Kotlety mielone na cztery sposoby. Twoja rodzina je pokocha
Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami to jedne z klasyków polskiej kuchni. Do kotletów mielonych najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę. Dzieki temu mielone wychodzą soczyste i pulchne. Warto jednak puścić wodze fantazji i przygotowac mielone w nieco innej wersji. Zobaczcie nasze inspiracje. Z pewnością wybierzecie coś dla siebie spośród tych czterech pysznych propozycji.
Kotlety mielone z cukinią
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 200 g cukinii
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa.
- Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Kotlety możemy również przygotować na grillu elektrycznym.
Sposób na idealne kotlety mielone
Kotlety mielone z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 10 dag pieczarek
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 40 g tartej bułki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Do mięsa dodajemy obrane i posiekane pieczarki oraz namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę.
- Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, posiekaną i przyrumienioną cebulkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.
- Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy po 5 min z każdej strony.
Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 duża biała cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
Przygotowanie:
- Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
- Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i siekamy.
- Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Z mięsnej masy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron.
Kotlety mielone z musztardą
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- 4 łyżki mleka
- cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
- Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
- Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
- Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.