Trwa ładowanie...
d12ncv7

Kotlety mielone na cztery sposoby. Twoja rodzina je pokocha

Kotlety mielone z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami to jedne z klasyków polskiej kuchni. Do kotletów mielonych najczęściej dodajemy podsmażoną cebulkę, jajko i namoczoną w mleku kajzerkę. Dzieki temu mielone wychodzą soczyste i pulchne. Warto jednak puścić wodze fantazji i przygotowac mielone w nieco innej wersji. Zobaczcie nasze inspiracje. Z pewnością wybierzecie coś dla siebie spośród tych czterech pysznych propozycji.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Poznaj przepisy na pyszne kotlety mielone
Poznaj przepisy na pyszne kotlety mielone (123RF)
d12ncv7

Kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 200 g cukinii
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
d12ncv7

Przygotowanie:

1. Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce na dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mięsa.
3. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy łyżkę bułki tartej. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
4. Formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Kotlety możemy również przygotować na grillu elektrycznym.

Sposób na idealne kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 10 dag pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 40 g tartej bułki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
d12ncv7

Przygotowanie:

1. Do mięsa dodajemy obrane i posiekane pieczarki oraz namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę.
2. Dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę, posiekaną i przyrumienioną cebulkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy.
3. Kotlety obtaczamy w tartej bułce i smażymy po 5 min z każdej strony.

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
 123RF
(123RF)

Przygotowanie:

d12ncv7

1. Mięso przekładamy do dużej miski. Cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli.
2. Kapustę odsączamy z nadmiaru soku i siekamy.
3. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, kapustę, jajko i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
4. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
5. Z mięsnej masy formujemy kotlety i smażymy je z obu stron.

Kotlety mielone z musztardą

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

d12ncv7

1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
2. Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
3. Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
4. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d12ncv7

Podziel się opinią

Share
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów