Nie tylko z owocami. Warzywne tarty polecają się na letni obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Chociaż tarty często kojarzone są owocowymi wypiekami, ich wytrawne wersje są świetnym pomysłem na lekki i zarazem pożywny obiad. Kruche ciasto świetnie komponuje się z warzywnymi farszami i aromatycznymi przyprawami. Do ich przygotowania warto wykorzystać dostępne w sezonie letnim warzywa – bakłażany, brokuły, a nawet dynie.

/ 6Tarta z brokułem i odrobiną ziół prowansalskich

Obraz
© 123RF

Brokuł świetnie nadaje się do wytrawnych tart. Różyczki brokuła spowodują, że danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie. W dodatku ich delikatny smak dobrze komponuje się z serem i ziołami prowansalskimi. Skład nadzienia możemy modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań. W związku z tym w brokułowej tarcie znajdzie się zarówno miejsce dla szpinaku i pomidorów, jak i kurczaka i szynki.

/ 6Tarta z pomidorami i aromatyczną bazylią

Obraz
© 123RF

Sezon na pomidory w pełni. Najwyższy czas więc przygotować tartę z pomidorowym farszem z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii. Zwolennicy mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojonego na kawałki kurczaka lub wędzonego łososia.

/ 6Tarta z bakłażanem ze szczyptą gałki muszkatołowej

Obraz
© 123RF

Jest wiele możliwości na zastosowanie bakłażanów w kuchni. Jednym z nich jest dodanie ich do farszu, który znakomicie pasuje do kruchego ciasta. Z dodatkiem świeżych pomidorów, roztopionego sera mozzarella i szczyptą gałki muszkatołowej prosto z naszych kuchni przeniesiemy się do włoskiej restauracji.

/ 6Tarta z dynią i imbirową nutą

Obraz
© 123RF

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i potrwa aż do jesieni. Warto więc wykorzystać ten okres na przygotowanie tarty z dynią. Chociaż to warzywo zazwyczaj jest składnikiem ciast i deserów, świetnie sprawdzi się też w wytrawnych daniach. Tarta z farszem z dyni, sera feta i korzeniem imbiru to prosty w przygotowaniu pomysł na wyjątkowe danie.

/ 6Tarta z burakami z dodatkiem tymianku

Obraz
© 123RF

Delikatne ciasto świetnie będzie się komponować z lekko słodkim farszem z burakiem i serem feta. Z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli będą stanowić nie tylko smaczną, ale i pełną wartościowych składników ucztę. Aromatyczna nuta tymianku dodatkowo podkręci smak i zapach tego apetycznego dania.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm