Drób na grilla. Zdrowsza alternatywa dla tłustych dań z rusztu

W Polsce na ruszt trafiają przede wszystkim tłuste ciężkie mięsa i wędliny. Kiełbasa, boczek, karkówka - to absolutna klasyka. Niestety klasyka, które nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Grillowana pierś z kurczakaGrillowana pierś z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Magda Bukowska

Po pierwsze dania te są bardzo kaloryczne, a więc jadane regularnie niekorzystnie wpłyną na naszą figurę i zwiększą ryzyko chorób związanych z niewłaściwą dietą. Po drugie tłuszcz obecny w tych produktach, kapiąc na rozżarzone węgle powoduje powstawanie bardzo niebezpiecznych dla zdrowia lotnych substancji WWA (wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które mają właściwości rakotwórcze. Zmieniając tłusty boczek na chudą pierś z kurczaka, możemy ograniczyć ich ilość o blisko połowę.

A przecież chude mięso z rusztu może smakować równie wybornie, jak karkówka czy boczek, spróbujmy więc przygotować lżejszą i zdrowszą wersję grilla.

Grillowana pierś z kurczaka z miodem i musztardą

Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczny produkt na grilla. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a danie można przygotować na wiele sposobów zmieniając dodatki, sosy, a zwłaszcza marynatę. Jeśli chcemy, by nasze mięso nabrało wyrazistego smaku przygotujmy ją na bazie składników o intensywnym smaku np. miodu i ostrej musztardy. Do marynaty dodajemy też oliwę i przyprawy. Sól i pieprz są obowiązkowe, ale warto też dodać coś ekstra np. wędzoną paprykę. W takiej mieszaninie piersi z kurczaka powinny spędzić kilka godzin. Dzięki temu wszystkie aromaty przenikną do mięsa. Potem wystarczy ułożyć kotlety na ruszcie i poczekać, aż skórka nabierze złocistej barwy.

Pyszne sosy do potraw z grilla. Dzięki nim będą znacznie smaczniejsze

Pierś z kurczaka idealnie pasuje do grillowanych ziemniaków i surówek lub sałatek ze świeżych warzyw.

Szaszłyki drobiowe z grilla

Chude mięso doskonałe nadaje się do przygotowania szaszłyków z grilla. Kurczak piecze się szybciej niż tłuste kawałki, nie musimy się więc obawiać, że warzywa, które trafią wraz z nim na patyk przypalą się, zanim mięso dojdzie.

Szaszłyki najwygodniej będzie przygotować z piersi kurczaka, pokrojonych w niewielką kostkę. Aby mięso nie było suche i nudne w smaku, pamiętajmy, by wcześniej je zamarynować np. w jogurcie. To jakie inne składniki trafią do szaszłyka zależy wyłącznie od nas. Najlepiej sprawdzają się twarde warzywa - jak papryka, cebula czy pieczarki. Ciekawym pomysłem jest nabicie na patyk także przekrojonych na pół małych ziemniaków. Trzeba tylko pamiętać, że potrzebują one więcej czasu, wykorzystajmy więc kartofle, które wcześniej lekko obgotowaliśmy albo wstępnie podpiekliśmy na ruszcie.

Miodowe skrzydełka z rusztu

Skrzydełka w miodzie to klasyka grilla, która jednak nigdy się nie nudzi. Tym bardziej, że miodową marynatę można modyfikować na wiele sposobów. Najważniejszym jej składnikiem jest oczywiście miód. Pamiętajmy też o cytrynie i oliwie. Poza tym możemy poszaleć stosując różne przyprawy. Do miodu świetnie pasuje papryka, wiele osób lubi jednak przełamać słodki smak miodu nieoczywistymi dodatkami jak czosnek czy aromatyczne zioła. Niektórzy do słodkiej marynaty dodają musztardy, inni - coli. Możliwości są nieograniczone i za każdym razem możemy przygotować to popularne danie trochę inaczej. Im dłużej skrzydełka poleżą w marynacie, tym lepszy będzie ich smak. Najlepiej zostawmy je na całą noc.

Aby mięso równomiernie się upiekło, przypnijmy cienką lotkę w ten sposób, by stworzyć zwarty kawałek mięsa, dzięki temu nie przypali się nim mięso w grubszej części dojdzie. Jeśli nie mamy ochoty na takie zabawy - po prostu ją odetnijmy. Prosto, pysznie i za każdym razem inaczej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce