Nie tylko świeże jest dobre. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Zero waste
Większość z nas kupuje zbyt dużo pieczywa. I zostają nam w szafkach kawałki chleba, bułki, okrawki bagietek… Zgodnie z polską tradycją, chleba się nie powinno wyrzucać. Jest to także w zgodzie z silnym ostatnio trendem zero west, czyli bez resztek. Jak więc wykorzystać czerstwe lub wysuszone pieczywo? Na szczęście, możliwości jest wiele.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Bułka tarta
Po co kupować w sklepie bułkę tartą, którą używamy do panierowania kotletów, skoro możemy ją samodzielnie zrobić w domu? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze mamy nawet nie myślały o innym sposobie uzyskiwania tego produktu. Brały płócienny woreczek, wkładały do niego resztki czerstwego pieczywa i suszyły na kaloryferze. Dziś możemy ususzyć pieczywo w ten sam sposób. A jeśli lubimy eksperymentować, przygotujmy naszą wersję panko, czyli delikatnej panierki, bardzo popularnej w Japonii. Czerstwe, ale nie do końca suche bułki, ścieramy na tarce i rozkładamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 60 stopni C piekarnika i suszymy kilkanaście minut. Przesypujemy do dużych słoików, zakręcamy i używamy w miarę potrzeby.
Zagęszczacz do sosów
Pokrojony w kostkę suchy chleb, wysuszony w piekarniku lub na kaloryferze, jest znakomitym zagęszczaczem do zup lub sosów. Wystarczy kilka kostek wrzucić do zupy czy do sosu i konsystencja od razu się poprawi. Takie kostki z chleba możemy również podsmażyć na oliwie, wtedy uzyskamy pyszne grzanki, idealnie nadające się na dodatek do zup.
Grzanki francuskie
To uwielbiane przez dzieci (ale nie tylko) danie śniadaniowe najczęściej przygotowujemy z pieczywa tostowego. Francuskie grzanki są jednak równie dobre gdy zrobimy je z lekko czerstwego pieczywa. Idealny jest chleb, ale pokrojona w kromki bułka również się nada. Kromki pieczywa musimy zamoczyć w rozkłóconym jajku, wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka, solą, pieprzem i przyprawami (czosnek suszony, ostra papryka, pieprz, oregano, tymianek, majeranek, cząber) i usmażyć na klarowanym maśle lub oliwie, przez kilka minut z każdej strony.
Knedle z bułki
Nasi południowi sąsiedzi, Czesi, znaleźli sposób na wykorzystanie czerstwych bułek. Robią z nich pyszne knedle, które są hitem w restauracjach nie tylko turystycznych. Przepis na to danie jest prosty: czerstwe bułki kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem, by lekko zmiękły. Odciskamy. Następnie dodajemy jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy dokładnie, formujemy małe kulki i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną. Podajemy polane masłem, jako dodatek do zup lub mięsnych sosów.
Ciasto z pieczywa
Suche i czerstwe pieczywo idealnie nadaje się również do zrobienia prostego, szybkiego ciasta. Pieczywo kroimy, dwa jajka ucieramy z połową szklanki cukru, dodajemy do masy szklankę mleka. Pieczywo układamy w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, zalewamy jajkami z mlekiem, i odstawiamy na pół godziny. Posypujemy ciasto owocami (truskawki, maliny, jagody, pokrojony banan, gruszka lub jabłko). Posypujemy cynamonem i mielonymi goździkami. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.