Najlepszy świąteczny sernik. Jak go przygotować?
Nadchodzące Boże Narodzenie będzie z pewnością inne od tego, jakie pamiętamy z poprzednich lat. Jednak niezależnie od okoliczności święta muszą być smaczne! Sernik to jedno z ciast, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Postawmy na sprawdzone przepisy i najlepsze produkty. Poznaj nasze porady i wypróbuj przepis na najlepszy sernik. Niech zapach świeżo upieczonego sernika przywoła najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa.
Historia sernika sięga aż starożytnej Grecji i Rzymu, a w kolejnych stuleciach przepis na sernik rozprzestrzeniał się po całym świecie, czego dowodem są jego liczne warianty. Znamy sernik nowojorski, japoński, wiedeński, krakowski – z charakterystyczną kratką na wierzchu oraz kaszubski sernik z ziemniakami. Dostępne są także przepisy na sernik królewski, na zimno, z polewą, z rosą, sernik Raffaello czy sernikobrownie. Sernik może być przygotowywany na kruchym spodzie, na biszkoptach, herbatnikach lub bez spodu. Niezależnie od wariantu i dodatków niezmiennie najważniejszym jego składnikiem jest dobrej jakości twaróg!
Najlepsze składniki podstawą kulinarnego sukcesu
Najwyższej jakości twaróg i sprawdzony przepis to podstawa udanego sernika. Najlepszy na sernik będzie tłusty twaróg, trzykrotnie zmielony. Alternatywą do żmudnego mielenia sera jest wybór gotowego, najwyższej jakości twarogu mielonego. Należy jednak zwrócić uwagę, żeby miał on prosty skład i nie był zbyt wodnisty.
Doskonałą bazą najlepszego świątecznego sernika będzie Twaróg Sernikowy z Piątnicy. Stanowi on idealne połączenie serka śmietankowego i twarogu, gwarantujące odpowiednią zawartość tłuszczu. Powoduje to, że dodawanie masła lub innego tłuszczu do sernika nie będzie konieczne. Twaróg z Piątnicy zapewnia także idealną wilgotność ciasta. Jeśli zależy nam na uzyskaniu wyjątkowo kremowego sernika, warto do twarogu dodać mascarpone. Charakteryzuje się on gładką, aksamitną konsystencją i naturalnie słodkim, śmietankowym smakiem. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dzięki niemu nasz sernik nabierze wyjątkowego smaku!
Sekret pieczenia
Mimo że pieczenie sernika jest dużym wyzwaniem, to wystarczy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam uzyskać wysokie, równe ciasto. Sernik najlepiej piec w piekarniku nastawionym na grzanie góra-dół, bez termoobiegu. By miał gładką powierzchnię i był idealnie upieczony należy piec go 1,5 godziny w temperaturze 160°C, a następnie powoli studzić. Ciasto powinno po pieczeniu odpoczywać ok. 30 min. w zamkniętym piekarniku, a następnie przez kolejne 30 min. stygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wyjęciu sernika z piekarnika i tortownicy czekamy aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.
Sernik z kąpieli wodnej
Dobrym pomysłem na upieczenie sernika jest kąpiel wodna. Ten sposób pozwala na uzyskanie wyjątkowo wilgotnego ciasta oraz gwarantuje, że sernik piecze się równomiernie, dzięki czemu nie pęka.
Jak wykonać prawidłową kąpiel wodną sernika? Na najniższym poziomie piekarnika stawiamy pojemnik z wrzącą wodą bądź wypełniamy wrzątkiem blachę z piekarnika, a nad nią umieszczamy sernik. Formę z sernikiem możemy także owinąć folią aluminiową i wstawić bezpośrednio do blaszki z wrzącą wodą.
Niezależnie od wybranego sposoby pieczenia należy pamiętać, że przygotowanie sernika wymaga dużej cierpliwości. Warto jednak poświęcić czas i uwagę, by w nagrodę cieszyć się doskonałym smakiem tego wyjątkowego ciasta! Nie spieszmy się, bo jak mówi Babcia Eugenia, przygotowując sernik w reklamie Piątnicy: „przed świętami to musi być dużo miłości i spokoju, bo ciasto nie urośnie!”.
O czym jeszcze warto pamiętać, piekąc sernik?
Wyjątkowo kremową konsystencję sernika osiągniemy rezygnując z mąki. Jeżeli jednak chcemy, by ciasto było bardziej zwarte do twarogu można dodać odrobinę mąki pszennej lub ziemniaczanej. Należy jednak pamiętać, by była ona wcześniej przesiana!
Sernik wspaniale wyrośnie, będzie lekki i puszysty, kiedy wszystkie składniki do jego przygotowania będą miały temperaturę pokojową (należy wyjąć je z lodówki min. 2 godziny wcześniej). Pamiętajmy też, żeby składniki miksować krótko, by nie napowietrzyć zbytnio masy serowej.
Jaki jest przepis na najlepszy świąteczny sernik?
Jeśli chcesz przygotować w tym roku najlepszy sernik, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu Babci Eugenii! To tradycyjny przepis, opierający się na najlepszych składnikach, będących gwarancją doskonałego smaku.
Święta to czas kiedy życzymy bliskim wszystkiego co najlepsze – ugotujmy więc i upieczmy świąteczne dania z tego, co najlepsze!
Potrzebne będą:
- tortownica o średnicy min. 28 cm
- mikser lub robot planetarny
Ciasto kruche
Składniki:
Masło Ekstra Piątnica 200 g 
Mąka pszenna 300 g
Cukier 75 g
Jajko 1 szt.
Masło i jajko powinny być prosto z lodówki.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej przez sito.
2. Masło pokrój w kostkę i połącz z mąką.
3. Dodaj jajko i cukier i wyrabiaj do połączenia składników.
4. Rozwałkuj ciasto i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
5. Włóż do lodówki na 30 min.
Piecz 20 min w temperaturze 180°C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Masa serowa
Składniki:
Twaróg Sernikowy Piątnica 1 kg
Mascarpone Piątnica 250 g
Śmietana 18% Piątnica 200 g
Żółtka 6 szt.
Cukier 200 g
Cukier waniliowy 30 g
Skórka z jednej pomarańczy – 1 łyżka
Białka 6 szt.
Ser, mascarpone, śmietanę i jajka wyjmij 2h przed pieczeniem z lodówki.
Sposób przygotowania:
1. Ser twarogowy i mascarpone zmiksuj w dużej misie ze 150 g cukru i cukrem waniliowym do połączenia składników.
3. Do masy serowej dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i znów chwilę miksuj.
4. Dodawaj po jednym żółtku i miksuj krótko do połączenia składników.
2. Ubij białka z 50 g cukru na sztywno i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej.
6. Gotową masę przełóż do tortownicy z upieczonym kruchym spodem.
Piecz 90 min w temperaturze 160°C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw sernik na kolejne 30 min. w zamkniętym piekarniku. Kolejne 30 min. studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przed konsumpcją powinien być chłodzony w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Smacznego!