WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Nie wyrzucaj liści i szypułek truskawek. Zjedz na zdrowie!

Już niedługo sezon na truskawki – a polskie truskawki należą do najsmaczniejszych na całym świecie. Jesteśmy jednym z największych eksporterów tego owocu – w Europie zajmujemy drugie miejsce. Więc, choć jesteśmy znawcami tematu, to wciąż zbyt mało osób wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko można, ale nawet trzeba jeść.

TruskawkiNie tylko same owoce są źródłem zdrowia
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Truskawki – właściwości

Truskawki to bogactwo witaminy C – w tych czerwonych owocach jest ich znacznie więcej niż w przecenianych cytrusach. Dodatkowo znajdują się tu drogocenne witaminy z grupy B, fosfor, krzem i cynk. W dodatku truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto je jeść. A kto je truskawki na zdrowie, ten wie, że odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i chronią przed nowotworami. Wspierają odchudzanie dzięki bromelinie, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą odporność.

Jemy je najchętniej ze śmietaną i cukrem, dzieci kochają makaron z truskawkami i białym serem, są składnikiem niemal wszystkich letnich deserów, koktajli, ciast. Czy jakikolwiek inny owoc w Polsce jest obdarzany taką sympatią?

Dlaczego więc niemal nikt nie wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia?

Dlaczego liście i szypułki truskawek warto jeść?

Jeśli popełniasz ten błąd i myjesz owoce po usunięciu szypułki, to z pewnością nie zdajesz sobie sprawy z tego, że truskawki stają się wodniste i mniej intensywne w smaku. A gdyby tak w ogóle nie usuwać szypułki?

Zawarty w zielonych częściach owoców chlorofil to źródła zdrowia. Jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów – chroni więc nie tylko przed rakiem, ale spowalnia procesy starzeniowe w obrębie komórek. Poprawia stan cery i wygładza ją, niweluje wypryski i trądzik. Szczególnie polecane jest spożywanie truskawek z szypułkami diabetykom, bo chlorofil reguluje także poziom cukru we krwi.

Jak inaczej można wykorzystać zielone części truskawek? Zmiażdżone liście warto przykładać na rany i owrzodzenia, a także dodawać do sałatek jako profilaktyka anemii, a nawet szkorbutu.

Z kolei napar z suszonych liści i szypułek wspomaga leczenie kamicy żółciowej i infekcji układu moczowego. Można nim płukać gardło – napar z liści truskawek niweluje stany zapalne i zmniejsza obrzęki śluzówki, idealnie sprawdzi się więc w trakcie infekcji.

Nie wyrzucaj szypułek i liści truskawek. Poprawiają zdrowie i wygląd

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów