Naleśniki cytrynowo-kokosowe bez cukru
Naleśniki bez jajek? To możliwe, jeśli wykorzystamy kilka sztuczek na zastąpienie tego składnika. Poniższy przepis nie zawiera glutenu i cukru, a naleśniki i tak wyjdą pyszne i słodkie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- mleko (np. roślinne niesłodzone),
- mąka (np. bezglutenowa),
- woda,
- sok z całej lub połówki cytryny,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych.
- garść daktyli – przepłukane, namoczone, odcedzone i zmiksowane,
- 300 gramów tofu,
- sok z 3/4 cytryny,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka siemienia lnianego.
Składniki na ciasto połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać masę o odpowiedniej konsystencji i smażyć na niewielkiej ilości oleju. Tofu rozgnieść widelcem i dodać do niego zmiksowane daktyle oraz wiórki, sok z cytryny i zmielone siemię lniane. Nadzienie nałożyć na usmażone naleśniki i złożyć lub zrolować.
Zobacz także: domowa czekolada bąbelkowa
Zobacz wideo: Monika Mrozowska poleca zdrowe słodycze
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski