Najlepsze na świecie brownie. Kochasz czekoladę? Musisz znać ten przepis

Mokre i gęste ciasto czekoladowe, które wielbią mieszkańcy Ameryki. Trudno sobie wyobrazić lepszy deser dla miłośników czekolady. Brownie podajemy z kulką lodów waniliowych albo z solidną porcją bitej śmietany i owocami - mogą być świeże lub w postaci musu.

Najlepsze na świecie brownieNajlepsze na świecie brownie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki czekolady
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • orzechy piniowe lub włoskie

Przepis

  • Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnku. Ubijamy pianę z jajek, mieszamy ją delikatnie z cukrem i proszkiem.
  • Do misy wsypujemy mąkę, zalewamy ją czekoladowo-mlecznym roztworem, dodajemy ubite białka, orzechy - całość mieszamy (można też dodać żółtka,ale niekoniecznie).
  • Kiedy powstanie jednolita, puszysta masa, wlewamy ją na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
  • Ciasto pieczemy około 40 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu kroimy w kwadratowe ciastka.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości