Najlepsze na świecie brownie. Kochasz czekoladę? Musisz znać ten przepis
Mokre i gęste ciasto czekoladowe, które wielbią mieszkańcy Ameryki. Trudno sobie wyobrazić lepszy deser dla miłośników czekolady. Brownie podajemy z kulką lodów waniliowych albo z solidną porcją bitej śmietany i owocami - mogą być świeże lub w postaci musu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku. Ubijamy pianę z jajek, mieszamy ją delikatnie z cukrem i proszkiem.
- Do misy wsypujemy mąkę, zalewamy ją czekoladowo-mlecznym roztworem, dodajemy ubite białka, orzechy - całość mieszamy (można też dodać żółtka,ale niekoniecznie).
- Kiedy powstanie jednolita, puszysta masa, wlewamy ją na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
- Ciasto pieczemy około 40 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu kroimy w kwadratowe ciastka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl