WAŻNE
TERAZ

Wybory prezydenckie 2025. Znamy wyniki exit poll

Kotlety mielone na cztery sposoby. Twoja rodzina je pokocha

Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami to jedne z klasyków polskiej kuchni. Do kotletów mielonych najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę. Dzieki temu mielone wychodzą soczyste i pulchne. Warto jednak puścić wodze fantazji i przygotowac mielone w nieco innej wersji. Zobaczcie nasze inspiracje. Z pewnością wybierzecie coś dla siebie spośród tych czterech pysznych propozycji.

Kotlety mielone na cztery sposoby. Twoja rodzina je pokochaPoznaj przepisy na pyszne kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
6

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 200 g cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa.
  3. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
  4. Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Kotlety możemy również przygotować na grillu elektrycznym.

Sposób na idealne kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g tartej bułki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodajemy obrane i posiekane pieczarki oraz namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę.
  2. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, posiekaną i przyrumienioną cebulkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.
  3. Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy po 5 min z każdej strony.

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
Obraz
© 123RF


Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
  2. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i siekamy.
  3. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Z mięsnej masy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron.

Kotlety mielone z musztardą

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
  2. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
  3. Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  4. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka