Kulinarne inspiracje
Chociaż tarty często kojarzone są owocowymi wypiekami, ich wytrawne wersje są świetnym pomysłem na lekki i zarazem pożywny obiad. Kruche ciasto świetnie komponuje się z warzywnymi farszami i aromatycznymi przyprawami. Do ich przygotowania warto wykorzystać dostępne w sezonie letnim warzywa – bakłażany, brokuły, a nawet dynie.
Tarta z brokułem i odrobiną ziół prowansalskich
Brokuł świetnie nadaje się do wytrawnych tart. Różyczki brokuła spowodują, że danie będzie wyglądać pięknie i apetycznie. W dodatku ich delikatny smak dobrze komponuje się z serem i ziołami prowansalskimi. Skład nadzienia możemy modyfikować w zależności od kulinarnych upodobań. W związku z tym w brokułowej tarcie znajdzie się zarówno miejsce dla szpinaku i pomidorów, jak i kurczaka i szynki.
Tarta z pomidorami i aromatyczną bazylią
Sezon na pomidory w pełni. Najwyższy czas więc przygotować tartę z pomidorowym farszem z dodatkiem cebuli, czosnku i bazylii. Zwolennicy mięsnych potraw mogą dodać do niej pokrojonego na kawałki kurczaka lub wędzonego łososia.
Tarta z bakłażanem ze szczyptą gałki muszkatołowej
Jest wiele możliwości na zastosowanie bakłażanów w kuchni. Jednym z nich jest dodanie ich do farszu, który znakomicie pasuje do kruchego ciasta. Z dodatkiem świeżych pomidorów, roztopionego sera mozzarella i szczyptą gałki muszkatołowej prosto z naszych kuchni przeniesiemy się do włoskiej restauracji.
Tarta z dynią i imbirową nutą
Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i potrwa aż do jesieni. Warto więc wykorzystać ten okres na przygotowanie tarty z dynią. Chociaż to warzywo zazwyczaj jest składnikiem ciast i deserów, świetnie sprawdzi się też w wytrawnych daniach. Tarta z farszem z dyni, sera feta i korzeniem imbiru to prosty w przygotowaniu pomysł na wyjątkowe danie.
Tarta z burakami z dodatkiem tymianku
Delikatne ciasto świetnie będzie się komponować z lekko słodkim farszem z burakiem i serem feta. Z dodatkiem orzechów włoskich i rukoli będą stanowić nie tylko smaczną, ale i pełną wartościowych składników ucztę. Aromatyczna nuta tymianku dodatkowo podkręci smak i zapach tego apetycznego dania.