Trwa ładowanie...

Nie wyrzucaj liści i szypułek truskawek. Zjedz na zdrowie!

Już niedługo sezon na truskawki – a polskie truskawki należą do najsmaczniejszych na całym świecie. Jesteśmy jednym z największych eksporterów tego owocu – w Europie zajmujemy drugie miejsce. Więc, choć jesteśmy znawcami tematu, to wciąż zbyt mało osób wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko można, ale nawet trzeba jeść.

Nie tylko same owoce są źródłem zdrowiaNie tylko same owoce są źródłem zdrowiaŹródło: 123RF
d4fudwc
d4fudwc

Truskawki – właściwości

Truskawki to bogactwo witaminy C – w tych czerwonych owocach jest ich znacznie więcej niż w przecenianych cytrusach. Dodatkowo znajdują się tu drogocenne witaminy z grupy B, fosfor, krzem i cynk. W dodatku truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto je jeść. A kto je truskawki na zdrowie, ten wie, że odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i chronią przed nowotworami. Wspierają odchudzanie dzięki bromelinie, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą odporność.

Jemy je najchętniej ze śmietaną i cukrem, dzieci kochają makaron z truskawkami i białym serem, są składnikiem niemal wszystkich letnich deserów, koktajli, ciast. Czy jakikolwiek inny owoc w Polsce jest obdarzany taką sympatią?

Dlaczego więc niemal nikt nie wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia?

d4fudwc

Dlaczego liście i szypułki truskawek warto jeść?

Jeśli popełniasz ten błąd i myjesz owoce po usunięciu szypułki, to z pewnością nie zdajesz sobie sprawy z tego, że truskawki stają się wodniste i mniej intensywne w smaku. A gdyby tak w ogóle nie usuwać szypułki?

Zawarty w zielonych częściach owoców chlorofil to źródła zdrowia. Jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów – chroni więc nie tylko przed rakiem, ale spowalnia procesy starzeniowe w obrębie komórek. Poprawia stan cery i wygładza ją, niweluje wypryski i trądzik. Szczególnie polecane jest spożywanie truskawek z szypułkami diabetykom, bo chlorofil reguluje także poziom cukru we krwi.

Jak inaczej można wykorzystać zielone części truskawek? Zmiażdżone liście warto przykładać na rany i owrzodzenia, a także dodawać do sałatek jako profilaktyka anemii, a nawet szkorbutu.

Z kolei napar z suszonych liści i szypułek wspomaga leczenie kamicy żółciowej i infekcji układu moczowego. Można nim płukać gardło – napar z liści truskawek niweluje stany zapalne i zmniejsza obrzęki śluzówki, idealnie sprawdzi się więc w trakcie infekcji.

Nie wyrzucaj szypułek i liści truskawek. Poprawiają zdrowie i wygląd

Zobacz także:

d4fudwc
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4fudwc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fudwc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj