Nie tylko z owocami. Warzywne tarty polecają się na letni obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Chociaż tarty często kojarzone są owocowymi wypiekami, ich wytrawne wersje są świetnym pomysłem na lekki i zarazem pożywny obiad. Kruche ciasto świetnie komponuje się z warzywnymi farszami i aromatycznymi przyprawami. Do ich przygotowania warto wykorzystać dostępne w sezonie letnim warzywa – bakłażany, brokuły, a nawet dynie.

/ 6Tarta z brokułem i odrobiną ziół prowansalskich

Obraz
© 123RF

Brokuł świetnie nadaje się do wytrawnych tart. Różyczki brokuła spowodują, że danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie. W dodatku ich delikatny smak dobrze komponuje się z serem i ziołami prowansalskimi. Skład nadzienia możemy modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań. W związku z tym w brokułowej tarcie znajdzie się zarówno miejsce dla szpinaku i pomidorów, jak i kurczaka i szynki.

/ 6Tarta z pomidorami i aromatyczną bazylią

Obraz
© 123RF

Sezon na pomidory w pełni. Najwyższy czas więc przygotować tartę z pomidorowym farszem z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii. Zwolennicy mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojonego na kawałki kurczaka lub wędzonego łososia.

/ 6Tarta z bakłażanem ze szczyptą gałki muszkatołowej

Obraz
© 123RF

Jest wiele możliwości na zastosowanie bakłażanów w kuchni. Jednym z nich jest dodanie ich do farszu, który znakomicie pasuje do kruchego ciasta. Z dodatkiem świeżych pomidorów, roztopionego sera mozzarella i szczyptą gałki muszkatołowej prosto z naszych kuchni przeniesiemy się do włoskiej restauracji.

/ 6Tarta z dynią i imbirową nutą

Obraz
© 123RF

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i potrwa aż do jesieni. Warto więc wykorzystać ten okres na przygotowanie tarty z dynią. Chociaż to warzywo zazwyczaj jest składnikiem ciast i deserów, świetnie sprawdzi się też w wytrawnych daniach. Tarta z farszem z dyni, sera feta i korzeniem imbiru to prosty w przygotowaniu pomysł na wyjątkowe danie.

/ 6Tarta z burakami z dodatkiem tymianku

Obraz
© 123RF

Delikatne ciasto świetnie będzie się komponować z lekko słodkim farszem z burakiem i serem feta. Z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli będą stanowić nie tylko smaczną, ale i pełną wartościowych składników ucztę. Aromatyczna nuta tymianku dodatkowo podkręci smak i zapach tego apetycznego dania.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum