Niedoceniane w polskiej kuchni. Liście chrzanu – jakie mają właściwości?

Korzeń chrzanu to nieodłączny towarzysz mięs i kiełbas w polskiej kuchni. Jedzenie go ma bogatą tradycję, podobnie jak wykorzystywanie liści chrzanu, o czym dziś niewielu pamięta. A jakie właściwości mają liście chrzanu i dlaczego warto ich używać?

Liście chrzanu Liście chrzanu obecnie są niedoceniane w polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Chrzan – właściwości

Chrzan to roślina, która na stałe wpisuje się w typowo polski krajobraz – rośnie na dziko, niczym chwast, niewiele jej przeszkadza, odporna jest też na ataki szkodników. Duże, dorodne liście można spotkać zupełnie przypadkiem na polu, łące czy na skraju lasu wbrew łacińskiej nazwie – Armoracia – która w wolnym tłumaczeniu oznacza roślinę rosnącą blisko morza.

Jego walory doceniano już wieki temu – o chrzanie pisała nawet słynna mistyczka Hildegarda z Bingen, a dobroczynne właściwości rośliny wykorzystywano zarówno w medycynie ludowej, jak i pod strzechami polskich chat.

My jednak przywykliśmy do widoku startego i upchniętego w słoik korzenia z dodatkiem przypraw. Mało kto zastanawia się nad samym korzeniem czy jego liśćmi. A szkoda, bo chrzan to niezwykle wartościowa roślina.

Ostry smak, którego moc skumulowana jest zwłaszcza w korzeniu chrzanu, wynika z obecności synigryny. Substancja ta ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze, pobudza produkcję kwasów żołądkowych, dzięki czemu wspiera trawienie, a dodatkowo – wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych.

W liściach chrzanu z kolei odnajdziemy przede wszystkim potas, magnez oraz bardzo cenne – siarkę i selen. Ale liście chrzanu to przede wszystkim niebywałe bogactwo witaminy C – dużo więcej niż znajduje się w przecenianej cytrynie czy czarnej porzeczce.

A czy da się skorzystać z dobrodziejstw liść chrzanu lub wykorzystać je w kuchni?

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Liście chrzanu – zastosowanie

Niegdyś ogromne liście warzęchy służyły chłopom do ochrony przed słońcem na polu, z liści chrzanu robiono też okłady niwelujące bóle reumatyczne i to właśnie w liście zawijano ser czy chleb, przedłużając świeżość żywności. Dziś warto skorzystać zwłaszcza z tej ostatniej funkcji liści chrzanu – dzięki temu, że mają działanie bakteriobójcze, znacznie ograniczają psucie się produktów spożywczych.

Ale liście chrzanu można także jeść! Świetnie zastąpią kapustę w gołąbkach, będą wspaniałym dodatkiem do pesto, można jeść je nawet na surowo – w sałatkach. Co ciekawe, liście chrzanu nawet po ususzeniu mają właściwości bakteriobójcze, więc warto o tym pamiętać, gdy przypadkiem odkryjemy dorodny okaz chrzanu na działce czy w ogrodzie.

W chrzanowych liściach można piec – nasi przodkowie piekli zwłaszcza chleb, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać liście chrzanu tak, jak wykorzystujemy folię aluminiową czy pergamin. Kurczak czy ryba nabiorą ciekawego smaku, gdy do pieczenia zawiniemy je w zieloną sakiewkę, którą z powodzeniem później można zjeść.

Oczywiście pamiętajmy również, że liście chrzanu to obowiązkowy dodatek do każdej kiszonki. Do słoja – z ogórkami, rzodkiewkami, kalafiorem czy burakami – włóżmy nie tylko korzeń, ale i cały liść warzęchy. Zapewni kiszonce niesamowity aromat i zagwarantuje, że proces kiszenia się powiedzie.

Liście i korzeń chrzanu
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀