Naleśniki w wersji XXL. Przysmak, którym zajadają się Japończycy

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

/ 4Pomysł na śniadanie

Obraz
© Instagram.com

Japońskie naleśniki to wariacja na temat amerykańskich pankejków. Są bajecznie puszyste i delikatne. Doskonale smakują w towarzystwie syropu klonowego lub ulubionej konfitury. Zobacz jak je przygotować krok po kroku.

/ 4Potrzebne składniki

Japońskie naleśniki to hit Instagrama. By je przygotować, potrzebujemy ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 i 1/4 szklanki mleka, 4 łyżek masła, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 żółtka, 3 białek, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, oleju w spreju oraz syropu klonowego do serwowania.

/ 4Puszyste jak chmurka

Zanim przystąpisz do smażenia japońskich naleśników, musisz zaopatrzyć się w okrągłe metalowe foremki do ciast. Znajdziesz je w sklepach internetowych. Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W innym naczyniu połącz mleko, roztopione masło, wanilię i żółtko. Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Zmiksuj na gładką masę suche składniki z mlekiem i masłem. Stopniowo dodawaj pianę z białek i mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.

/ 4Smażenie

Pierścienie cukiernicze spryskaj tłuszczem. Rozgrzej teflonową patelnię i rozpyl na niej olej. Umieść przygotowane wcześniej foremki na patelni. Każdą z nich napełnij do połowy ciastem. Smaż przez ok. 4 minuty, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Delikatnie obróć łopatką naleśniki i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał