Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Królewskie śniadanie lub podwieczorek

Na nieśpieszne śniadanie dla dwojga lub całej rodziny idealnie sprawdzą się naleśniki. Koperty z dodatkiem żurawiny w miodzie będą smakować przepysznie. Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Królewskie śniadanie lub podwieczorekNaleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Królewskie śniadanie lub podwieczorek
Anna Kamińska

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 10 g masła
  • 100 g mąki
  • 1/2 strąka wanilii
  • 1/2 łyżeczki miałkiej soli
  • 250 ml pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka likieru Grand Marnier

Dodatki:

  • 300 g leśnej żurawiny bio, zamrożonej
  • 4 łyżki miodu spadziowego
  • 1/2 łyżki klarowanego masła

Przepis

Do płaskiego garnka z grubym dnem wkładamy miód i wsypujemy żurawinę. Wolno podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy płyn odparuje do połowy i zamieni się w syrop, wyłączamy grzanie. Żurawina jest gotowa.

Przepis

Strąk wanilii kroimy wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobujemy nasionka. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy jak na omlet. W rondelku roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy nasionka wanilii, roztrzepane jajka i sól. Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając, łączymy z roztopionym masłem i Grand Marnier. Ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny. Przed smażeniem dodajemy 10 ml wody i mieszamy ciasto.

Przepis

Na patelnię z grubym dnem wykładamy klarowane masło i układamy złożone w trójkąty naleśniki. Podgrzewamy i polewamy karmelizowaną żurawiną. Podajemy.
Zobacz także: naleśniki ryżowo-kokosowe

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się