Nie szykujemy zamachu na niemiecki chleb

Komisja Europejska zapewniła, że nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Komisja Europejska zapewniła, że nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Obawy o przyszłość niemieckiego chleba pojawiły się najpierw w Bawarii, a potem w innych landach Niemiec, w związku z unijną legislacją o oznaczeniach wartości odżywczych artykułów żywnościowych.

Ochrona przed „zdrowym"

Wtorkowy „Frankfurter Allgemeine Zeitung" napisał, że zdaniem niemieckich piekarzy ich mocno solone wyroby zostaną w UE uznane za szkodliwe dla zdrowia i ludzie przestaną je kupować.

- Unia Europejska nie ma zamiaru regulować zawartości soli w chlebie - ani niemieckim, ani żadnym innym - zapewniła we wtorek rzecznika KE ds. zdrowia Nina Papadulaki. - KE nie prowadzi ataku na niemiecki chleb.

Nerwowość niemieckich piekarzy wzięła się z prowadzonych obecnie dyskusji nad wdrożeniem rozporządzenia przyjętego w 2006 r., które ma chronić konsumentów przed nieprawdziwym reklamowaniem produktów jako „zdrowe".

Zgodnie z nim możliwe będzie zachęcanie klientów napisami typu „bez cukru", „źródło protein" czy „ubogi w cholesterol". Lecz jeśli jednocześnie za dużo jest w nich cukru, tłuszczu albo właśnie soli, to trzeba będzie o tym konsumenta wyraźnie poinformować. Tak by nie uważał pieczywa „bogatego w błonnik" za zdrowe, skoro jest za słone albo za tłuste.

Piekarze już walczą

- Chcemy tylko informować konsumentów, co jedzą - powiedziała Papadulaki.

W trwających z krajami członkowskimi dyskusjach chodzi m.in. o ustalenie, jaki poziom soli ma być „zdrowy", czyli od jakiego poziomu należy umieszczać na opakowaniu ostrzeżenie o jej zbyt dużej zawartości. Decyzja jeszcze nie zapadła, bo eksperci nie potrafią się w tej sprawie dogadać, więc niewykluczone, że naciski niemieckich piekarzy przyniosą skutek.

„FAZ" pisał, że piekarzom już udało się podnieść dopuszczalny poziom soli w pieczywie z 1,2 proc. (zalecenie Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności) do 1,5 proc. w stosunku do ilości zużytej mąki.

Michał Kot(PAP)

fot. Sarah606/CC

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę