Naleśniki w wersji XXL. Przysmak, którym zajadają się Japończycy
Pomysł na śniadanie
Japońskie naleśniki to wariacja na temat amerykańskich pankejków. Są bajecznie puszyste i delikatne. Doskonale smakują w towarzystwie syropu klonowego lub ulubionej konfitury. Zobacz jak je przygotować krok po kroku.
Potrzebne składniki
Japońskie naleśniki to hit Instagrama. By je przygotować, potrzebujemy ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 i 1/4 szklanki mleka, 4 łyżek masła, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 żółtka, 3 białek, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, oleju w spreju oraz syropu klonowego do serwowania.
Puszyste jak chmurka
Zanim przystąpisz do smażenia japońskich naleśników, musisz zaopatrzyć się w okrągłe metalowe foremki do ciast. Znajdziesz je w sklepach internetowych. Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W innym naczyniu połącz mleko, roztopione masło, wanilię i żółtko. Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Zmiksuj na gładką masę suche składniki z mlekiem i masłem. Stopniowo dodawaj pianę z białek i mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.
Smażenie
Pierścienie cukiernicze spryskaj tłuszczem. Rozgrzej teflonową patelnię i rozpyl na niej olej. Umieść przygotowane wcześniej foremki na patelni. Każdą z nich napełnij do połowy ciastem. Smaż przez ok. 4 minuty, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Delikatnie obróć łopatką naleśniki i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym i sezonowymi owocami.