Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia

Naleśniki w polskich domach podajemy na śniadanie, obiad i kolację - o każdej porze smakują bowiem pysznie. Dużą popularnością cieszą się w wersji na słodko - z twarożkiem lub dżemem. Ciekawą propozycją w jesiennym klimacie będą naleśniki z prażonymi jabłkami. Przepis poleca autorka bloga "Igraszki losu".

Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dniaNaleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • prażone jabłka z rodzynkami
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut. Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej cukru. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty. Czynność powtarzamy. Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy na gorąco.
Zobacz także: pikantna zupa na jesień

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca