Nie wyrzucaj liści i szypułek truskawek. Zjedz na zdrowie!
Już niedługo sezon na truskawki – a polskie truskawki należą do najsmaczniejszych na całym świecie. Jesteśmy jednym z największych eksporterów tego owocu – w Europie zajmujemy drugie miejsce. Więc, choć jesteśmy znawcami tematu, to wciąż zbyt mało osób wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko można, ale nawet trzeba jeść.
Truskawki – właściwości
Truskawki to bogactwo witaminy C – w tych czerwonych owocach jest ich znacznie więcej niż w przecenianych cytrusach. Dodatkowo znajdują się tu drogocenne witaminy z grupy B, fosfor, krzem i cynk. W dodatku truskawki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto je jeść. A kto je truskawki na zdrowie, ten wie, że odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne i chronią przed nowotworami. Wspierają odchudzanie dzięki bromelinie, obniżają ciśnienie krwi, podnoszą odporność.
Jemy je najchętniej ze śmietaną i cukrem, dzieci kochają makaron z truskawkami i białym serem, są składnikiem niemal wszystkich letnich deserów, koktajli, ciast. Czy jakikolwiek inny owoc w Polsce jest obdarzany taką sympatią?
Dlaczego więc niemal nikt nie wie, że liście i szypułki truskawek nie tylko są jadalne, ale też bardzo cenne dla zdrowia?
Dlaczego liście i szypułki truskawek warto jeść?
Jeśli popełniasz ten błąd i myjesz owoce po usunięciu szypułki, to z pewnością nie zdajesz sobie sprawy z tego, że truskawki stają się wodniste i mniej intensywne w smaku. A gdyby tak w ogóle nie usuwać szypułki?
Zawarty w zielonych częściach owoców chlorofil to źródła zdrowia. Jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów – chroni więc nie tylko przed rakiem, ale spowalnia procesy starzeniowe w obrębie komórek. Poprawia stan cery i wygładza ją, niweluje wypryski i trądzik. Szczególnie polecane jest spożywanie truskawek z szypułkami diabetykom, bo chlorofil reguluje także poziom cukru we krwi.
Jak inaczej można wykorzystać zielone części truskawek? Zmiażdżone liście warto przykładać na rany i owrzodzenia, a także dodawać do sałatek jako profilaktyka anemii, a nawet szkorbutu.
Z kolei napar z suszonych liści i szypułek wspomaga leczenie kamicy żółciowej i infekcji układu moczowego. Można nim płukać gardło – napar z liści truskawek niweluje stany zapalne i zmniejsza obrzęki śluzówki, idealnie sprawdzi się więc w trakcie infekcji.
Nie wyrzucaj szypułek i liści truskawek. Poprawiają zdrowie i wygląd
Zobacz także: