Drób na grilla. Zdrowsza alternatywa dla tłustych dań z rusztu
W Polsce na ruszt trafiają przede wszystkim tłuste ciężkie mięsa i wędliny. Kiełbasa, boczek, karkówka - to absolutna klasyka. Niestety klasyka, które nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
Po pierwsze dania te są bardzo kaloryczne, a więc jadane regularnie niekorzystnie wpłyną na naszą figurę i zwiększą ryzyko chorób związanych z niewłaściwą dietą. Po drugie tłuszcz obecny w tych produktach, kapiąc na rozżarzone węgle powoduje powstawanie bardzo niebezpiecznych dla zdrowia lotnych substancji WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które mają właściwości rakotwórcze. Zmieniając tłusty boczek na chudą pierś z kurczaka, możemy ograniczyć ich ilość o blisko połowę.
A przecież chude mięso z rusztu może smakować równie wybornie, jak karkówka czy boczek, spróbujmy więc przygotować lżejszą i zdrowszą wersję grilla.
Grillowana pierś z kurczaka z miodem i musztardą
Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczny produkt na grilla. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a danie można przygotować na wiele sposobów zmieniając dodatki, sosy, a zwłaszcza marynatę. Jeśli chcemy, by nasze mięso nabrało wyrazistego smaku przygotujmy ją na bazie składników o intensywnym smaku np. miodu i ostrej musztardy. Do marynaty dodajemy też oliwę i przyprawy. Sól i pieprz są obowiązkowe, ale warto też dodać coś ekstra np. wędzoną paprykę. W takiej mieszaninie piersi z kurczaka powinny spędzić kilka godzin. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną do mięsa. Potem wystarczy ułożyć kotlety na ruszcie i poczekać, aż skórka nabierze złocistej barwy.
Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze
Pierś z kurczaka idealnie pasuje do grillowanych ziemniaków i surówek lub sałatek ze świeżych warzyw.
Szaszłyki drobiowe z grilla
Chude mięso doskonałe nadaje się do przygotowania szaszłyków z grilla. Kurczak piecze się szybciej niż tłuste kawałki, nie musimy się więc obawiać, że warzywa, które trafią wraz z nim na patyk przypalą się, zanim mięso dojdzie.
Szaszłyki najwygodniej będzie przygotować z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę. Aby mięso nie było suche i nudne w smaku, pamiętajmy, by wcześniej je zamarynować np. w jogurcie. To jakie inne składniki trafią do szaszłyka zależy wyłącznie od nas. Najlepiej sprawdzają się twarde warzywa - jak papryka, cebula czy pieczarki. Ciekawym pomysłem jest nabicie na patyk także przekrojonych na pół małych ziemniaków. Trzeba tylko pamiętać, że potrzebują one więcej czasu, wykorzystajmy więc kartofle, które wcześniej lekko obgotowaliśmy albo wstępnie podpiekliśmy na ruszcie.
Miodowe skrzydełka z rusztu
Skrzydełka w miodzie to klasyka grilla, która jednak nigdy się nie nudzi. Tym bardziej, że miodową marynatę można modyfikować na wiele sposobów. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście miód. Pamiętajmy też o cytrynie i oliwie. Poza tym możemy poszaleć stosując różne przyprawy. Do miodu świetnie pasuje papryka, wiele osób lubi jednak przełamać słodki smak miodu nieoczywistymi dodatkami jak czosnek czy aromatyczne zioła. Niektórzy do słodkiej marynaty dodają musztardy, inni - coli. Możliwości są nieograniczone i za każdym razem możemy przygotować to popularne danie trochę inaczej. Im dłużej skrzydełka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak. Najlepiej zostawmy je na całą noc.
Aby mięso równomiernie się upiekło, przypnijmy cienką lotkę w ten sposób, by stworzyć zwarty kawałek mięsa, dzięki temu nie przypali się nim mięso w grubszej części dojdzie. Jeśli nie mamy ochoty na takie zabawy - po prostu ją odetnijmy. Prosto, pysznie i za każdym razem inaczej.