Nie tylko świeże jest dobre. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Zero waste

Obraz
© iStock.com

Większość z nas kupuje zbyt dużo pieczywa. I zostają nam w szafkach kawałki chleba, bułki, okrawki bagietek… Zgodnie z polską tradycją, chleba się nie powinno wyrzucać. Jest to także w zgodzie z silnym ostatnio trendem zero west, czyli bez resztek. Jak więc wykorzystać czerstwe lub wysuszone pieczywo? Na szczęście, możliwości jest wiele.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Bułka tarta

Obraz
© iStock.com

Po co kupować w sklepie bułkę tartą, którą używamy do panierowania kotletów, skoro możemy ją samodzielnie zrobić w domu? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze mamy nawet nie myślały o innym sposobie uzyskiwania tego produktu. Brały płócienny woreczek, wkładały do niego resztki czerstwego pieczywa i suszyły na kaloryferze. Dziś możemy ususzyć pieczywo w ten sam sposób. A jeśli lubimy eksperymentować, przygotujmy naszą wersję panko, czyli delikatnej panierki, bardzo popularnej w Japonii. Czerstwe, ale nie do końca suche bułki, ścieramy na tarce i rozkładamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 60 stopni C piekarnika i suszymy kilkanaście minut. Przesypujemy do dużych słoików, zakręcamy i używamy w miarę potrzeby.

/ 6Zagęszczacz do sosów

Obraz
© Fotolia

Pokrojony w kostkę suchy chleb, wysuszony w piekarniku lub na kaloryferze, jest znakomitym zagęszczaczem do zup lub sosów. Wystarczy kilka kostek wrzucić do zupy czy do sosu i konsystencja od razu się poprawi. Takie kostki z chleba możemy również podsmażyć na oliwie, wtedy uzyskamy pyszne grzanki, idealnie nadające się na dodatek do zup.

/ 6 Grzanki francuskie

Obraz
© iStock.com

To uwielbiane przez dzieci (ale nie tylko) danie śniadaniowe najczęściej przygotowujemy z pieczywa tostowego. Francuskie grzanki są jednak równie dobre gdy zrobimy je z lekko czerstwego pieczywa. Idealny jest chleb, ale pokrojona w kromki bułka również się nada. Kromki pieczywa musimy zamoczyć w rozkłóconym jajku, wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka, solą, pieprzem i przyprawami (czosnek suszony, ostra papryka, pieprz, oregano, tymianek, majeranek, cząber) i usmażyć na klarowanym maśle lub oliwie, przez kilka minut z każdej strony.

/ 6Knedle z bułki

Obraz
© Shutterstock.com | AS Food studio

Nasi południowi sąsiedzi, Czesi, znaleźli sposób na wykorzystanie czerstwych bułek. Robią z nich pyszne knedle, które są hitem w restauracjach nie tylko turystycznych. Przepis na to danie jest prosty: czerstwe bułki kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem, by lekko zmiękły. Odciskamy. Następnie dodajemy jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy dokładnie, formujemy małe kulki i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podajemy polane masłem, jako dodatek do zup lub mięsnych sosów.

/ 6Ciasto z pieczywa

Obraz
© iStock.com

Suche i czerstwe pieczywo idealnie nadaje się również do zrobienia prostego, szybkiego ciasta. Pieczywo kroimy, dwa jajka ucieramy z połową szklanki cukru, dodajemy do masy szklankę mleka. Pieczywo układamy w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, zalewamy jajkami z mlekiem, i odstawiamy na pół godziny. Posypujemy ciasto owocami (truskawki, maliny, jagody, pokrojony banan, gruszka lub jabłko). Posypujemy cynamonem i mielonymi goździkami. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień