Nie tylko z owocami. Warzywne tarty polecają się na letni obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Chociaż tarty często kojarzone są owocowymi wypiekami, ich wytrawne wersje są świetnym pomysłem na lekki i zarazem pożywny obiad. Kruche ciasto świetnie komponuje się z warzywnymi farszami i aromatycznymi przyprawami. Do ich przygotowania warto wykorzystać dostępne w sezonie letnim warzywa – bakłażany, brokuły, a nawet dynie.

/ 6Tarta z brokułem i odrobiną ziół prowansalskich

Obraz
© 123RF

Brokuł świetnie nadaje się do wytrawnych tart. Różyczki brokuła spowodują, że danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie. W dodatku ich delikatny smak dobrze komponuje się z serem i ziołami prowansalskimi. Skład nadzienia możemy modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań. W związku z tym w brokułowej tarcie znajdzie się zarówno miejsce dla szpinaku i pomidorów, jak i kurczaka i szynki.

/ 6Tarta z pomidorami i aromatyczną bazylią

Obraz
© 123RF

Sezon na pomidory w pełni. Najwyższy czas więc przygotować tartę z pomidorowym farszem z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii. Zwolennicy mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojonego na kawałki kurczaka lub wędzonego łososia.

/ 6Tarta z bakłażanem ze szczyptą gałki muszkatołowej

Obraz
© 123RF

Jest wiele możliwości na zastosowanie bakłażanów w kuchni. Jednym z nich jest dodanie ich do farszu, który znakomicie pasuje do kruchego ciasta. Z dodatkiem świeżych pomidorów, roztopionego sera mozzarella i szczyptą gałki muszkatołowej prosto z naszych kuchni przeniesiemy się do włoskiej restauracji.

/ 6Tarta z dynią i imbirową nutą

Obraz
© 123RF

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i potrwa aż do jesieni. Warto więc wykorzystać ten okres na przygotowanie tarty z dynią. Chociaż to warzywo zazwyczaj jest składnikiem ciast i deserów, świetnie sprawdzi się też w wytrawnych daniach. Tarta z farszem z dyni, sera feta i korzeniem imbiru to prosty w przygotowaniu pomysł na wyjątkowe danie.

/ 6Tarta z burakami z dodatkiem tymianku

Obraz
© 123RF

Delikatne ciasto świetnie będzie się komponować z lekko słodkim farszem z burakiem i serem feta. Z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli będą stanowić nie tylko smaczną, ale i pełną wartościowych składników ucztę. Aromatyczna nuta tymianku dodatkowo podkręci smak i zapach tego apetycznego dania.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika