Nie jedzmy wyrobów czekoladopodobnych

Kupujesz w promocji czekoladę nieznanego producenta. Bierzesz kostkę do ust i czujesz, że coś jest nie tak. Nie ten smak, inna konsystencja. Zerkasz na etykietę – i wszystko jasne. To nie czekolada, a wyrób czekoladopodobny. Czy wiesz, co właściwie masz w rękach? I jak bardzo zjadanie takich wynalazków szkodzi zdrowiu oraz szczupłej sylwetce?

Nie jedzmy wyrobów czekoladopodobnych
Źródło zdjęć: © 123RF
115

Historia wyrobów czekoladopodobnych sięga czasów PRL-u. Tego typu produkty wytwarzane są od początku lat 80, w tamtym okresie stanowiły tani oraz szerzej dostępny zamiennik prawdziwej czekolady. Ta - od 1981 r. - dostępna była tylko na kartki. Stały się nawet jednym z symboli PRL-u, na równi z etykietą zastępczą, w którą były niekiedy pakowane. Jednak mimo zmiany ustroju i upływu wielu lat produkty czekoladopodobne nie zniknęły ze sklepów. A Polacy wciąż je kupują.

Bo brakowało kakao

Gdy w Polsce ruszyła produkcja wyrobów czekoladopodobnych, tłuszcz kakaowy zastąpiono innymi tłuszczami roślinnymi. Powodem takiej zmiany były trudności z zaopatrzeniem w importowane kakao. Do produkcji używano chociażby oleju rzepakowego.

Niestety, wyroby czekoladopodobne (często ukrywające się pod nazwą tabliczki czekoladowe, deserowe albo mleczne) z prawdziwą czekoladą niewiele mają wspólnego. Ewa Wijatkowska, dietetyk, doradca odżywiania i instruktorka fitness nazywa je pseudosłodyczami. – Obecne tabliczki czekoladowe, tak samo jak wcześniej, zawierają nikłą ilość kakao – przyznaje specjalistka. W tabliczce tego typu jest przeciętnie jedynie kilka procent kakao. Dla porównania: prawdziwa czekolada zawiera go aż 70-90 proc., choć na rynku dostępne są również takie, która mają w składzie nawet 99 proc. kakao!

Prawdziwa czekolada produkowana jest z miazgi kakaowej (zmielonych ziaren kakaowca), tłuszczu kakaowego i cukru oraz z różnego rodzaju dodatków (mleka, orzechów, alkoholu, bakalii, aromatów itp.). Tymczasem, jak tłumaczy Ewa Wijatkowska, w wyrobie czekoladopodobnym mamy tańsze oleje, np. z palmy czerwonej czy rafinowany olej rzepakowy.

Uwaga na tłuszcze trans

Sęk w tym, że wyroby czekoladopodobne zawierają tłuszcze roślinne utwardzone, czyli bardzo szkodliwe tłuszcze trans. Istnieją liczne doniesienia naukowe, które dowodzą, że częste ich spożywanie ma negatywny wpływ na zdrowie. Zdaniem Françoise Clavel-Chapelon, francuskiej uczonej, ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans.

Przyczyniają się one także do wzrostu poziomu złego cholesterolu, co z kolei może powodować choroby serca. Sprzyjają rozwojowi cukrzycy, otyłości, zawału, osłabieniu pamięci i koncentracji. Badacze z Uniwersytetu Harvarda szacują, że każdego roku ok. 30 tys. przedwczesnych zgonów spowodowanych jest spożywaniem produktów zawierających właśnie utwardzone tłuszcze roślinne.

Tanie jajka

– Wyroby czekoladopodobne łatwo zdemaskować pod względem walorów smakowym, barwy i konsystencji. Dlatego warto czytać skład słodyczy, o ile będziemy mieli szczęście natrafić na rzetelną informację – mówi Ewa Wijatkowska. Wyroby czekoladopodobne nie mają zapachu kakao, są zazwyczaj bardziej miękkie i mniej smaczne od prawdziwej czekolady. Pamiętajmy też, że często o jakości świadczy cena – wyroby czekoladopodobne są bardzo tanie.

Dietetyczka dodaje, że „oszukaną czekoladę” można znaleźć w tanich słodyczach sezonowych takich jak np. „czekoladowe” jajka wielkanocne czy mikołajowe figurki popularne przed Bożym Narodzeniem.

Najlepsza jest gorzka

Ewa Wijatkowska sumuje: – Mało kto nie jest sympatykiem czekolady czy słodyczy czekoladowych, choć wiemy, czym skutkuje nagminne spożywanie takich produktów: uzależnieniem od węglowodanów prostych, otyłością, problemami z układem pokarmowym czy uzębieniem. Trudno jednak odmówić sobie prawdziwej czekolady, takiej z 70-90-procentową zawartością kakao, która ma cenne walory odżywcze.

Pamiętajmy, że najlepsza jest czekolada gorzka, a im więcej ma masy kakaowej, tym lepiej. Dobrej jakości ciemna czekolada zawiera m.in. magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, nie ma w niej natomiast cukru czy aromatów. Poza tym gorzka czekolada posiada przeciwutleniacze, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem, szczególnie nowotworami.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis