Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Naleśniki z kiełbasą i sosem serowym

Przepis

Naleśniki to jedna z propozycji, która smakuje zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Z aromatycznym sosem serowym i dodatkiem kiełbasy będą wyśmienite.

3.5
(13 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Naleśniki z kiełbasą i sosem serowym
iStock
Naleśniki z kiełbasą i sosem serowym
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 450 ml wody gazowanej
  • laska wędzonej kiełbasy
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 80 g serka topionego
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • słodka i ostra papryka do smaku
Przepis

Mąkę przesiać do miski. W drugiej rozmącić jajka, a następnie połączyć je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując, lub energicznie mieszając, dosypać mąkę i wlać wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przygotować sos. Mąkę rozmieszać w połowie szklanki wody, całość połączyć w garnku z resztą wody i śmietanką. Dodać sery i przyprawy. Mieszać ciągle i gotować około 3 minut, aż zgęstnieje.

Z gotowego ciasta usmażyć na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wykładać sos serowy i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Składać w koperty, a następnie ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Gotowe wyłożyć na talerz i podawać z warzywami.

Naleśniki z kiełbasą i sosem serowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
2
Share
d429662
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662