Trwa ładowanie...
dm457zh
26-06-2017 19:34

Naleśniki z serem żółtym i pieczarkami

Przepis

Naleśniki to danie, które smakuje nie tylko na słodko. W formie krokietów lub klasycznej wersji mogą stanowić danie obiadowe lub kolację na gorąco. Propozycja z pieczarkami i serem jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna.

dm457zh
3.6
(36 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki wody gazowanej

*Farsz: *

  • pół kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g żółtego sera
  • pół natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej)
Przepis

Mąkę przesiać, połączyć z mlekiem, olejem i jajkami. Wstawić masę na kwadrans do lodówki, następnie dodać wodę mineralną i ponownie wymieszać. Naleśniki usmażyć na złoto z każdej strony.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na maśle. Dodać na patelnię pieczarki i chwilę podsmażać. Natkę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser i pietruszkę dodać do grzybów, wymieszać i zacząć nakładać na usmażone wcześniej naleśniki. Zwinąć jak krokiety i podawać. Można je dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie podsmażyć kilka minut, aż ładnie się zarumienią.

Zobacz także wideo: szybki test, jak sprawdzić świeżość jajka

Naleśniki z serem żółtym i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

70
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm457zh
dm457zh
dm457zh
dm457zh
Więcej tematów
dm457zh