Naleśniki z serem żółtym i pieczarkami
Naleśniki to danie, które smakuje nie tylko na słodko. W formie krokietów lub klasycznej wersji mogą stanowić danie obiadowe lub kolację na gorąco. Propozycja z pieczarkami i serem jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżka oleju
- 2 łyżki wody gazowanej
*Farsz: *
- pół kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 g żółtego sera
- pół natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej)
Mąkę przesiać, połączyć z mlekiem, olejem i jajkami. Wstawić masę na kwadrans do lodówki, następnie dodać wodę mineralną i ponownie wymieszać. Naleśniki usmażyć na złoto z każdej strony.
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na maśle. Dodać na patelnię pieczarki i chwilę podsmażać. Natkę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser i pietruszkę dodać do grzybów, wymieszać i zacząć nakładać na usmażone wcześniej naleśniki. Zwinąć jak krokiety i podawać. Można je dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie podsmażyć kilka minut, aż ładnie się zarumienią.
Zobacz także wideo: szybki test, jak sprawdzić świeżość jajka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze