Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Królewskie śniadanie lub podwieczorek
Na nieśpieszne śniadanie dla dwojga lub całej rodziny idealnie sprawdzą się naleśniki. Koperty z dodatkiem żurawiny w miodzie będą smakować przepysznie. Sprawdzony przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 jajka
- 10 g masła
- 100 g mąki
- 1/2 strąka wanilii
- 1/2 łyżeczki miałkiej soli
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka likieru Grand Marnier
Dodatki:
- 300 g leśnej żurawiny bio, zamrożonej
- 4 łyżki miodu spadziowego
- 1/2 łyżki klarowanego masła
Przepis
Do płaskiego garnka z grubym dnem wkładamy miód i wsypujemy żurawinę. Wolno podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy płyn odparuje do połowy i zamieni się w syrop, wyłączamy grzanie. Żurawina jest gotowa.
Przepis
Strąk wanilii kroimy wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobujemy nasionka. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy jak na omlet. W rondelku roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy nasionka wanilii, roztrzepane jajka i sól. Wlewamy mleko oraz wodę i mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając, łączymy z roztopionym masłem i Grand Marnier. Ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny. Przed smażeniem dodajemy 10 ml wody i mieszamy ciasto.
Przepis
Na patelnię z grubym dnem wykładamy klarowane masło i układamy złożone w trójkąty naleśniki. Podgrzewamy i polewamy karmelizowaną żurawiną. Podajemy.
Zobacz także: naleśniki ryżowo-kokosowe