Naleśniki w wersji XXL. Przysmak, którym zajadają się Japończycy

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Katarzyna Gileta

/ 4Pomysł na śniadanie

Obraz
© Instagram.com

Japońskie naleśniki to wariacja na temat amerykańskich pankejków. Są bajecznie puszyste i delikatne. Doskonale smakują w towarzystwie syropu klonowego lub ulubionej konfitury. Zobacz jak je przygotować krok po kroku.

/ 4Potrzebne składniki

Japońskie naleśniki to hit Instagrama. By je przygotować, potrzebujemy ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżek cukru pudru, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, szczypty soli, 1 i 1/4 szklanki mleka, 4 łyżek masła, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 żółtka, 3 białek, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, oleju w spreju oraz syropu klonowego do serwowania.

/ 4Puszyste jak chmurka

Zanim przystąpisz do smażenia japońskich naleśników, musisz zaopatrzyć się w okrągłe metalowe foremki do ciast. Znajdziesz je w sklepach internetowych. Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W innym naczyniu połącz mleko, roztopione masło, wanilię i żółtko. Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Zmiksuj na gładką masę suche składniki z mlekiem i masłem. Stopniowo dodawaj pianę z białek i mieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.

/ 4Smażenie

Pierścienie cukiernicze spryskaj tłuszczem. Rozgrzej teflonową patelnię i rozpyl na niej olej. Umieść przygotowane wcześniej foremki na patelni. Każdą z nich napełnij do połowy ciastem. Smaż przez ok. 4 minuty, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza. Delikatnie obróć łopatką naleśniki i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Podawaj z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem