Najciekawsze gadżety do kuchni

Kuchnię, oprócz niezbędnych sprzętów do gotowania i przyrządzania potraw, możemy uzupełnić oryginalnymi gadżetami, które zadowolą zarówno pasjonatów, jaki i amatorów sztuki kulinarnej. Producenci akcesoriów kuchennych oferują przeróżne dodatki i przybory, które zaskakują nie tylko nadzwyczajną formą, ale przemyślaną funkcją, która ułatwi przygotowywanie nawet bardzo skomplikowanych posiłków. Idealnie okrągłe makaroniki, perfekcyjnie wykrojony arbuz, a może wzorowo ugotowane jajko w koszulce? Z tymi gadżetami kuchennymi żadna potrawa nie będzie Ci straszna. Wnętrzarski serwis Homebook.pl przygotował zestawienie oryginalnych i przydatnych przyborów do kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Namiastka włoskiego pieca z kamienia

Miłośnikom włoskiej kuchni, którym marzy się aromatyczna pizza rodem z neapolitańskiej restauracji, można polecić specjalny kamień do pizzy, dzięki któremu drożdżowy placek wyjdzie zawsze idealny. Pizza pieczona na ceramicznej formie jest gotowa w zaledwie kilka minut, jej spód wychodzi perfekcyjnie wypieczony, a środek - kruchy i chrupiący. Za sprawą ceramicznej formy, która stopniowo uwalnia ciepło, placek nie przywiera do naczynia, dzięki czemu gotową pizzę można z łatwością zsunąć na talerz.

Bezmączne spaghetti z warzyw? To możliwe!

Prawdziwa gratka dla pasjonatów zdrowego odżywiania, a także osób, które z przyczyn zdrowotnych (np. alergii na gluten) nie mogą jeść tradycyjnego makaronu. Spiralizer to specjalna krajalnica do warzyw, która pozwala uzyskać długie nitki warzywne - idealne jako zamiennik makaronu z mąki lub dodatek do sałatek czy przystawek. Tańsze spiralizery kupimy już za kilkadziesiąt złotych, drożej natomiast wychodzą te elektryczne, których cena zaczyna się od 100 złotych wzwyż.

Burgery w formie

Burgery - te mięsne, jak i wegetariańskie - najlepiej prezentują się na talerzu, gdy są idealnie okrągłe. Formowanie kotletów w dłoniach to czasochłonny proces, który nie gwarantuje jednakowego kształtu wszystkich klopsików. Wpływa to nie tylko na estetykę samego dania, ale przede wszystkim na czas smażenia lub pieczenia - te mniejsze szybciej się spieką, a te większe będą surowe w środku. Z pomocą przychodzi specjalna praska do hamburgerów, dzięki której błyskawicznie przygotujemy dużą ilość kotletów w identycznym kształcie i rozmiarze.

Proste jajka w koszulce

Jajko w koszulce to niezbędny składnik wielu wyśmienitych dań - sałatek, mięsnych potrawek, makaronów. Jest również smacznym dodatkiem do pieczywa czy grillowanych warzyw. Ścięte na zewnątrz białka skrywają w środku płynne żółtko, które po rozkrojeniu wylewa się na talerz i wzbogaca smak całej potrawy. Sekret idealnie ugotowanego jajka w koszulce tkwi w krótkim czasie gotowania w wirującej wodzie. Zadanie to ułatwi nam specjalna forma do jajek w koszulce, która wyglądem przypomina łódkę - wbija się do niej jajko i umieszcza we wrzątku. Dzięki niej jajko wychodzi zawsze ścięte na zewnątrz, surowe w środku i idealnie okrągłe.

Noże do zadań specjalnych

Uniwersalny nóż kuchenny to bez wątpienia niezbędny przyrząd w kuchni. Jednak w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi może okazać się niewystarczający. Do krojenia, porcjowania czy obierania warzyw, owoców i mięs warto wybierać dedykowane im produkty. Do oddzielania skóry od mięsa ryby używajmy cienkiego noża do filetowania, a do porcjowania miękkiej mozzarelli dziurkowanego noża do serów. W wykrawaniu skóry arbuza od miąższu pomoże nam specjalny wyprofilowany nóż, a do porcjowania owocu na mniejsze kawałki - wykrawacz do melonów i arbuzów.

Słodkości jak z cukierni

Wielbicieli słodkości i finezyjnych wypieków na pewno zainteresują przeróżne formy do ciastek i ciasteczek. Idealnie okrągłe makaroniki? Zgrabne eklerki? A może francuskie magdalenki? W nadawaniu kształtu tym słodkościom pomogą nam specjalne formy z silikonu. Jeśli chcemy wykonać oryginalne ciastka - na przykład muszelki, gwiazdki, serduszka lub misie - to bez problemu znajdziemy takie formy w ofercie producentów.

Wsparcie dla książki kucharskiej

Wertowanie książki z przepisami podczas gotowania najczęściej kończy się katastrofą. Nasz ulubiony przepiśnik zdobią brzydkie plamy z sosu, receptura dania na wilgotnych stronach staje się nieczytelna, a my musimy rozstać się z ulubioną kulinarną pozycją. Aby zapobiec takiej sytuacji, powinniśmy zainwestować w specjalny stojak na książkę kucharską. Dzięki niemu książka będzie stała w pionie na blacie, a przepis znajdzie się na wysokości naszych oczu. Stojak rozwiązuje również problem samoczynnie przewracających się stronnic przepiśnika za sprawą specjalnych zakładek.

Przykładów oryginalnych i ciekawych rozwiązań do kuchni jest znacznie więcej. Pełną ofertę funkcjonalnych i przydatnych gadżetów kuchennych znajdziesz na Homebook.pl.https://www.homebook.pl/produkty/kuchnia-i-jadalnia

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia