Najstarszy przepis na sałatkę jarzynową z 1894. Królowa sałatek

Sałatka, która została okrzyknięta królową. Na każdych świętach gości na polskich stołach i ma swoje wierne grono fanów, chociaż w zależności od regionu różnią się jej składniki.

Przepis na najstarszą sałatkę jarzynową Przepis na najstarszą sałatkę jarzynową
Źródło zdjęć: © Getty Images

Według źródeł z 1984 roku znana sałatka jarzynowa była zrobiona z zupełnie innych i niekoniecznie łatwo dzisiaj dostępnych składników. Co mogliśmy w niej znaleźć?

Chociaż sałatka jarzynowa jest pozycją obowiązkową dla wielu Polaków, to na pewno znajdą się tacy, którzy będą się kłócić czy dodawać ogórka kiszonego, ziemniaki albo jajko. Okazuje się, że wszystkie te spory idą na bok, kiedy odkryjemy, że pierwszy przepis na sałatkę jarzynową ma wiele innych dodatków, o których dawno zapomnieliśmy.

Najstarszy przepis na sałatkę jarzynową z 1894

Sałatka jarzynowa - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa jest polska? Okazuje się, że nie.

Sałatkę jarzynową prawdopodobnie wymyślił rosyjski kucharz Lucien Olivier. Ten przepis był jego flagowym daniem w moskiewskiej restauracji Hermitage. Szef kuchni był tak dumny ze swojego dzieła, że nie chciał nikomu wyjawić przepisu na swoje popisowe danie. Niestety, nie mógł się czuć bezpiecznie nawet w swojej kuchni. Jeden z kucharzy bacznie obserwował jego pracę i odwzorował recepturę, którą potem serwował w mniej eleganckim stylu w swojej restauracji Mosva, a następnie udostępnił przepis wydawnictwom.

Według najstarszych zapisków znalezionych w czasopiśmie "Nasze Jedzenie". Lista składników wygląda następująco:

  • pół jarząbka,
  • duży korniszon,
  • dwa ziemniaki,
  • 3-4 liście sałaty,
  • 3 duże ogony raków,
  • łyżeczka kaparów,
  • 3-5 oliwek,
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej,
  • 1,5 łyżki sosu prowansalskiego czyli majonezu.

 

Prosty sposób na cytrynę

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja