Najzdrowsze żółte warzywa i owoce

Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce! Wybraliśmy te najzdrowsze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Pozytywny wpływ na organizm

Obraz
© Shutterstock.com

Cytryna działa antybakteryjnie. W składzie ma witaminę C (sok i miąższ z jednego 100-gramowego okazu zawiera 31 mg kwasu askorbinowego), witaminy z grupy B i witaminę PP. Jej skórka w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi. Badania dowiodły, że spożywanie cytryny może pomóc zwalczyć komórki nowotworowe. Owoce oczyszczają organizm z toksyn i usprawniają przemianę materii. Picie wody z cytryną wzmacnia odporność, dodaje energii po przebudzeniu i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Taką miksturę warto spożywać na czczo.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 8Melon

Obraz
© Shutterstock.com

W 100 g ma jedynie ok. 40 kcal. Doskonale gasi pragnienie. Wykazuje szerokie działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Melon reguluje trawienie, usprawnia wzrok, działa moczopędnie i przeczyszczająco. Może być stosowany jako naturalny środek przeciw gorączce. Obecne są w nim witaminy jak C i prowitamina A, a także potas oraz cytrulina, która uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu. Spożywanie melonów chroni przed miażdżycą. Ciekawostką może być fakt, że słowo melon wywodzi się od greckiego terminu "melopepon" oznaczającego "miękkie jabłko".

/ 8Ananas

Obraz
© Shutterstock.com

Jego właściwości lecznicze znane są od dawna. Zawiera m.in. błonnik, cukry, witaminy z grupy B, C, PP, A, mangan, żelazo, miedź. Bardzo ważnym składnikiem jest bromelina - enzym, który usprawnia trawienie białka i wzmacnia odporność organizmu. Ananas wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwbólowe i łagodzące stany zapalne. Jest dobry przy niestrawnościach, działa lekko moczopędnie. Warto go jeść, aby dodać sobie energii i wyregulować perystaltykę jelit, a także pomocniczo w chorobie wieńcowej. Najzdrowsze są oczywiście ananasy świeże, nie z puszki. Świetnie łączą się z drobiem, ryżem, pasują do sałatek i deserów. Smaczne są też z grilla.

/ 8Kukurydza

Obraz
© Shutterstock.com

Jest bardzo smaczna - świetnie sprawdza się z grilla, jako dodatek do sałatki, zapiekanki itp. Obniża ciśnienie krwi, dobroczynnie działa na wątrobę, reguluje metabolizm. Zawiera duże ilości białka i lekkostrawnych tłuszczów. Obecne są w niej witaminy: K, C, D, PP, E, z grupy B i prowitamina A. Kukurydza to produkt bogaty w sole mineralne takie jak żelazo, potas, miedź, nikiel, fosfor. Olej, który otrzymujemy z jej ziaren, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Z badań wynika, że kukurydza daje dobre efekty w profilaktyce nowotworowej. To również naturalny lek przed schorzeniami dróg moczowych. I co dla niektórych bardzo ważne - nie zawiera glutenu.

/ 8Grejpfrut

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo uważany jest za króla cytrusów. Spośród nich jest najzdrowszy. Jego skład jest nieoceniony - zawiera m.in. cenne flawonoidy, pektyny, witaminę C, E, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, wapń, potas, cynk. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. Obecna w tym owocu naringina odpowiada za jego gorzki smak oraz za działanie lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii. Regularne jedzenie grejpfrutów wzmacnia odporność, chroni serce, pomaga schudnąć. Owoc ma niski indeks glikemiczny - będzie bardzo dobry jako składnik sałatki albo świeżo wyciskanego soku. Możemy go upiec z dodatkiem brązowego cukru.

/ 8Żółta papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Zalety papryki znane są od stuleci - uprawiano ją już 2 tys. lat temu. Żółta papryka wśród swoich kuzynek wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością witaminy E, zwaną witaminą młodości, oraz B6. Ta ostatnia bierze udział m.in. w przemianie aminokwasów, ułatwiając ich rozkład, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny. Obecne w żółtej papryce luteina i zeaksantyna bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Jej spożywanie chroni nas też przed atakiem wolnych rodników i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Znajdują się też w niej pierwiastki - magnez, miedź, wapń, potas, żelazo.

/ 8Banany

Obraz
© Shutterstock.com

Banany są kaloryczne, ale warto je jeść dla zdrowia. Przede wszystkim sycą na długo. Stanowią doskonałe źródło potasu i wielu cennych składników odżywczych - witamin z grupy B, E, D, K, C, A. Związki obecne w bananach chronią przed atakiem serca. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Te smaczne, żółte owoce bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają nastrój, jednocześnie chroniąc przed depresją. Są świetne na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. A przy tym dodają energii, usprawniają pamięć oraz koncentrację.

/ 8Żółta fasolka szparagowa

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo dobre źródło błonnika. Jest bogatsza w potas i fosfor od fasolki zielonej. W składzie ma m.in. witaminę C, E, z grupy B (w tym cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy) i prowitaminę A oraz mangan. Żółta fasolka szparagowa wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie - wzmacnia serce, chroni wątrobę, usprawnia trawienie. Jest polecana w diecie osób z zespołem jelita drażliwego. Warto ją jeść, by pozbyć się toksyn nagromadzonych w organizmie. Chroni przed nowotworami i wzmacnia odporność, wykazuje łagodne działanie moczopędne. W 100 g ma jedynie ok. 30 kcal, fasolka pomaga więc zachować szczupłą sylwetkę. Najzdrowsza jest gotowana na parze, podana z dodatkiem oliwy i ziół.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii