Trwa ładowanie...
d4ifso4
21-11-2017 10:09

Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia

Przepis

Naleśniki w polskich domach podajemy na śniadanie, obiad i kolację - o każdej porze smakują bowiem pysznie. Dużą popularnością cieszą się w wersji na słodko - z twarożkiem lub dżemem. Ciekawą propozycją w jesiennym klimacie będą naleśniki z prażonymi jabłkami. Przepis poleca autorka bloga "Igraszki losu".

d4ifso4
3.7
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • prażone jabłka z rodzynkami
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przepis

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut. Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej cukru. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty. Czynność powtarzamy. Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy na gorąco.
Zobacz także: pikantna zupa na jesień

Polecamy wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami

Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4