Nie tylko ziemniaczane. Placuszki z marchewki i sera
Bardzo szybki przepis na przekąskę dla najmłodszych i nie tylko. Chrupiące placuszki z marchewki z dodatkiem sera. Robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie. Przepis poleca autorka bloga "Śliwka węgierka".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g tartej marchewki
- 1/2 szklanki wody
- 70 g mozzarelli, goudy lub cheddara
- 2 jajka
- 4 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz
Przepis
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni podsmaż marchewkę, dodaj wodę, i podsmażaj na małym ogniu, aż wszystkie płyny wyparują. Przełóż marchew do miski i poczekaj aż ostygnie, a następnie wyciśnij z niej resztę wody. Tak odsączoną marchew wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw wszystko solą i pieprzem. Uformuj placuszki i piecz około 15 minut do zarumienienia się.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl