Nie wyrzucaj liści i szypułek truskawek. Zjedz na zdrowie!

Już niedługo sezon na truskawki – a polskie truskawki należą do najsmaczniejszych na całym świecie. Jesteśmy jednym z największych eksporterów tego owocu – w Europie zajmujemy drugie miejsce. Więc, choć jesteśmy znawcami tematu, to wciąż zbyt mało osób wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko można, ale nawet trzeba jeść.

TruskawkiNie tylko same owoce są źródłem zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Truskawki – właściwości

Truskawki to bogactwo witaminy C – w tych czerwonych owocach jest ich znacznie więcej niż w przecenianych cytrusach. Dodatkowo znajdują się tu drogocenne witaminy z grupy B, fosfor, krzem i cynk. W dodatku truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto je jeść. A kto je truskawki na zdrowie, ten wie, że odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i chronią przed nowotworami. Wspierają odchudzanie dzięki bromelinie, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą odporność.

Jemy je najchętniej ze śmietaną i cukrem, dzieci kochają makaron z truskawkami i białym serem, są składnikiem niemal wszystkich letnich deserów, koktajli, ciast. Czy jakikolwiek inny owoc w Polsce jest obdarzany taką sympatią?

Dlaczego więc niemal nikt nie wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia?

Dlaczego liście i szypułki truskawek warto jeść?

Jeśli popełniasz ten błąd i myjesz owoce po usunięciu szypułki, to z pewnością nie zdajesz sobie sprawy z tego, że truskawki stają się wodniste i mniej intensywne w smaku. A gdyby tak w ogóle nie usuwać szypułki?

Zawarty w zielonych częściach owoców chlorofil to źródła zdrowia. Jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów – chroni więc nie tylko przed rakiem, ale spowalnia procesy starzeniowe w obrębie komórek. Poprawia stan cery i wygładza ją, niweluje wypryski i trądzik. Szczególnie polecane jest spożywanie truskawek z szypułkami diabetykom, bo chlorofil reguluje także poziom cukru we krwi.

Jak inaczej można wykorzystać zielone części truskawek? Zmiażdżone liście warto przykładać na rany i owrzodzenia, a także dodawać do sałatek jako profilaktyka anemii, a nawet szkorbutu.

Z kolei napar z suszonych liści i szypułek wspomaga leczenie kamicy żółciowej i infekcji układu moczowego. Można nim płukać gardło – napar z liści truskawek niweluje stany zapalne i zmniejsza obrzęki śluzówki, idealnie sprawdzi się więc w trakcie infekcji.

Nie wyrzucaj szypułek i liści truskawek. Poprawiają zdrowie i wygląd

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯