Nie tylko z owocami. Warzywne tarty polecają się na letni obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Chociaż tarty często kojarzone są owocowymi wypiekami, ich wytrawne wersje są świetnym pomysłem na lekki i zarazem pożywny obiad. Kruche ciasto świetnie komponuje się z warzywnymi farszami i aromatycznymi przyprawami. Do ich przygotowania warto wykorzystać dostępne w sezonie letnim warzywa – bakłażany, brokuły, a nawet dynie.

/ 6Tarta z brokułem i odrobiną ziół prowansalskich

Obraz
© 123RF

Brokuł świetnie nadaje się do wytrawnych tart. Różyczki brokuła spowodują, że danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie. W dodatku ich delikatny smak dobrze komponuje się z serem i ziołami prowansalskimi. Skład nadzienia możemy modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań. W związku z tym w brokułowej tarcie znajdzie się zarówno miejsce dla szpinaku i pomidorów, jak i kurczaka i szynki.

/ 6Tarta z pomidorami i aromatyczną bazylią

Obraz
© 123RF

Sezon na pomidory w pełni. Najwyższy czas więc przygotować tartę z pomidorowym farszem z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii. Zwolennicy mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojonego na kawałki kurczaka lub wędzonego łososia.

/ 6Tarta z bakłażanem ze szczyptą gałki muszkatołowej

Obraz
© 123RF

Jest wiele możliwości na zastosowanie bakłażanów w kuchni. Jednym z nich jest dodanie ich do farszu, który znakomicie pasuje do kruchego ciasta. Z dodatkiem świeżych pomidorów, roztopionego sera mozzarella i szczyptą gałki muszkatołowej prosto z naszych kuchni przeniesiemy się do włoskiej restauracji.

/ 6Tarta z dynią i imbirową nutą

Obraz
© 123RF

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i potrwa aż do jesieni. Warto więc wykorzystać ten okres na przygotowanie tarty z dynią. Chociaż to warzywo zazwyczaj jest składnikiem ciast i deserów, świetnie sprawdzi się też w wytrawnych daniach. Tarta z farszem z dyni, sera feta i korzeniem imbiru to prosty w przygotowaniu pomysł na wyjątkowe danie.

/ 6Tarta z burakami z dodatkiem tymianku

Obraz
© 123RF

Delikatne ciasto świetnie będzie się komponować z lekko słodkim farszem z burakiem i serem feta. Z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli będą stanowić nie tylko smaczną, ale i pełną wartościowych składników ucztę. Aromatyczna nuta tymianku dodatkowo podkręci smak i zapach tego apetycznego dania.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców