Drób na grilla. Zdrowsza alternatywa dla tłustych dań z rusztu

W Polsce na ruszt trafiają przede wszystkim tłuste ciężkie mięsa i wędliny. Kiełbasa, boczek, karkówka - to absolutna klasyka. Niestety klasyka, które nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Grillowana pierś z kurczakaGrillowana pierś z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Magda Bukowska

Po pierwsze dania te są bardzo kaloryczne, a więc jadane regularnie niekorzystnie wpłyną na naszą figurę i zwiększą ryzyko chorób związanych z niewłaściwą dietą. Po drugie tłuszcz obecny w tych produktach, kapiąc na rozżarzone węgle powoduje powstawanie bardzo niebezpiecznych dla zdrowia lotnych substancji WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które mają właściwości rakotwórcze. Zmieniając tłusty boczek na chudą pierś z kurczaka, możemy ograniczyć ich ilość o blisko połowę.

A przecież chude mięso z rusztu może smakować równie wybornie, jak karkówka czy boczek, spróbujmy więc przygotować lżejszą i zdrowszą wersję grilla.

Grillowana pierś z kurczaka z miodem i musztardą

Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczny produkt na grilla. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a danie można przygotować na wiele sposobów zmieniając dodatki, sosy, a zwłaszcza marynatę. Jeśli chcemy, by nasze mięso nabrało wyrazistego smaku przygotujmy ją na bazie składników o intensywnym smaku np. miodu i ostrej musztardy. Do marynaty dodajemy też oliwę i przyprawy. Sól i pieprz są obowiązkowe, ale warto też dodać coś ekstra np. wędzoną paprykę. W takiej mieszaninie piersi z kurczaka powinny spędzić kilka godzin. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną do mięsa. Potem wystarczy ułożyć kotlety na ruszcie i poczekać, aż skórka nabierze złocistej barwy.

Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze

Pierś z kurczaka idealnie pasuje do grillowanych ziemniaków i surówek lub sałatek ze świeżych warzyw.

Szaszłyki drobiowe z grilla

Chude mięso doskonałe nadaje się do przygotowania szaszłyków z grilla. Kurczak piecze się szybciej niż tłuste kawałki, nie musimy się więc obawiać, że warzywa, które trafią wraz z nim na patyk przypalą się, zanim mięso dojdzie.

Szaszłyki najwygodniej będzie przygotować z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę. Aby mięso nie było suche i nudne w smaku, pamiętajmy, by wcześniej je zamarynować np. w jogurcie. To jakie inne składniki trafią do szaszłyka zależy wyłącznie od nas. Najlepiej sprawdzają się twarde warzywa - jak papryka, cebula czy pieczarki. Ciekawym pomysłem jest nabicie na patyk także przekrojonych na pół małych ziemniaków. Trzeba tylko pamiętać, że potrzebują one więcej czasu, wykorzystajmy więc kartofle, które wcześniej lekko obgotowaliśmy albo wstępnie podpiekliśmy na ruszcie.

Miodowe skrzydełka z rusztu

Skrzydełka w miodzie to klasyka grilla, która jednak nigdy się nie nudzi. Tym bardziej, że miodową marynatę można modyfikować na wiele sposobów. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście miód. Pamiętajmy też o cytrynie i oliwie. Poza tym możemy poszaleć stosując różne przyprawy. Do miodu świetnie pasuje papryka, wiele osób lubi jednak przełamać słodki smak miodu nieoczywistymi dodatkami jak czosnek czy aromatyczne zioła. Niektórzy do słodkiej marynaty dodają musztardy, inni - coli. Możliwości są nieograniczone i za każdym razem możemy przygotować to popularne danie trochę inaczej. Im dłużej skrzydełka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak. Najlepiej zostawmy je na całą noc.

Aby mięso równomiernie się upiekło, przypnijmy cienką lotkę w ten sposób, by stworzyć zwarty kawałek mięsa, dzięki temu nie przypali się nim mięso w grubszej części dojdzie. Jeśli nie mamy ochoty na takie zabawy - po prostu ją odetnijmy. Prosto, pysznie i za każdym razem inaczej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane