Najzdrowsze żółte warzywa i owoce

Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce! Wybraliśmy te najzdrowsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Pozytywny wpływ na organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Cytryna działa antybakteryjnie. W składzie ma witaminę C (sok i miąższ z jednego 100-gramowego okazu zawiera 31 mg kwasu askorbinowego), witaminy z grupy B i witaminę PP. Jej skórka w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi. Badania dowiodły, że spożywanie cytryny może pomóc zwalczyć komórki nowotworowe. Owoce oczyszczają organizm z toksyn i usprawniają przemianę materii. Picie wody z cytryną wzmacnia odporność, dodaje energii po przebudzeniu i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Taką miksturę warto spożywać na czczo.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Melon

Obraz
© Shutterstock.com

W 100 g ma jedynie ok. 40 kcal. Doskonale gasi pragnienie. Wykazuje szerokie działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Melon reguluje trawienie, usprawnia wzrok, działa moczopędnie i przeczyszczająco. Może być stosowany jako naturalny środek przeciw gorączce. Obecne są w nim witaminy jak C i prowitamina A, a także potas oraz cytrulina, która uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu. Spożywanie melonów chroni przed miażdżycą. Ciekawostką może być fakt, że słowo melon wywodzi się od greckiego terminu "melopepon" oznaczającego "miękkie jabłko".

/ 8Ananas

Obraz
© Shutterstock.com

Jego właściwości lecznicze znane są od dawna. Zawiera m.in. błonnik, cukry, witaminy z grupy B, C, PP, A, mangan, żelazo, miedź. Bardzo ważnym składnikiem jest bromelina - enzym, który usprawnia trawienie białka i wzmacnia odporność organizmu. Ananas wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwbólowe i łagodzące stany zapalne. Jest dobry przy niestrawnościach, działa lekko moczopędnie. Warto go jeść, aby dodać sobie energii i wyregulować perystaltykę jelit, a także pomocniczo w chorobie wieńcowej. Najzdrowsze są oczywiście ananasy świeże, nie z puszki. Świetnie łączą się z drobiem, ryżem, pasują do sałatek i deserów. Smaczne są też z grilla.

/ 8Kukurydza

Obraz
© Shutterstock.com

Jest bardzo smaczna - świetnie sprawdza się z grilla, jako dodatek do sałatki, zapiekanki itp. Obniża ciśnienie krwi, dobroczynnie działa na wątrobę, reguluje metabolizm. Zawiera duże ilości białka i lekkostrawnych tłuszczów. Obecne są w niej witaminy: K, C, D, PP, E, z grupy B i prowitamina A. Kukurydza to produkt bogaty w sole mineralne takie jak żelazo, potas, miedź, nikiel, fosfor. Olej, który otrzymujemy z jej ziaren, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Z badań wynika, że kukurydza daje dobre efekty w profilaktyce nowotworowej. To również naturalny lek przed schorzeniami dróg moczowych. I co dla niektórych bardzo ważne - nie zawiera glutenu.

/ 8Grejpfrut

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo uważany jest za króla cytrusów. Spośród nich jest najzdrowszy. Jego skład jest nieoceniony - zawiera m.in. cenne flawonoidy, pektyny, witaminę C, E, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, wapń, potas, cynk. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. Obecna w tym owocu naringina odpowiada za jego gorzki smak oraz za działanie lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii. Regularne jedzenie grejpfrutów wzmacnia odporność, chroni serce, pomaga schudnąć. Owoc ma niski indeks glikemiczny - będzie bardzo dobry jako składnik sałatki albo świeżo wyciskanego soku. Możemy go upiec z dodatkiem brązowego cukru.

/ 8Żółta papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Zalety papryki znane są od stuleci - uprawiano ją już 2 tys. lat temu. Żółta papryka wśród swoich kuzynek wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością witaminy E, zwaną witaminą młodości, oraz B6. Ta ostatnia bierze udział m.in. w przemianie aminokwasów, ułatwiając ich rozkład, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny. Obecne w żółtej papryce luteina i zeaksantyna bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Jej spożywanie chroni nas też przed atakiem wolnych rodników i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Znajdują się też w niej pierwiastki - magnez, miedź, wapń, potas, żelazo.

/ 8Banany

Obraz
© Shutterstock.com

Banany są kaloryczne, ale warto je jeść dla zdrowia. Przede wszystkim sycą na długo. Stanowią doskonałe źródło potasu i wielu cennych składników odżywczych - witamin z grupy B, E, D, K, C, A. Związki obecne w bananach chronią przed atakiem serca. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Te smaczne, żółte owoce bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają nastrój, jednocześnie chroniąc przed depresją. Są świetne na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. A przy tym dodają energii, usprawniają pamięć oraz koncentrację.

/ 8Żółta fasolka szparagowa

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo dobre źródło błonnika. Jest bogatsza w potas i fosfor od fasolki zielonej. W składzie ma m.in. witaminę C, E, z grupy B (w tym cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy) i prowitaminę A oraz mangan. Żółta fasolka szparagowa wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie - wzmacnia serce, chroni wątrobę, usprawnia trawienie. Jest polecana w diecie osób z zespołem jelita drażliwego. Warto ją jeść, by pozbyć się toksyn nagromadzonych w organizmie. Chroni przed nowotworami i wzmacnia odporność, wykazuje łagodne działanie moczopędne. W 100 g ma jedynie ok. 30 kcal, fasolka pomaga więc zachować szczupłą sylwetkę. Najzdrowsza jest gotowana na parze, podana z dodatkiem oliwy i ziół.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów