Nie szykujemy zamachu na niemiecki chleb

Komisja Europejska zapewniła, że nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Nie szykujemy zamachu na niemiecki chleb
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Komisja Europejska zapewniła, że nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Obawy o przyszłość niemieckiego chleba pojawiły się najpierw w Bawarii, a potem w innych landach Niemiec, w związku z unijną legislacją o oznaczeniach wartości odżywczych artykułów żywnościowych.

Ochrona przed „zdrowym"

Wtorkowy „Frankfurter Allgemeine Zeitung" napisał, że zdaniem niemieckich piekarzy ich mocno solone wyroby zostaną w UE uznane za szkodliwe dla zdrowia i ludzie przestaną je kupować.

- Unia Europejska nie ma zamiaru regulować zawartości soli w chlebie - ani niemieckim, ani żadnym innym - zapewniła we wtorek rzecznika KE ds. zdrowia Nina Papadulaki. - KE nie prowadzi ataku na niemiecki chleb.

Nerwowość niemieckich piekarzy wzięła się z prowadzonych obecnie dyskusji nad wdrożeniem rozporządzenia przyjętego w 2006 r., które ma chronić konsumentów przed nieprawdziwym reklamowaniem produktów jako „zdrowe".

Zgodnie z nim możliwe będzie zachęcanie klientów napisami typu „bez cukru", „źródło protein" czy „ubogi w cholesterol". Lecz jeśli jednocześnie za dużo jest w nich cukru, tłuszczu albo właśnie soli, to trzeba będzie o tym konsumenta wyraźnie poinformować. Tak by nie uważał pieczywa „bogatego w błonnik" za zdrowe, skoro jest za słone albo za tłuste.

Piekarze już walczą

- Chcemy tylko informować konsumentów, co jedzą - powiedziała Papadulaki.

W trwających z krajami członkowskimi dyskusjach chodzi m.in. o ustalenie, jaki poziom soli ma być „zdrowy", czyli od jakiego poziomu należy umieszczać na opakowaniu ostrzeżenie o jej zbyt dużej zawartości. Decyzja jeszcze nie zapadła, bo eksperci nie potrafią się w tej sprawie dogadać, więc niewykluczone, że naciski niemieckich piekarzy przyniosą skutek.

„FAZ" pisał, że piekarzom już udało się podnieść dopuszczalny poziom soli w pieczywie z 1,2 proc. (zalecenie Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności) do 1,5 proc. w stosunku do ilości zużytej mąki.

Michał Kot(PAP)

fot. Sarah606/CC

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek