Naleśnikowe kolorowe warkocze z owocami i kisielem

Obraz

Składniki

  • ciasto naleśnikowe:
  • mąka 1.5 szklanki + 2 łyżki dodatkowo
    • mleko 1 szklanka
    • woda niegazowana 1 szklanka
    • Jajko 1 sztuka
    • dodatki do ciasta, aby uzyskać kolory:
  • koncentrat barszczu czerwonego 1.5 łyżki
    • kakao naturalne extra ciemne 1.5 łyżki
    • kurkuma + cynamon (mielone) 1.5 łyżki
    • kisiel:
  • sok z puszki brzoskwiń 1 puszka
    • kisiel w proszku o smaku żurawinowym 0.5 opakowania
    • owoce:
  • mandarynki 4 sztuki
    • brzoskwinie 1 puszka
    • kiwi 4 sztuki
    • powidło śliwkowe 8 łyżek

Przepis

Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na trzy części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 2 łyżek) - mieszamy. Miseczki z kolorowymi ciastami odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".
Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.
Dzielimy każdy naleśnik na pół i smarujemy minimalnie powidłami śliwkowymi. Zwijamy naleśniki w ruloniki.
Łączymy 3 kolory ruloników, związujemy np. szczypiorkiem i pleciemy kolorowe warkocze. Końcówki smarujemy powidłami i związujemy. Po 2-3 minutach warkocze powinny sie skleić i szczypiorek nie będzie potrzebny. Można też zostawić wiązanie..

Przepis

Z puszki brzoskwiń odlewamy sok, a brzoskwinie osączamy i lekko siekamy. Kiwi i mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki/kroimy.
Zagotowujemy sok z puszki brzoskwiń i wlewamy do niego rozrobiony w pół szklanki zimnej wody proszek z połowy opakowania kisielu o dowolnym smaku (ja użyłam żurawinowy), mieszamy i ponownie zagotowujemy. Możemy też przygotować domowy kisiel z owoców na mące ziemniaczanej itp.
Warkocze z naleśników posypujemy owocami i polewamy ciepłym kisielem.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał