WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Pomidory nie na śniadanie. Zaskakujące wyniki badań

Pomidory to najchętniej wybierane warzywo – nie tylko na śniadanie, choć faktycznie wspaniale smakuje z jajecznicą, kanapką czy parówkami. Okazuje się jednak, że jest to jednocześnie najgorszy żywieniowy wybór. Dlaczego nie należy jeść pomidorów rano?

Pomidory na descePomidorów lepiej nie jeść na czczo
Źródło zdjęć: © 123RF

Pomidory – skarbnica zdrowia

Są niskokaloryczne, świetnie nawadniają, a przy tym dostarczają organizmowi cennych witamin – w tym witaminy C, A, K czy B6, a także minerałów – cynku, potasu, żelaza, miedzi czy manganu. Są też źródłem jednego z najsilniej działających antyoksydantów – likopenu.

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że pomidory są do tego pyszne i słusznie kocha je niemal każdy. Jako jedyne warzywo pomidor jest po obróbce termicznej jeszcze zdrowszy – z każdą minutą gotowania pysznego sosu pomidorowego, moc likopenu działa coraz mocniej.

Pomidory przeciwdziałają chorobom układu krążenia, wpływają pozytywnie na urodę, opóźniając procesy starzenia organizmu – zarówno likopen, jak i witaminy oraz minerały mają silne działanie przeciwutleniające i pobudzające produkcję kolagenu.

Spożywanie pomidorów zaleca się dzieciom, pacjentom cierpiącym na choroby oczu, cukrzykom i ciężarnym. A gdy nadchodzi sezon letni, trudno sobie wyobrazić kanapkę bez pomidora czy obiad bez sałatki z pomidorów z cebulą.

Mało kto jednak wie, że pomidorów nie należy jeść na śniadanie – na czczo mogą nawet szkodzić.

Najzdrowsza odmiana pomidorów

Dlaczego nie należy jeść pomidorów rano?

Pomidory zawierają także taninę. Taniny, podobnie jak likopen, słyną ze swoich właściwości przeciwutleniających, ale mogą blokować wchłanianie żelaza. Zatem szczególną ostrożność zachować powinni przyjmujący leki przeciwzakrzepowe oraz chorzy na anemię z niedoboru żelaza i kwasu foliowego. Pomidory, mimo wysokiej zawartości żelaza i witaminy C mogą nie być dla nich korzystne, zwłaszcza gdy spożywane są w towarzystwie produktów obfitujących właśnie w ten pierwiastek.

A dlaczego nie należy jeść pomidorów na śniadanie? Obecność tanin może podnosić kwasowość w żołądku, co jest szczególnie niepożądane u osób cierpiących z powodu chorób górnego odcinka układu pokarmowego. Szczególną ostrożność powinni zachować pacjenci z wrzodami żołądka, a także cierpiący z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego. Jedzone na czczo pomidory mogą podrażniać ściany żołądka, potęgując dolegliwości takie jak ból, pieczenie, zgaga, a nawet mdłości.

Kanapka z pomidorem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀