Najzdrowsze żółte warzywa i owoce
Usprawniają pracę mózgu, zawierają dobroczynne witaminy, korzystnie wpływają na wzrok, działają pobudzająco na organizm, pomagają ukoić nerwy, poprawiają nastrój, a przy tym spowalniają procesy starzenia. Warto jeść żółte warzywa i owoce! Wybraliśmy te najzdrowsze.
Pozytywny wpływ na organizm
Cytryna działa antybakteryjnie. W składzie ma witaminę C (sok i miąższ z jednego 100-gramowego okazu zawiera 31 mg kwasu askorbinowego), witaminy z grupy B i witaminę PP. Jej skórka w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi. Badania dowiodły, że spożywanie cytryny może pomóc zwalczyć komórki nowotworowe. Owoce oczyszczają organizm z toksyn i usprawniają przemianę materii. Picie wody z cytryną wzmacnia odporność, dodaje energii po przebudzeniu i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Taką miksturę warto spożywać na czczo.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Melon
W 100 g ma jedynie ok. 40 kcal. Doskonale gasi pragnienie. Wykazuje szerokie działanie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wczesnym starzeniem i rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów. Melon reguluje trawienie, usprawnia wzrok, działa moczopędnie i przeczyszczająco. Może być stosowany jako naturalny środek przeciw gorączce. Obecne są w nim witaminy jak C i prowitamina A, a także potas oraz cytrulina, która uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu. Spożywanie melonów chroni przed miażdżycą. Ciekawostką może być fakt, że słowo melon wywodzi się od greckiego terminu "melopepon" oznaczającego "miękkie jabłko".
Ananas
Jego właściwości lecznicze znane są od dawna. Zawiera m.in. błonnik, cukry, witaminy z grupy B, C, PP, A, mangan, żelazo, miedź. Bardzo ważnym składnikiem jest bromelina - enzym, który usprawnia trawienie białka i wzmacnia odporność organizmu. Ananas wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwbólowe i łagodzące stany zapalne. Jest dobry przy niestrawnościach, działa lekko moczopędnie. Warto go jeść, aby dodać sobie energii i wyregulować perystaltykę jelit, a także pomocniczo w chorobie wieńcowej. Najzdrowsze są oczywiście ananasy świeże, nie z puszki. Świetnie łączą się z drobiem, ryżem, pasują do sałatek i deserów. Smaczne są też z grilla.
Kukurydza
Jest bardzo smaczna - świetnie sprawdza się z grilla, jako dodatek do sałatki, zapiekanki itp. Obniża ciśnienie krwi, dobroczynnie działa na wątrobę, reguluje metabolizm. Zawiera duże ilości białka i lekkostrawnych tłuszczów. Obecne są w niej witaminy: K, C, D, PP, E, z grupy B i prowitamina A. Kukurydza to produkt bogaty w sole mineralne takie jak żelazo, potas, miedź, nikiel, fosfor. Olej, który otrzymujemy z jej ziaren, obniża poziom złego cholesterolu LDL i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Z badań wynika, że kukurydza daje dobre efekty w profilaktyce nowotworowej. To również naturalny lek przed schorzeniami dróg moczowych. I co dla niektórych bardzo ważne - nie zawiera glutenu.
Grejpfrut
Nieprzypadkowo uważany jest za króla cytrusów. Spośród nich jest najzdrowszy. Jego skład jest nieoceniony - zawiera m.in. cenne flawonoidy, pektyny, witaminę C, E, PP, z grupy B, a także żelazo, magnez, mangan, fosfor, wapń, potas, cynk. Grejpfrut w ok. 90 proc. składa się z wody. Obecna w tym owocu naringina odpowiada za jego gorzki smak oraz za działanie lekko przeczyszczające i wspomagające przemianę materii. Regularne jedzenie grejpfrutów wzmacnia odporność, chroni serce, pomaga schudnąć. Owoc ma niski indeks glikemiczny - będzie bardzo dobry jako składnik sałatki albo świeżo wyciskanego soku. Możemy go upiec z dodatkiem brązowego cukru.
Żółta papryka
Zalety papryki znane są od stuleci - uprawiano ją już 2 tys. lat temu. Żółta papryka wśród swoich kuzynek wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością witaminy E, zwaną witaminą młodości, oraz B6. Ta ostatnia bierze udział m.in. w przemianie aminokwasów, ułatwiając ich rozkład, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny. Obecne w żółtej papryce luteina i zeaksantyna bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Jej spożywanie chroni nas też przed atakiem wolnych rodników i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Znajdują się też w niej pierwiastki - magnez, miedź, wapń, potas, żelazo.
Banany
Banany są kaloryczne, ale warto je jeść dla zdrowia. Przede wszystkim sycą na długo. Stanowią doskonałe źródło potasu i wielu cennych składników odżywczych - witamin z grupy B, E, D, K, C, A. Związki obecne w bananach chronią przed atakiem serca. Znajdziemy w nich także cenny błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Te smaczne, żółte owoce bardzo korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają nastrój, jednocześnie chroniąc przed depresją. Są świetne na zaburzenia żołądkowo-jelitowe. A przy tym dodają energii, usprawniają pamięć oraz koncentrację.
Żółta fasolka szparagowa
Bardzo dobre źródło błonnika. Jest bogatsza w potas i fosfor od fasolki zielonej. W składzie ma m.in. witaminę C, E, z grupy B (w tym cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy) i prowitaminę A oraz mangan. Żółta fasolka szparagowa wykazuje bardzo korzystny wpływ na zdrowie - wzmacnia serce, chroni wątrobę, usprawnia trawienie. Jest polecana w diecie osób z zespołem jelita drażliwego. Warto ją jeść, by pozbyć się toksyn nagromadzonych w organizmie. Chroni przed nowotworami i wzmacnia odporność, wykazuje łagodne działanie moczopędne. W 100 g ma jedynie ok. 30 kcal, fasolka pomaga więc zachować szczupłą sylwetkę. Najzdrowsza jest gotowana na parze, podana z dodatkiem oliwy i ziół.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl