Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia
Naleśniki w polskich domach podajemy na śniadanie, obiad i kolację - o każdej porze smakują bowiem pysznie. Dużą popularnością cieszą się w wersji na słodko - z twarożkiem lub dżemem. Ciekawą propozycją w jesiennym klimacie będą naleśniki z prażonymi jabłkami. Przepis poleca autorka bloga "Igraszki losu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- prażone jabłka z rodzynkami
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki rodzynek
- 1-2 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut. Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej cukru. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty. Czynność powtarzamy. Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy na gorąco.
Zobacz także: pikantna zupa na jesień
src="https://d.wpimg.pl/1625308267--1043999921/zup.jpg"/>
Polecamy wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze