Naleśniki których smak pokochacie. Sekretna mieszanka mąk
Macie ochotę na pyszne naleśniki? Takie miękkie i puszyste? Sekretem jest mieszanka mąk. Zaserwuj je dzieciom z ich ulubionymi dodatkami a będą prosiły o dokładkę. Te naleśniki pokochają zarówno dorośli, jak i nasi milusińscy.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 jajka
- 400 ml mleka
- 450 ml wody
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 100 g mąki gryczanej
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki jaglanej
Przepis
Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem kokosowym. Wlewamy mleko, wodę, wsypujemy mąkę gryczaną, jaglaną i orkiszową. Miksujemy wszystko razem, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy olej kokosowy w postaci płynnej i mieszamy.
Przepis
Rozgrzewamy patelnię i łyżką wylewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na niewielkim ogniu z dwóch stron. Nie trzymajcie naleśników zbyt długo na patelni, zdejmijcie je, gdy się lekko zarumienią, a pozostaną miękkie i puszyste. JJeśli je przetrzymacie, zrobią się odrobinę twardsze i mogą się łamać przy zwijaniu.
Przepis
Najlepsze będą podawane z domowym dżemem truskawkowym i jogurtem naturalnym.