ok. 2 zł.

/ 6Właściwości zdrowotne owocu kaki (persymony)

Obraz
© 123RF

Owoc kaki w znaczącym stopniu przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę. Badania japońskich naukowców z Mie University pokazały, że już po trzech dniach kuracji z zastosowaniem bogatego w polifenole kaki komórki nowotworowe zanikały.

Przeciwutleniacze zawarte w persymonie hamują procesy starzenia skóry. Przy regularnym jedzeniu kaki skóra pozostaje gładka, jędrna i nie traci swojego naturalnego blasku.

Regularne jedzenie owocu kaki wspiera narząd wzroku i zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę. Zawarty w persymonie beta-karoten hamuje negatywny wpływ wolnych rodników na plamkę żółtą.

/ 6Owoc kaki dla zdrowia i urody

Obraz
© 123RF

100 gramów kaki zawiera jedynie 70 kalorii. Persymona, podobnie jak inne owoce i warzywa, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości.

Prozdrowotne właściwości kaki były znane już w starożytności. Dzięki dużej zawartości mikro- i makroskładników persymona wspomaga prawidłową pracę organizmu, a przy tym… poprawia urodę.

Zawarta w owocach kaki witamina E nawilża skórę, witamina C korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a witamina A wzmacnia wzrok. Regularne spożywanie persymony zmniejsza poziom złego cholesterolu.

/ 6Jak jeść owoc kaki (persymonę)?

Obraz
© 123RF

Najczęściej kaki jada się na surowo. Dojrzały owoc wystarczy przekroić na pół i wyjeść miąższ łyżeczką. Owoc kaki będzie również świetnym uzupełnieniem sałatki owocowej, dodatkiem do owsianki lub twarożku na słodko.

Słodki miąższ persymony doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami cytrusowymi, takimi jak pomelo lub grejpfrut. Z dodatkiem banana lub mleka roślinnego możemy przygotować pyszny (i zdrowy!) egzotyczny koktajl.

Z owoców kaki można również przygotować mus lub dżem. To wspaniały dodatek do pieczywa i naleśników.

/ 6Jak przygotować dżem z kaki (persymony)?

Obraz
© 123RF
  • 1 kg owoców kaki (persymony)
  • 500 g cukru
  • sok z 2 cytryn (można je zastąpić limonkami)
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Dojrzałe owoce kaki (persymony) obierz ze skórki i wyjmij pestki. Miąższ pokrój na kawałki lub rozdrobnij widelcem. Całość przełóż do garnka, dodaj połowę cukru, sok z cytryn (lub z limonek) i cynamon. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 minut. Następnie dodaj pozostały cukier. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików i zakręć.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki