Najciekawsze gadżety do kuchni
Kuchnię, oprócz niezbędnych sprzętów do gotowania i przyrządzania potraw, możemy uzupełnić oryginalnymi gadżetami, które zadowolą zarówno pasjonatów, jaki i amatorów sztuki kulinarnej. Producenci akcesoriów kuchennych oferują przeróżne dodatki i przybory, które zaskakują nie tylko nadzwyczajną formą, ale przemyślaną funkcją, która ułatwi przygotowywanie nawet bardzo skomplikowanych posiłków. Idealnie okrągłe makaroniki, perfekcyjnie wykrojony arbuz, a może wzorowo ugotowane jajko w koszulce? Z tymi gadżetami kuchennymi żadna potrawa nie będzie Ci straszna. Wnętrzarski serwis Homebook.pl przygotował zestawienie oryginalnych i przydatnych przyborów do kuchni.
Namiastka włoskiego pieca z kamienia
Miłośnikom włoskiej kuchni, którym marzy się aromatyczna pizza rodem z neapolitańskiej restauracji, można polecić specjalny kamień do pizzy, dzięki któremu drożdżowy placek wyjdzie zawsze idealny. Pizza pieczona na ceramicznej formie jest gotowa w zaledwie kilka minut, jej spód wychodzi perfekcyjnie wypieczony, a środek - kruchy i chrupiący. Za sprawą ceramicznej formy, która stopniowo uwalnia ciepło, placek nie przywiera do naczynia, dzięki czemu gotową pizzę można z łatwością zsunąć na talerz.
Bezmączne spaghetti z warzyw? To możliwe!
Prawdziwa gratka dla pasjonatów zdrowego odżywiania, a także osób, które z przyczyn zdrowotnych (np. alergii na gluten) nie mogą jeść tradycyjnego makaronu. Spiralizer to specjalna krajalnica do warzyw, która pozwala uzyskać długie nitki warzywne - idealne jako zamiennik makaronu z mąki lub dodatek do sałatek czy przystawek. Tańsze spiralizery kupimy już za kilkadziesiąt złotych, drożej natomiast wychodzą te elektryczne, których cena zaczyna się od 100 złotych wzwyż.
Burgery w formie
Burgery - te mięsne, jak i wegetariańskie - najlepiej prezentują się na talerzu, gdy są idealnie okrągłe. Formowanie kotletów w dłoniach to czasochłonny proces, który nie gwarantuje jednakowego kształtu wszystkich klopsików. Wpływa to nie tylko na estetykę samego dania, ale przede wszystkim na czas smażenia lub pieczenia - te mniejsze szybciej się spieką, a te większe będą surowe w środku. Z pomocą przychodzi specjalna praska do hamburgerów, dzięki której błyskawicznie przygotujemy dużą ilość kotletów w identycznym kształcie i rozmiarze.
Proste jajka w koszulce
Jajko w koszulce to niezbędny składnik wielu wyśmienitych dań - sałatek, mięsnych potrawek, makaronów. Jest również smacznym dodatkiem do pieczywa czy grillowanych warzyw. Ścięte na zewnątrz białka skrywają w środku płynne żółtko, które po rozkrojeniu wylewa się na talerz i wzbogaca smak całej potrawy. Sekret idealnie ugotowanego jajka w koszulce tkwi w krótkim czasie gotowania w wirującej wodzie. Zadanie to ułatwi nam specjalna forma do jajek w koszulce, która wyglądem przypomina łódkę - wbija się do niej jajko i umieszcza we wrzątku. Dzięki niej jajko wychodzi zawsze ścięte na zewnątrz, surowe w środku i idealnie okrągłe.
Noże do zadań specjalnych
Uniwersalny nóż kuchenny to bez wątpienia niezbędny przyrząd w kuchni. Jednak w kontakcie z niektórymi produktami spożywczymi może okazać się niewystarczający. Do krojenia, porcjowania czy obierania warzyw, owoców i mięs warto wybierać dedykowane im produkty. Do oddzielania skóry od mięsa ryby używajmy cienkiego noża do filetowania, a do porcjowania miękkiej mozzarelli dziurkowanego noża do serów. W wykrawaniu skóry arbuza od miąższu pomoże nam specjalny wyprofilowany nóż, a do porcjowania owocu na mniejsze kawałki - wykrawacz do melonów i arbuzów.
Słodkości jak z cukierni
Wielbicieli słodkości i finezyjnych wypieków na pewno zainteresują przeróżne formy do ciastek i ciasteczek. Idealnie okrągłe makaroniki? Zgrabne eklerki? A może francuskie magdalenki? W nadawaniu kształtu tym słodkościom pomogą nam specjalne formy z silikonu. Jeśli chcemy wykonać oryginalne ciastka - na przykład muszelki, gwiazdki, serduszka lub misie - to bez problemu znajdziemy takie formy w ofercie producentów.
Wsparcie dla książki kucharskiej
Wertowanie książki z przepisami podczas gotowania najczęściej kończy się katastrofą. Nasz ulubiony przepiśnik zdobią brzydkie plamy z sosu, receptura dania na wilgotnych stronach staje się nieczytelna, a my musimy rozstać się z ulubioną kulinarną pozycją. Aby zapobiec takiej sytuacji, powinniśmy zainwestować w specjalny stojak na książkę kucharską. Dzięki niemu książka będzie stała w pionie na blacie, a przepis znajdzie się na wysokości naszych oczu. Stojak rozwiązuje również problem samoczynnie przewracających się stronnic przepiśnika za sprawą specjalnych zakładek.
Przykładów oryginalnych i ciekawych rozwiązań do kuchni jest znacznie więcej. Pełną ofertę funkcjonalnych i przydatnych gadżetów kuchennych znajdziesz na Homebook.pl.https://www.homebook.pl/produkty/kuchnia-i-jadalnia
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski