WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia

Naleśniki w polskich domach podajemy na śniadanie, obiad i kolację - o każdej porze smakują bowiem pysznie. Dużą popularnością cieszą się w wersji na słodko - z twarożkiem lub dżemem. Ciekawą propozycją w jesiennym klimacie będą naleśniki z prażonymi jabłkami. Przepis poleca autorka bloga "Igraszki losu".

Naleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dniaNaleśniki z jabłkami i czekoladą. Smakują o każdej porze dnia
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • prażone jabłka z rodzynkami
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis

Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jabłka można obrać, ja jednak ścieram je ze skórką). Rodzynki zalewamy gorąco wodą, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Do rozpuszczonego cukru dodajemy jabłka i prażymy je około 5-10 minut. Do jabłek dodajemy rodzynki i jeśli jest potrzeba, dodajemy więcej cukru. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną tworząc jednolite gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy olej i szczyptę soli mieszamy i odstawiamy ciasto na minimum 15 minut. Patelnie spryskujemy oliwą, wlewamy porcję ciasta i smażymy 2-3 minuty, ciasto przekładamy na druga stronę i smażymy 2 minuty. Czynność powtarzamy. Na usmażone naleśniki wkładamy uprażone jabłka i zwijamy je w kopertę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną masła, tak przygotowaną czekoladą polewamy naleśniki i serwujemy na gorąco.
Zobacz także: pikantna zupa na jesień

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu